Ron van Puijenbroek wil veel melken zonder problemen

04 mei 2021

Ron van Puijenbroek melkt in het Brabantse Moergestel 190 koeien met als belangrijkste doel; hard melken met gezonde koeien! Met minder dan 10 mastitisgevallen per jaar en een productie van ruim 35 liter blijkt dit een succesvolle strategie.

Familie Van Puijenbroek

Weerstand op peil

"Alles begint met een goede weerstand", aldus Ron. "Als je weet dat de weerstand op peil is, kun je met een gerust hart lekker melken. Ik wil gewoon stevig melken en in 2x2 uur alle koeien makkelijk en snel gemolken hebben zonder celgetal en mastitis geneuzel. Zo houd ik voldoende tijd voor andere werkzaamheden op of buiten het bedrijf en kunnen mijn koeien gezond ouder worden", vertelt Ron verder. Binnen twee jaar wil hij dan ook de levensproductie bij afvoer verhogen van 43.000 naar 50.000 kg melk.

Wijziging van strategie

"We hebben het afgelopen jaar minder hard gemolken dan een paar jaar gelden. We komen van een productie van ruim 37 kg per dag en hebben geprobeerd met minder kosten het saldo te laten stijgen. Door onder andere het toepassen van weidegang en minder hard te voeren is de productie iets gedaald. De conclusie is dat deze strategie kan werken, maar om het beste saldo te halen moet je gewoon hard melken en goed voeren. Zolang je maar tot op 1 cent achter de komma weet wat er in de koeien gaat en wat eruit komt, kun je goed sturen en een hoog saldo behalen", vertelt Ron overtuigend.

OmniGen

Om de resultaten op gebied van gezondheid en duurzaamheid verder te verbeteren is Van Puijenbroek in 2016 op advies van De Heus gestart met het voeren van OmniGen. Op dat moment was het celgetal te hoog en waren er te veel gevallen van klinische (coli)mastitis die moeilijk te genezen waren. "De weerstand was gewoon niet op peil", is de mening van Ron. "Dat hebben we ondervangen en binnen een jaar daalde de dierenartskosten van 2 naar minder dan 1 cent. Mastitis is geen noemenswaardige uitdaging meer en coli-mastitis is helemaal verleden tijd."

Ook in de zomer

"Het afgelopen jaar hebben we weidegang toegepast, waardoor de productie soms wat schommelde maar de jaren ervoor molken we ook in de warme zomers ruim 35 liter per koe en hadden de koeien weinig last van de hitte. Naast de melkkoeien is Ron ook zeer scherp op de droogstaande koeien in de zomer. Door de strategie met OmniGen zie je gewoon dat óók de droge koeien beter blijven doorvreten en minder liggen te pompen tijdens warme dagen. Zeker in de zomer wil ik dat wij makkelijk kunnen melken zonder dat je die mastitisproblemen allemaal hebt. Dat werkt prettiger voor mijn personeel en mijzelf en vertaalt zich bovenal in meer melk", bevestigt Ron.

Investeren in gezondheid en gemak

"Om ons bedrijf gemakkelijk en goed te laten lopen investeer ik graag in een stukje gezondheid en gemak. OmniGen kost ons ongeveer 17 cent per koe per dag en dat moet terugbetaald worden in een hogere productie, gezondere koeien en makkelijker werken. Ik ben ervan overtuigd dat dit ruimschoots terugbetaald wordt." Het advies van Ron naar zijn collega melkveehouders is dan ook simpel. "Geef het een jaar de tijd en je zult zien dat plezierig melken met minder problemen al snel duidelijk meer melk en saldo oplevert!"

Meer weten over hoe OmniGen uw koeien kan beschermen deze zomer?

Neem contact op met uw rundveespecialist voor een vrijblijvend adviesgesprek.