Terugblik Kijk op Gras deelnemer Hessel Reitsma

28 okt. 2020

Hessel Reitsma was afgelopen jaar één van de deelnemers aan Kijk Op Gras. Samen met zijn vader Kees runt hij een melkveebedrijf in het Friese Wijtgaard. Ook zijn broertje Jan en zijn vriendin Susan zijn intensief betrokken. Samen melken ze ongeveer 55 koeien op 35 ha grasland, voornamelijk op zeeklei. Hun doel is duidelijk: Zoveel mogelijk melk uit ruwvoer, met name uit gras.

"Ik stuur liever vooraf"

Hessel Reitsma, melkveehouder in Friesland

Hessel vond het leuk om meer inzicht te krijgen in het gras. “Daar hebben we ook echt profijt van gehad. Normaal maak je een inschatting van het gras en probeer je daarop te sturen. Nu wisten we echt wat er in het gras zat en konden we sturen op de realiteit. Het viel wel op dat die realiteit niet altijd overeenkomt met je eigen inschatting. Normaal ga je uit van ‘jong gras = eiwit’. In de derde week van april zakte het eiwitgehalte echter naar 140 g/kg ds. Dat verwacht je niet in het jonge voorjaarsgras. We konden de koeien nu de eiwitaanvulling geven die ze nodig hadden, terwijl we dat anders waarschijnlijk niet gedaan hadden.”

Meer inzicht op droge stof in weidegras

Ook het drogestofgehalte van het gras gaf hen veel inzicht. “Of het gras uit 26% drogestof bestaat of uit 15% drogestof, dat maakt nogal een verschil. Dan vreten de koeien zomaar een paar kilo drogestof meer in de wei."

Gerichter sturen op het inkuilen

“Door alle inzichten konden we niet alleen beter sturen op de beweiding. We konden ook gerichter sturen op het inkuilen. Eigenlijk hadden we al een soort voorlopige kuiluitslag voordat we gingen maaien. Daar pasten we het maaimoment en de veldperiode op aan. We proberen namelijk zoveel mogelijk te sturen aan de voorkant. We bedenken eerst ‘Wat voor gras willen we hebben?’ en dan proberen we dat te realiseren door bemesting, maaimoment en inkuilmanagement daarop af te stemmen. Dan hoeven we achteraf minder bij te sturen en halen we meer melk uit gras.”

Meer weten? Ga naar Kijk op Gras