Over De Heus

Meer dan 100 jaar geschiedenis

Maak kennis met onze CEO's

De Heus Voeders wordt geleid door de vierde generatie van de familie De Heus. Koen en Co de Heus delen de rol van CEO en staan samen aan het hoofd van het bedrijf.

“Elke dag werken we aan een betere toegang tot veilig en gezond voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Dat doen we door onze klanten te voorzien van de producten en diensten die ze nodig hebben om voor hun dieren te zorgen en hun bedrijf duurzaam te ontwikkelen.”

Hoe is het allemaal begonnen?

De ondernemersgeschiedenis van de familie De Heus is ruim 300 jaar terug te voeren, helemaal tot de windmolen van het beroemde schilderij van Jacob van Ruisdael ‘De molen bij Wijk bij Duurstede’.

De oprichting van De Heus in 1911

Op 28 april 1911 richt Hendrik Anthonie de Heus in Barneveld ‘Graan- en Meelhandel H.A. de Heus’ op. Het bedrijf groeit al snel en kent in de loop der jaren een groot aantal innovaties en verbeteringen. In 1914 wordt er een gasmotor geïnstalleerd, gevolgd door de bouw van een nieuwe graanmolen in 1926.

In 1951 koopt het bedrijf een stuk land achter de molen, waar een grote loods voor de opslag van grondstoffen en kunstmest wordt gebouwd. In 1956 komt daar de eerste moderne silo bij. Het 21 meter hoge gevaarte heeft een opslagcapaciteit van 1000 ton en wordt gebruikt om het graan en de haver voor in het diervoeder te schonen en te punten.

De verhuizing van Barneveld naar Ede-Wageningen

In 1960 is de oude fabriek te klein geworden. Er komt een nieuwe, met een pakhuis op de begane grond en een korrelpers, koekjespers en mixers op de eerste verdieping. In 1963 volgt de eerste silo voor bulkvervoer. Met deze nieuwe fabriek groeit De Heus uit tot een van de modernste voederbedrijven in Nederland.

In 1973 komt er nog een silo bij, voor extra opslagcapaciteit. De onderneming blijft groeien, en de behoefte aan kantoorruimte groeit mee. In 1979 wordt dan ook een nieuw kantoorpand naast de fabriek geopend. In 1983 laat het bedrijf een overslagcomplex bouwen in het naburige Wageningen, zodat de grondstoffen die vanuit de haven van Rotterdam over de rivier worden aangevoerd, zo dicht mogelijk bij de fabriek in Barneveld kunnen worden gelost.

De stap van nationale naar internationale speler

De komst van een nieuwe generatie De Heus luidt de overname van de bedrijven Brokking (1997) en Koudijs-Wouda (1998) in. Dit maakt De Heus de op een na grootste particuliere partij op de markt van diervoeder in Nederland. 

Het bedrijf krijgt er door de overname van Koudijs-Wouda automatisch een exportafdeling bij, die nog steeds de naam Koudijs draagt en vooral actief is in het Midden-Oosten en Oost-Europa, en een fabriek in Polen. Na deze overnames verhuist de onderneming naar het huidige hoofdkantoor in Ede.

In 2002 breekt het bedrijf internationaal door met een aantal succesvolle overnames in Polen. De jaren daarna volgen overnames en joint ventures in Egypte, Tsjechië, Zuid-Afrika, Vietnam, Ethiopië en Rusland.

2011 viert het bedrijf een mijlpaal: het honderdjarig bestaan. De Heus is in deze periode uitgegroeid van een klein bedrijfje in Barneveld tot een van de grootste familiebedrijven in Nederland. Op 17 juni 2011 krijgt de onderneming het predicaat ‘Koninklijk’. Het bedrijf mag zich nu Koninklijke De Heus noemen en de koninklijke kroon in zijn logo verwerken.

Tussen 2012 en 2020 volgen nieuwe activiteiten in Brazilië, Servië, Spanje, Portugal, Myanmar, Indonesië, Oekraïne en Ghana.

De Heus Voeders

Onze kernactiviteiten in vogelvlucht

Veehouders delen hun succesverhalen

Ontdek hoe we veehouders in Nederland ondersteunen met onze expertise in diervoeders. Laat je inspireren door hun succesverhalen.