
Over De Heus
Meer dan 100 jaar geschiedenis
Wie zijn wij: bestuur en CEO
De Heus Voeders maakt deel uit van De Heus Animal Nutrition, sinds 1 januari 2025 geleid door CEO Gabor Fluit. Vanuit zijn internationale ervaring en betrokkenheid bij de groei van De Heus in Azië, zet Gabor zich samen met zijn team in voor de verdere uitvoering van onze wereldwijde strategie en duurzame ontwikkeling.
Co en Koen de Heus, vierde generatie binnen het familiebedrijf, vervullen de rol van co-voorzitters van de raad van bestuur. In deze positie blijven zij nauw betrokken bij het bepalen van de strategische koers en het bewaken van de familievisie, die al sinds de oprichting van De Heus centraal staat.


Hoe is het allemaal begonnen?
De ondernemersgeschiedenis van de familie De Heus is ruim 300 jaar terug te voeren, helemaal tot de windmolen van het beroemde schilderij van Jacob van Ruisdael ‘De molen bij Wijk bij Duurstede’.
De oprichting van De Heus in 1911
Op 28 april 1911 richt Hendrik Anthonie de Heus in Barneveld ‘Graan- en Meelhandel H.A. de Heus’ op. Het bedrijf groeit al snel en kent in de loop der jaren een groot aantal innovaties en verbeteringen. In 1914 wordt er een gasmotor geïnstalleerd, gevolgd door de bouw van een nieuwe graanmolen in 1926.
In 1951 koopt het bedrijf een stuk land achter de molen, waar een grote loods voor de opslag van grondstoffen en kunstmest wordt gebouwd. In 1956 komt daar de eerste moderne silo bij. Het 21 meter hoge gevaarte heeft een opslagcapaciteit van 1000 ton en wordt gebruikt om het graan en de haver voor in het diervoeder te schonen en te punten.

De verhuizing van Barneveld naar Ede-Wageningen
In 1960 is de oude fabriek te klein geworden. Er komt een nieuwe, met een pakhuis op de begane grond en een korrelpers, koekjespers en mixers op de eerste verdieping. In 1963 volgt de eerste silo voor bulkvervoer. Met deze nieuwe fabriek groeit De Heus uit tot een van de modernste voederbedrijven in Nederland.
In 1973 komt er nog een silo bij, voor extra opslagcapaciteit. De onderneming blijft groeien, en de behoefte aan kantoorruimte groeit mee. In 1979 wordt dan ook een nieuw kantoorpand naast de fabriek geopend. In 1983 laat het bedrijf een overslagcomplex bouwen in het naburige Wageningen, zodat de grondstoffen die vanuit de haven van Rotterdam over de rivier worden aangevoerd, zo dicht mogelijk bij de fabriek in Barneveld kunnen worden gelost.

De stap van nationale naar internationale speler
De komst van een nieuwe generatie De Heus luidt de overname van de bedrijven Brokking (1997) en Koudijs-Wouda (1998) in. Dit maakt De Heus de op een na grootste particuliere partij op de markt van diervoeder in Nederland.
Het bedrijf krijgt er door de overname van Koudijs-Wouda automatisch een exportafdeling bij, die nog steeds de naam Koudijs draagt en vooral actief is in het Midden-Oosten en Oost-Europa, en een fabriek in Polen. Na deze overnames verhuist de onderneming naar het huidige hoofdkantoor in Ede.
In 2002 breekt het bedrijf internationaal door met een aantal succesvolle overnames in Polen. De jaren daarna volgen overnames en joint ventures in Egypte, Tsjechië, Zuid-Afrika, Vietnam, Ethiopië en Rusland.
2011 viert het bedrijf een mijlpaal: het honderdjarig bestaan. De Heus is in deze periode uitgegroeid van een klein bedrijfje in Barneveld tot een van de grootste familiebedrijven in Nederland. Op 17 juni 2011 krijgt de onderneming het predicaat ‘Koninklijk’. Het bedrijf mag zich nu Koninklijke De Heus noemen en de koninklijke kroon in zijn logo verwerken.
Tussen 2012 en 2020 volgen nieuwe activiteiten in Brazilië, Servië, Spanje, Portugal, Myanmar, Indonesië, Oekraïne en Ghana.


Onze kernactiviteiten in vogelvlucht
Veehouders delen hun succesverhalen
Ontdek hoe we veehouders in Nederland ondersteunen met onze expertise in diervoeders. Laat je inspireren door hun succesverhalen.