Verleun: in de zomer moet alles kloppen

03 mei 2021

Familie Verleun melkt in het Groningse Briltil 145 melkkoeien. Het bedrijf wordt gekenmerkt door een uitstekend gemanagede, gezonde en vruchtbare veestapel. Diergezondheid is absolute topprioriteit en ook in de warme zomermaanden moet het makkelijk lopen. Door te investeren in bescherming tegen de negatieve gevolgen van hittestress loopt het bij onze koeien ook in de zomermaanden allemaal heel best door.

Warmere zomers

Ook in Groningen is het de afgelopen zomers erg warm geweest. Temperaturen (ver) boven de 30 graden waren geen uitzondering de afgelopen jaren. Toch wist de Familie Verleun zowel de gezondheid als de productie en vruchtbaarheid van hun koeien op peil te houden. “We maken bewuste keuzes en willen onze koeien op een goede manier door de warme periodes heen trekken”, aldus familie Verleun.

Alles moet kloppen

Wanneer de productie stijgt moet alles kloppen, zodat de productie ook hoog kan blijven. In 2015 hebben we verschillende uitdagingen gehad waardoor we veel verliezen hadden op gebied van productie, blikt Verleun terug. Vaak door onverklaarbare redenen, het liep gewoon niet lekker waardoor er te veel koeien uitvielen en veel anderen koeien niet optimaal presteerden. Een verminderde weerstand leek de reden van de (onverklaarbare) uitdagingen.

Naar het advies van onze specialist, Jeep Aalders van De Heus zijn we begonnen met het voeren van OmniGen, een duidelijk onderbouwd product dat de weerstand beschermt. Na verloop van tijd zagen we dat de koeien een zichtbaar betere weerstand hadden. In eerste instantie verbeterde de uiergezondheid met als resultaat duidelijk minder mastitis en een lager celgetal. Later werd ook het effect op vruchtbaarheid, een constante hogere productie en algehele gezondheid zichtbaar. OmniGen helpt op ons bedrijf om ook in uitdagende tijden alles te laten kloppen.

Verzekering voor werkplezier?

Naast een goed saldo, hecht familie Verleun ook veel waarde aan arbeidsgemak en werkplezier om zo ook tijd over te houden voor andere dingen dan het melkveebedrijf. OmniGen is voor ons als een goede verzekering gebleken om de impact van stress op de koeien te minimaliseren. Ook in de warme zomermaanden loopt het hier gewoon lekker door en zijn de resultaten op gebied van vruchtbaarheid, productie en gezondheid netjes op peil gebleven. Dit werkt heel plezierig en voorkomt dat we veel negatieve energie moeten stoppen om de gevolgen van hitte te compenseren.

Saldo blijft belangrijk

Investeren in de juiste oplossingen kan altijd uit, vertelt Verleun overtuigend, ook in mindere tijden. Het is een feit dat er steeds meer oplossingen worden aangeboden, daardoor blijft het dus belangrijk om de juiste keuzes te maken zodat je datgene kiest wat ook werkelijk resultaat oplevert. In 2016 hebben we de keuze gemaakt voor OmniGen. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden, maar deze kosten worden duidelijk zichtbaar gecompenseerd door de resultaten. De gezondheid en de vruchtbaarheid zijn duidelijk beter geworden en blijven ook in de zomer hoger.


Gerelateerde onderwerpen: