10 punten BSK verhoging in 3 maanden tijd door optimale robotmelken aanpak

Jacky Tuinier

09 mei 2023

Het melkveebedrijf in het Friese Idsegahuizum gerund door vader Hylke (61) en zoon Jurjen (29) melkt sinds oktober 2021 met een melkrobot van Lely. Jurjen werkt 3 dagen per week buiten de deur.

Bij het bedrijf hoort 35 ha grasland. Het bedrijf melkt sinds oktober 2021 met een melkrobot. Het doel is om 600.000 kg melk af te leveren met weinig werk en weinig problemen. Het bedrijf voert kuilgras en een beetje bierbostel met een doseerwagen voor het voerhek. Daarnaast krijgen de koeien 2 soorten brok in de robot en de krachtvoer box. Bij de droge koeien bestaat het rantsoen uit kuilgras, mineralen en een droogstand brok. Het bedrijf past ook weidegang toe. Vanaf 1 uur ’s nachts tot 12:00 in de middag kunnen de koeien naar buiten; waarna de laatste koeien worden opgehaald door Hylke.

Sinds januari 2023 is het bedrijf klant bij De Heusen is Jacky Tuinier hun vaste Rundvee specialist. De bedrijfstandaardkoe (BSK)is inmiddels 10 punten gestegen door aanpassingen aan de robot en het aanpassen van het droogstand rantsoen. Hard melken is geen doel op zich maar, het blijkt dat dit prima samen kan met weinig werk. Het bedrijf zat in april dan ook op 31 kg melk per koe per dag.

Robot is de spil in bedrijfsvoering

Een juiste instelling van de melkrobot is van groot belang voor ieder bedrijf. Na het uitlezen van de robotscan hebben we de diverse factoren op het bedrijf nagelopen; daar kwam wel het  één en ander naar voren! Naast het aanpassen van de opstart tabel, de op- en afbouw tabel is er ook gekeken naar het rantsoen.

“Met nu nauwelijks “ophaalkoeien” en gemiddeld 3 melkingen loopt het mooi.”

Stijging melkproductie

Een hoge productie was niet het voornaamste doel, maar doordat de droogstand werd verbeterd en de instellingen werden aangepast, stegen de koeien met 5 liter. Met de robotscan zagen we dat in de opstart  de koeien wel wilden melk geven maar dat we ze dan niet genoeg konden bijvoeren. Doordat we nu in de  opstart tabel een aanpassing hebben gedaan worden de koeien die meer dan 40 kg melk geven extra beloond voor hun prestaties. Hierdoor zien we dat ze het nu goed kunnen volhouden zonder problemen en beter doorproduceren. 

Wisselwerking ondernemer en adviseur

“Het is belangrijk dat we elkaar kunnen versterken”, vind Jurjen. Even een appje of aanwaaien op het bedrijf zorgt dat we op tijd problemen kunnen signaleren en kijken wat er anders kan, vult Jacky aan. Doordat Jurjen concludeerde dat de nieuwmelkte koeien goed begonnen maar het net niet konden volhouden, hebben we de krachtvoertabel daaropvolgend aangepast en zien we nu persistentere koeien.

Toekomst

Het doel om 600.000 kg melk af te leveren lijkt zo gemakkelijk te worden behaald. Het ureum was altijd in het weide seizoen aan de hoge kant. De volgende stap is nu om dit op een acceptabel niveau te brengen. Het is goed om stippen op de horizon te zetten en daar naartoe te werken. Zo gaan we elk jaar weer een nieuwe uitdaging aan!

Jacky Tuinier

Rundvee specialist

Wil je ook graag meer informatie? Neem dan contact op met Jacky!