Kijk op Gras

Wekelijks inzicht in de graskwaliteit

Theo van der Weiden

Specialist rundvee & coördinator Kijk op Gras

Meer weten?

Theo zorgt voor wekelijkse updates

Neem contact op

Aandacht voor droge stof opname

Laatste update: vrijdag  17 september 2021

De omstandigheden om te weiden zijn nog steeds optimaal! Maar de grote vraag is of de dieren voldoende kilo's droge stof vanuit het verse gras naar binnen werken. Aan de voederwaarde ligt het niet, het Ruw Eiwit zit iets onder het gemiddelde van vorig jaar en het suikergehalte scoort hoger dan in dezelfde periode van 2020. Kijk samen met je rundveespecialist goed naar de vulling van de dieren en pas het stalrantsoen waar nodig aan.

Tips van weidecoach Rintsje Veltman

Onze weidecoach Rintsje Veltman geeft je tot slot graag drie tips mee, om in deze periode het gras maximaal te benutten:

  1. Probeer elke twee weken te blijven maaien om zo lang mogelijk eiwitrijk en fris opneembaar weidegras te houden.
  2. Om het eiwit in het verse gras optimaal te benutten is het een idee om richting omweiden te gaan. Iedere dag een vers perceel en snel 'doorweiden'.
  3. In het voorjaar zijn de koeien in staat om 1 kilogram drogestof uit vers gras per uur op te nemen. In deze periode hebben de dieren daar 1,5 tot 2 uur voor nodig.


Grasgroei - week 37

Regio Bodemtemperatuur op 10 cm diepte in C Grasgroei in kg ds/ha/dag (snede <1700 kg ds) Grasgroei in kg  dsa/ha/dag (snede >1700 kg ds)
Noord 19 64 -
Oost - 54 -
NH/Polders - 60 -
Midden 17 53 -
Zuid-West 18 33 -
Zuid-Limburg - - -
Zuid - - -
Bio-Noord - - -
Bio-Zuid - - -
       

Voederwaarde - week 37

  Hoogste Laagste
VEM 1030 922
Ruw Ewit 261 212
Suiker 160 53
SDVE 110 100
SOEB 93 52

Hoe de data wordt verzameld

Iedere maandagmorgen wordt er op zeven ‘Kijk Op Gras’ bedrijven een representatief monster genomen op een perceel dat bestemd is voor beweiding. De monsters komen van vijf reguliere en twee biologische melkveebedrijven op de meest voorkomende Nederlandse bodemsoorten, verspreid over het hele land. Daarnaast nemen we een monster van vers gras op een maaiperceel, wat gebruikt wordt voor stalvoedering. Ook bepalen we op een aantal percelen wekelijks de grashoogte en grasgroei. Binnen enkele dagen onderzoekt Eurofins Agro de monsters en is het uitgebreide resultaat voor iedereen te bekijken op deze website. Ook leveren we deze data aan het onderzoeksproject ‘Amazing Grazing’ en aan Veeteelt voor het wekelijkse grasjournaal.

Theo van der Weiden

Specialist rundvee & coördinator Kijk op Gras

Meer weten?

Theo zorgt voor wekelijkse updates

Neem contact op