Kijk op Gras

Wekelijks inzicht in de graskwaliteit

Theo van der Weiden

Specialist rundvee & coördinator Kijk op Gras

Meer weten?

Theo zorgt voor wekelijkse updates

Neem contact op

Mooie eiwitaanvulling

Laatste update: vrijdag 15 oktober 2021

Deze week druppelen de laatste analyses van dit seizoen binnen. Op veel plaatsen krijgen de dieren nog een mooi en fris grasaanbod en er wordt veel gras vers gemaaid en op stal gevoerd. In de komende weken zal het sterk afhangen van de weersomstandigheden hoe en hoelang de dieren nog naar buiten kunnen. Maaien en opslaan in balen kan het grasseizoen nog wat rekken.

Einde seizoen Kijk Op Gras 2021

Op 15 oktober 2021 hebben we de laatste analyses van het verse gras toegevoegd aan de website. Daarmee zijn hebben we voor 'Kijk op Gras' het weideseizoen afgesloten. In 2022 zijn we weer terug en delen we opnieuw op wekelijkse basis de voederwaardes van het verse gras en onze analyses daarover.

Al met al hadden we dit jaar een prachtig weideseizoen. Ben je benieuwd hoe wij terugkijken op het afgelopen seizoen? Bekijk dan het nieuwsbericht wat we publiceerden. Deze winter evalueren we graag samen met jou het weiderantsoen van afgelopen jaar en maken we een weideplan voor 2022.

Bekijk terugblik seizoen 2021


Grasgroei - week 41

Regio Bodemtemperatuur op 10 cm diepte in C Grasgroei in kg ds/ha/dag (snede <1700 kg ds) Grasgroei in kg  dsa/ha/dag (snede >1700 kg ds)
Noord - 40 -
Oost - 40 -
NH/Polders - 40 -
Midden - 40 -
Zuid-West - 40 -
Zuid-Limburg - 40 -
Zuid - 40 -
Bio-Noord - 40 -
Bio-Zuid - 40 -
       

Voederwaarde - week 41

  Hoogste Laagste
VEM 1060 1017
Ruw Ewit 252 240
Suiker 150 143
SDVE 111 108
SOEB 85 72

Hoe de data wordt verzameld

Iedere maandagmorgen wordt er op zeven ‘Kijk Op Gras’ bedrijven een representatief monster genomen op een perceel dat bestemd is voor beweiding. De monsters komen van vijf reguliere en twee biologische melkveebedrijven op de meest voorkomende Nederlandse bodemsoorten, verspreid over het hele land. Daarnaast nemen we een monster van vers gras op een maaiperceel, wat gebruikt wordt voor stalvoedering. Ook bepalen we op een aantal percelen wekelijks de grashoogte en grasgroei. Binnen enkele dagen onderzoekt Eurofins Agro de monsters en is het uitgebreide resultaat voor iedereen te bekijken op deze website. Ook leveren we deze data aan het onderzoeksproject ‘Amazing Grazing’ en aan Veeteelt voor het wekelijkse grasjournaal.

Theo van der Weiden

Specialist rundvee & coördinator Kijk op Gras

Meer weten?

Theo zorgt voor wekelijkse updates

Neem contact op