Wel of geen melkrobot bij 35 koeien?

30 okt. 2020

De familie Den Braven uit Schelluinen is vier jaar geleden begonnen met het melken van hun 36 koeien in een Astronaut A3. ‘’Hier staat het puntje wel op de ’i’, vanuit de koe, het voer, het grasland management en vanuit de melkrobot; door dit totaalplaatje zitten we op 39,5 liter gemiddeld en zitten er maanden van 42 liter tussen en dat doen ze met elkaar’’, vertelt Dirk Harteveld, Rundvee specialist bij De Heus Voeders.

Toen Bart begon met het robotmelken, hebben we de instellingen laten staan; gewoon niets verandert. Uiteindelijk zijn we er wel veel mee bezig geweest: het uitlezen van de robot, kijken naar de instellingen, naar de toelating en het totale rantsoen. Van daaruit kijken we wat de klant wil en dan gaan we melken.

De overgang naar de melkrobot

'De transitie naar het melken met een Lely melkrobot was totaal geen probleem’’, vertelt Bart. Na de tijdelijke opstelling is de melkrobot op dezelfde plek gekomen als de koeien gewend waren. De stress van als eerste door de melkstal heen was bij conventioneel melken groter als dat wij nu ervaren. We hebben de robot nu vier jaar staan. Ik ben overgestapt op het robotmelken vanwege fysieke problemen en tweemaal daags melken kosten veel tijd aangezien ik ook nog 40 uur ergens anders werk; ik was het een beetje zat.

‘Gewoon lekker je ding blijven doen; daar word je het gelukkigst van.’

Melkrobot kost niets meer

Toen ik ging rekenen, bleek dat de robot op jaarbasis 10.000 euro per jaar zou kosten.  Als ik dat omzet in het aantal uren melken x het uurtarief van een tientje voor de persoon die melkt, dan kost de robot niets meer als de persoon die melkt, legt Bart uit.' 'De meesten willen 70 koeien per robot anders denken ze dat deze niet rendabel is, terwijl je ook met 35 koeien een hele hoge melkproductie kan behalen, waardoor je gemiddeld met de kosten lager uitkomt’, vult Dirk aan.

Plezier ervaren

Het meeste plezier haalt Bart uit zijn grasland: als het mooi glad staat, geen brandnetels of onkruid heeft. ’Serieus waar, ik geniet er van als het groen staat en mooi van lengte is; net als een voetbalveld, daar houd ik van’, legt Bart uit. 'Dat heeft ook te maken met de productie', denkt Dirk Harteveld. Iedereen kan een hoge melkproductie halen, maar ook met een goed graslandbeheer kunnen we de voerkosten heel laag houden.

Toekomst

In de toekomst wil de familie Den Braven lekker doorgaan zoals het gaat. ’Je moet toch reëel blijven, uiteindelijk is het belangrijk wat er onderaan de streep staat en je hoeft niets te veranderen als je van conventioneel- naar robotmelken gaat’, vertelt Bart. ‘Gewoon lekker je ding blijven doen; daar word je het gelukkigst van.’

Meer weten over hoe De Heus melkveehouders helpt bij het starten met robotmelken? Bekijk ons Robot Optimalisatie Plan