Peter van Lommel uit Lummen “Weg met de hectiek”

Kelly Verbiest

21 apr. 2023

Peter is lange tijd tuinaannemer geweest. Hij werd zijn hectisch leven met drukke en stressvolle dagen echter beu en daarom heeft hij een aantal jaar geleden zijn leven omgegooid. Hij is in Lummen zijn eigen kleine boerderij begonnen. “Ik wilde gewoon, net als mijn grootouders, een kleine boer zijn en mijn producten rechtstreeks verkopen aan de mensen uit mijn omgeving.”

Vlees voor 650 gezinnen

Inmiddels voorziet Peter in samenwerking met de plaatselijke slager 650 gezinnen van een mooi stukje varkensvlees en daar kan hij een prima boterham mee verdienen. Hoewel hij net als andere boeren ook zijn problemen kent, vindt hij het heerlijk dat hij op alle vlakken echt zijn eigen baas is. “Het is een manier van leven geworden. Ik zou met niets anders meer willen ruilen.”

Blanco begonnen

Het was voor Peter een grote stap om zo het roer om te gooien en zijn opstart is zeker niet over rozen gegaan. In het begin wist hij namelijk niets van varkens. Hij heeft gaandeweg veel moeten leren. En dat doet hij nog steeds, elke dag. “Het was heel fijn dat we Kelly Verbiest van De Heus hebben leren kennen. Zij heeft ons geholpen met het leren insemineren, castreren, de voeding en de verdere verzorging van de varkens” aldus Peter.

Klein, veelzijdig en heel leuk

Op de boerderij houden ze vier zeugen en de biggen en vleesvarkens daarvan. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar ze moeten er wel voor zorgen dat ze op jaarbasis zo’n honderd vleesvarkens verkopen. Dat is circa twee varkens per week. En dat via thuisverkoop. Peter: “Hier zit de uitdaging van de korte keten, maar ook het plezier. We moeten zorgen dat de varkens geslacht worden, het vlees verwerken, inpakken, verkopen, klanten winnen en aan marketing doen.” Daarnaast moeten ze zelf de prijs bepalen, aftasten hoe ver ze daarin kunnen gaan. Wat wil de klant betalen en wat vindt de klant belangrijk?

Mooiste moment van de dag

Peter is erg blij met de keus die hij gemaakt heeft. “Elke morgen sta ik met plezier op. Het is voor mij het mooiste moment van de dag. De rust op de boerderij, de varkens die je komen begroeten. Gewoon heerlijk. De kleine dingen van het leven, daar geniet ik van. En natuurlijk van een spieringkotelet van eigen kweek met Blackwellsaus, frieten en een blauwe Chimay; zalig!”

Kelly Verbiest

Specialist varkens

Wil je ook graag hulp van specialist varkens, Kelly Verbiest? Neem dan contact op.


Gerelateerde onderwerpen: