Vleeskuikenhouder Bart Janssen - Zorg dat je bedrijf altijd in ontwikkeling is

Erik de Groot

26 sep. 2023

Twintig jaar geleden kocht Bart Janssen in Zuidvelde een vleeskuikenbedrijf met twee stalletjes voor 50.000 vleeskuikens. Inmiddels heeft hij er drie stallen bijgebouwd en is er ruimte voor 250.000 reguliere kuikens. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het vleeskuikenbedrijf van zijn ouders dat aan de overkant van de straat ligt. Ook hier is ruimte voor 250.000 reguliere kuikens.

Even voorstellen

In het Drentse Zuidvelde houdt Bart Janssen (45) op twee locaties 1 Ster Beter Leven-vleeskuikens. Op de thuislocatie zitten in totaal 85.000 kuikens en aan de overkant van de straat, op het bedrijf van zijn ouders, zitten nog eens 110.000 kuikens.

 

Bart heeft momenteel vier medewerkers in dienst. Hierdoor heeft hij tijd voor andere projecten zoals de vergunningstrajecten, de aanbouw- en ombouw van de stallen, de vervanging van een stal en het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast verhuurt de ondernemer nog 200 garageboxen en is hij samen met zijn broer gestart met de ontwikkeling van een zonnepark.

 

Bart maakt bovendien graag tijd vrij om te reizen. Het liefste gaat hij op o!-road vakantie met zijn auto. Hij heeft zo al veel landen in Europa bezocht.

 

Volgens eigen zeggen is Bart wel een pluimveehouder, maar ziet hij niet iedere dag ieder kuiken. De dagelijkse verzorging kan hij met een gerust hart aan zijn medewerkers overlaten, maar hij is altijd in de buurt als het nodig is.

Overgeschakeld naar 1 ster Beter Leven-kuikens

In augustus 2022 is hij op beide bedrijven overgeschakeld naar het houden van 1 ster Beter Leven-kuikens. “In 2020 gaven verschillende grote supermarktketens aan dat ze volledig om gingen schakelen naar de verkoop van vlees van conceptkuikens. De afzetmarkt voor echte vrije reguliere vleeskuikens werd hierdoor een stuk minder,” vertelt Bart. “Ik heb daarom de keuze gemaakt om te starten met 1 ster Beter Leven-kuikens, omdat dit het grootste concept is én omdat het bestemd is voor de Nederlandse markt. We leveren kuikens waar de maatschappij om vraagt. Daardoor hebben we bestaansrecht.”

Stap voor stap

“Het lijkt dat we met het houden van deze traag groeiende kuikens 25 jaar terug in de tijd zijn gegaan wat betreft de groeisnelheid. Dit in combinatie met de lage bezetting geeft rust op het bedrijf. Het werkt prettig en heel stabiel en het bevalt ons heel goed. We hebben wel de tijd genomen om alles eerst te optimaliseren in alle stallen. Het is een mooie uitdaging om de groei zo te sturen dat we zo dicht mogelijk bij de 25 kg/ m2 onze kuikens af kunnen leveren op 56 dagen. Hiervoor gebruiken we alle data die beschikbaar is uit onze managementsystemen. De kleinste verschillen gaan er immers toe doen als je minder eenheden hebt om de kosten over te verdelen,” vertelt Bart. “Pas na de bouwvak gaan we starten met de aan bouwen van alle stallen. De vergunningaanvragen hiervoor lopen voorspoedig.”

Voorbeeldsector

Bart: “Er is geen sector in de Nederlandse veehouderij die net zo’n mooie kans heeft gekregen als de vleeskuikensector om op deze manier een product te leveren waar de maatschappij om vraagt én waar we als primaire sector ook nog eens een financieel succes van kunnen maken. We maken de transitie op basis van marktwerking en niet op basis van regelgeving. Door dit evenwicht tussen vraag en aanbod is er een economisch gezonde situatie ontstaan. En dat is erg belangrijk aangezien de pluimveehouders flink moeten investeren om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen.”

Zorg dat je bedrijf altijd in ontwikkeling is

“Door de omschakeling naar conceptkuikens is er op veel bedrijven arbeid over. Ook heerst er de mening dat je minder kunt ondernemen binnen een concept. Mijn advies is dan ook om jezelf en je bedrijf te blijven ontwikkelen. Kies voor een extra manier van ondernemen naast of binnen je bedrijf. Of ga, zeker als je een jonge bedrijfsopvolger bent, bijvoorbeeld een tijd ergens anders werken. Welke keuze je ook maakt, zorg in ieder geval dat je bedrijf niet achteruit gaat door achterover te leunen. Dan heb je later ook minder om over te dragen of minder om te verkopen.”

Uitkomst in de stal

“In 2015 hebben we in een stal van 20.000 kuikens het uitkomstsysteem X-treck geïnstalleerd om dit eens uit te proberen Dit werkte zo goed dat de kuikens in deze stal telkens een dag eerder geladen konden worden. Daarom hebben we in de periode van 2017 - 2020 alle stallen van beide locaties voorzien van dit uitkomstsysteem. Zo krijgen de kuikens een goede start én wordt het transport van levende dieren sterk verminderd. Deze manier van werken past bij ons en we blijven het dan ook gewoon doen,” aldus Bart.

Energieneutraal

De stallen op de beide locaties worden al twaalf jaar verwarmd met een hout gestookte CV-ketel. “We gebruiken hiervoor resthout dat we ontvangen van gemeentes en provincies. Daarnaast komen er binnenkort zonnepanelen op de daken van de stallen van beide locaties. Mijn motto hierbij is dat we alleen die energie willen produceren die we zelf nodig hebben. Later willen we dit misschien aanvullen met windmolens zodat we een mix krijgen van zon- en windenergie en daarmee altijd de beschikking hebben over eigen energie.”

Samenwerking

“Bij de overstap naar conceptkuikens heb ik gekozen voor Storteboom aangezien ik al langer dan twintig jaar onze kuikens grotendeels aflever aan deze slachterij. Ook met De Heus heb ik het langste een relatie. Al heb ik tussendoor ook regelmatig bij andere leveranciers voer gekocht. De Heus is een heel sterk bedrijf. Ze hebben in de afgelopen twintig jaar meerdere keren laten zien dat, als puntje bij paaltje komt, ze bereid zijn om hun nek ver uit te steken voor onze sector. We hebben het vertrouwen in elkaar uitgesproken en dat vertrouwen is er nog steeds,” besluit Bart.

Sinds twee jaar komt specialist Erik de Groot van De Heus Voeders op mijn bedrijf. Hij is ook pluimveehouder en weet daarom precies waar ik over praat. Hij denkt mee over de ontwikkelingen op mijn bedrijf. We kunnen snel schakelen.”

Neem contact met ons op

Wil je meer weten of ben je benieuwd naar wat De Heus voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze specialisten!

Erik de Groot

Specialist vleeskuikens