Familie Thomaes bouwt aan de toekomst

Krijn Breen

11 okt. 2022

In het Zeeuwse Biervliet is het gemengde bedrijf van de familie Thomaes gevestigd. Edwin en Marion en hun zoon Stephan en vriendin Inge willen graag klaar zijn voor de toekomst.

Bouw nieuwe stal

Het familiebedrijf van de familie Thomaes is een gemengd bedrijf. Al jaren combineert de familie akkerbouw met het houden van 9.000 biologische legkippen. De inrichting van de oude volièrestal was versleten en er moest wat nieuws komen. Stefan en Inge willen namelijk graag verder met de biologische hennen. Ze kozen voor nieuwbouw.

Oude stal krijgt nieuwe functie

In december 2021 zijn de oude kippen weggegaan en is de bouw van de nieuwe stal gestart. De oude stal is niet gesloopt, maar omgebouwd. Deze ruimte wordt nu gebruikt als eierenverzamelplaats en opslagplaats van de eieren. Het achterste gedeelte van de oude stal dient nu als mestloods. De nieuwe biologische Comfort 2.0 Volièrestal van VDL Jansen biedt plaats aan 18.000 leghennen en heeft veel leefruimte in de stal.

Uitbreiding naar 18.000 legkippen


Op 28 juli 2022 was het zover! 18.000 biologische hennen zijn in de nieuwe stal opgezet. Dit is een verdubbeling van het oude aantal. De familie Thomaes is blij dat alles klaar is en ze weer biohennen in de stal hebben. Het was maar raar voor hen om ruim een half jaar leeg te staan. Op 15 juli hield de familie een open dag samen met alle toeleveranciers en bedrijven die meegewerkt hebben aan de nieuwe stal. De belangstelling was groot.

Voortvarende opstart met het TopFit Rondeplan

Vanaf de eerste dag na opzet loopt het goed dankzij de begeleiding volgens het Topfit Rondeplan. Dit houdt in dat er aandacht is voor de volgende punten die allemaal optimaal moeten zijn: voer, stalklimaat, licht en voer.

Binnen de legpluimvee sector hebben we klimaatspecialisten in dienst, die regelmatig bij klanten komen om het stalklimaat onder de loep te nemen.

Bij de opzet van de jonge hennen starten we een week lang met ‘Opfok 3’. Daarna schakelen ze over naar de ‘Preleg’ tot de dieren 10-15% in productie zijn. Gevolgd door het startvoer. Welke soort startvoer het beste past, is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld of het witte of bruine biohennen betreft en van welk ras ze zijn. De familie Thomaes heeft de laatste jaren altijd bruine biologische hennen gehad.

Dezelfde toeleveranciers

“We werken al jaren met dezelfde toeleveranciers”, aldus Edwin Thomaes. “We hebben technisch altijd goede resultaten behaald met de Novogen bruin Lite van broederij Verbeek. De eieren leveren we aan Gebr. van Beek te Wehl. En we voeren onze hennen al jaren met biologisch legvoer van De Heus. Daar krijgen we goede begeleiding bij. Dit alles werkt naar volle tevredenheid en met deze nieuwe stal is die keuze niet anders.”

Krijn Breen

(Biologisch) legpluimvee specialist

Wil je meer weten over het houden van biologische leghennen?