Eiwitefficiëntie speerpunt van Willem-Jan Pleijter
Samen met zijn vader runt Willem-Jan Pleijter (23) een melkveebedrijf met 110 koeien in het Overijsselse Zalk. Zijn uitdaging ligt in het verhogen van efficiëntie zonder in te leveren op koegezondheid.

Verhogen van efficiëntie zonder in te leveren op koegezondheid.
Willem-Jan, een boerenzoon met een passie voor melkveehouderij, deelt zijn enthousiasme graag met andere jonge boeren. Vorig jaar werd er op zijn erf een cursus voor jonge boeren georganiseerd. Op het programma van die zomerdag stond eiwitefficiëntie, een onderwerp dat Willem-Jan hoog in het vaandel heeft staan.

Het bedrijf van de famillie Pleijter
Streven naar een laag ureum
Met name eiwitefficiëntie heeft zijn focus. Drie jaar geleden waren ze nog gewend aan een ureumgetal tussen de 20 en 23. Momenteel ligt het ureumgetal gemiddeld tussen de 17 en 17,5. “Ons uiteindelijke doel is jaarrond een ureumgetal van 15,” aldus Willem-Jan. “Daar zijn we nog niet, maar stap voor stap werken we hier aan en ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen realiseren.”
Ruwvoer
Goed ruwvoer is volgens Willem-Jan de basis voor een goede eiwitefficiëntie. “We streven ernaar om gras tussen de 40-45% drogestof in te kuilen met een gunstige DVE/OEB verhouding. Dat is afgelopen jaar goed gelukt, maar de hoeveelheid viel tegen. Om dit op te vangen hebben we meer snijmais aangekocht. Gras aankopen valt vaak tegen omdat de kwaliteit niet altijd goed is. Wanneer je snijmais aankoopt ben je bijna altijd verzekerd van een goede kwaliteit. Meer snijmais in het rantsoen helpt bovendien om de eiwitbenutting te verbeteren dankzij het hogere zetmeelgehalte.”
Vraag hier je gratis poster aan
We hebben een poster gemaakt waarop je de fysiologie van de melkkoe kunt zien. Er staat een heldere uitleg bij met de functies van de verschillende onderdelen. Wil je de poster zelf ontvangen, zodat je hem in de kantine, kantoor in de stal kunt ophangen? Vraag hem dan snel aan.
Vraag poster aan“Dat bespaart ons duizenden euro’s per jaar aan mestafvoerkosten.”
Gezondheid en productie als voorwaarde
Efficiëntie mag niet ten koste gaan van koegezondheid of melkproductie. Bij een te hoge voerefficiëntie geven koeien zichzelf weg. Gezondheidsproblemen komen de efficiëntie op lange termijn natuurlijk niet ten goede. Volgens de jonge veehouder gaan een hoge melkproductie en een hoge efficiëntie samen op. “Je wilt niet 5 punten zakken in ureum en tegelijkertijd 3 liter melk kwijt raken. Dan komt dat de eiwitefficiëntie niet ten goede.”
Inzet PMR+
Daarom is hij ook zo enthousiast over PMR+; “Dit helpt de koe om het eiwit beter te benutten. Daardoor hebben we minder eiwit in het rantsoen nodig om dezelfde liters en gehalten te melken. Deze hogere eiwitbenutting zie je terug in lagere ureumgehalten in de melk, wat ervoor zorgt dat we minder mest hoeven af te voeren. Dat bespaart ons duizenden euro’s per jaar aan mestafvoerkosten. En nog belangrijker; Zo houden we meer mest over om op het eigen land te benutten.”

PMR+: Verbeter de eiwitbenutting in de pens
Wil je besparen op de aankoop van eiwit? Of melk produceren met meer melkeiwit? Dat kan met het innovatieve PMR+, een natuurlijke toevoeging aan het rantsoen van je melkvee. PMR+ verbetert de microbiële eiwitefficiëntie in de pens. Met als resultaat lagere voerkosten bij dezelfde melkopbrengst. Of bij nagenoeg dezelfde voerkosten een hoger melkeiwit. Kortom: een hoger voersaldo per koe per dag.
PMR+Een extra plus: 6% BEX-voordeel
Een extra plus: 6% BEX-voordeel Door het zetmeelaandeel in het rantsoen te verhogen, heeft dit bedrijf in 2024 een BEX-voordeel van 6% gerealiseerd. Dat lukte door meer mais en krachtvoer in te zetten. Het financiële voordeel kwam onverwacht. Dankzij de ondersteuning van een ruwvoeren mineralenspecialist van Agra-Matic werd de ondernemer erop gewezen om gebruik te maken van de BEX-regeling. Daardoor kon er aanzienlijk worden bespaard op de mestafzet – maar liefst 250 kuub minder. Met de huidige mestprijzen levert dat een extra financieel voordeel op van rond de 10.000 euro. Deze besparing komt bovenop het voordeel dat al ontstond door lagere melkureumwaarden, die daalden naar 19 en 17. Zo profiteert het bedrijf dubbel: zowel van een hogere zetmeelbijdrage in het rantsoen als van een slimme benutting van de BEX-regeling.



Gerrit Koersen
Rundvee specialist
Wil je meer weten over dit artikel of heb je vragen? Neem gerust contact op.