"Dromen, durven, doen"
Net buiten het Achterhoekse dorp Borculo runt de familie Evenhuis een bedrijf dat bruist van ondernemerschap. Wat begon als een gemengd boerenbedrijf in het begin van de 20e eeuw, is onder leiding van Wilbert en Erna Evenhuis uitgegroeid tot een veelzijdig familiebedrijf met melkvee, ijsverkoop, camperplaatsen en energieopslag. Samen met dochters Inge en Nienke, de vierde generatie, bouwen ze elke dag verder aan een toekomstgericht familiebedrijf met lef, visie en vakmanschap.

Van melk naar ijs
De bekendste tak van het bedrijf is IJsboerderij ’t Dommerholt. Al sinds 1998 maakt Erna ambachtelijk ijs van eigen melk. Wat begon in een kleine ruimte is inmiddels uitgegroeid tot een professionele ijsmakerij met directe verkoop aan huis, leveringen aan de horeca en een populaire ijsautomaat langs de weg. “In de zomer staat het hier vol met auto’s, maar ook in de winter weet men ons te vinden,” vertelt Erna.
Dochter Nienke is inmiddels verantwoordelijk voor de ijsproductie. “Zij staat om half vijf op om ijs te maken,” zegt Wilbert trots. Ze verzorgt de inkoop, de ijsbereiding, het grondstoffenbeheer en de werkroosters van de medewerkers. Een deel van de geproduceerde melk wordt verwerkt tot ambachtelijk ijs. “Van één liter melk maken we drie liter ijs. Als je ijs maakt, dan bepaalt je commerciële vaardigheid of het een succes wordt of niet,” zegt Wilbert. Naast ijs maakt de boerderij ook andere zuivelproducten, zoals vla en yoghurt in diverse smaken.
De kracht van het bedrijf zit in de mensen. Wilbert en Erna wonen met Wilberts moeder op het erf. Dochters Inge en Nienke wonen dichtbij en maken deel uit van de maatschap. Nienke draait volop mee in het bedrijf en Inge ondersteunt waar nodig. Met een team van ruim 40 medewerkers, parttime en op verschillende momenten, runnen ze samen de brede bedrijfsvoering.
Populaire camperplaats
In 2021 kwam er een nieuwe tak bij: een camperpark op het erf van de familie. Wat begon met tien plekken groeide al snel naar dertig. “De behoefte aan rust, ruimte en contact met het boerenleven is groot,” vertelt Wilbert. “Mensen waarderen dat ze hier even écht buiten zijn.” Ook deze activiteit wordt door de familie gerund. De verhuur van een kleine zaal voor feestjes en vergaderingen maakt het plaatje compleet
Meer is niet altijd beter. Het gaat om rust, regelmaat en het juiste voersysteem.
De kern van het bedrijf blijft de melkveehouderij. Sinds 2008 melkt de familie met een DeLaval- robot, bewust gekozen vanwege de eenvoud en hygiëne. “De melkbekers hangen ondersteboven bij dit type, dat voorkomt vervuiling,” zegt Wilbert. “En er is weinig obstructie onder de koe.” De robot draait gemiddeld 2,7 melkingen per dag. “Dat vind ik genoeg. Meer is niet altijd beter. Het gaat om rust, regelmaat en het juiste voersysteem,” legt Wilbert uit. “Het knapste is juist om veel melk uit de robot te halen zonder de koe te overvragen.” En dat lukt: koeien halen op dit moment een jaarproductie van 10.188 kilogram melk met 4,58 gram vet en 3,69% eiwit, met inmiddels al negen koeien die meer dan 100.000 liter levensproductie op hun naam hebben. Het celgetal blijft steevast onder de 60.000 per milliliter.

Efficiënt voeren en gezonde koeien
Het voerbeleid is gericht op eenvoud en effectiviteit. Al twintig jaar wordt gevoerd vanuit een mengkuil van gras, maïs en mineralen, die drie keer per jaar wordt gemaakt. De pakken worden met een kuilvoersnijder aan de trekker uitgesneden en geplaatst tussen de Weelink voerhekken, ook bij de droge koeien met een apart hek en aangepast rantsoen. Dankzij deze hekken hebben ook ranglagere koeien altijd toegang tot voldoende voer. Er worden twee soorten krachtvoer gevoerd; een eiwitbrok als aanvulling op het basisrantsoen en een productiebrok voor alle koeien. Daarnaast is Omnigen al meer dan tien jaar onderdeel van het rantsoen. Het helpt aangekochte koeien om hun weerstand op peil te houden en ondersteunt bij hittestress en infectiedruk, zoals bij de recente blauwtonguitbraak. Voor startende koeien gebruikt Wilbert propyleenglycol dat via de melkrobot op de brok wordt gespoten. “Efficiënt en gericht,” noemt hij het. De gezondheid van de koeien wordt daarnaast ondersteund met nieuwe koematrassen, dagelijkse hygiëne met kalk en Box Clean en twee koeborstels voor extra comfort.

Energie als extra tak
“Als je wat wilt bereiken, moet je een plan hebben. Je moet iets anders bedenken dan anderen, maar je moet het vooral doen,” aldus Wilbert. De nieuwste bedrijfstak is energieopslag. Met een geautomatiseerd batterijsysteem wordt energie opgeslagen bij lage tarieven en teruggeleverd bij hoge prijzen. “We handelen op de onbalans- markt,” vertelt Wilbert. “Ons systeem kijkt elk kwartier naar de stroomprijs en zonuren. Dat heeft onze stroomrekening gehalveerd.” Naast financieel voordeel helpt het systeem ook bij het stabiliseren van het lokale netwerk. “Het is een investering die zich dubbel terugbetaalt,” zegt Wilbert. “Het houdt je scherp en jong én is fiscaal vriendelijk.”
Samen voor resultaat
De familie Evenhuis werkt al meer dan 50 jaar samen met De Heus. “Die band begon al bij Ruvevo,” herinnert Wilbert zich. Een vaste waarde in die samenwerking is rundveespecialist Henny, die langere tijd met het bedrijf meedenkt. “Henny kent ons bedrijf door en door,” zegt Wilbert. “Hij kijkt niet alleen naar het rantsoen, maar denkt ook mee over diergezondheid, kostprijs en praktische oplossingen. Het draait om vertrouwen en dat hebben we in De Heus.” Die persoonlijke betrokkenheid maakt het verschil.

Henny ter Balkt
Specialist rundvee