Geert Verpoorten "Kleine, maar veelzijdige boerderij"

Kelly Verbiest

21 apr. 2023

Door de voortdurende veranderingen en investeringen voelde Geert Verpoorten zich op een gegeven moment een soort ‘slaaf’ van zijn eigen boerenbedrijf. Na veel wikken en wegen heeft hij toen besloten om zijn bedrijf volledig te herstructureren en biologisch te gaan produceren. Hij kreeg niet alleen een andere kijk op het bedrijf, maar ook op het leven. Uiteindelijk is het bedrijf een zorg- en belevingsboerderij geworden; Het Groeiveld in Lommel.

Klein en veelzijdig

Het Groeiveld is een klein bedrijf, maar wel heel veelzijdig. Ze houden twintig stuks Blonde d’Aquitaine, twee zeugen met vleesvarkens, konijnen, kippen en enkele schapen. Verder hebben ze een hoevewinkel, een zorg- en belevingsboerderij, een zelfpluktuin, 20 hectare biologische groente en ruwvoederteelt. Ze verkopen zelf het vlees. Voor de varkens hebben ze gezocht naar een ras waar klanten waardering voor hebben; een sublieme smaak en een betaalbare prijs. Maar het ras moest ook bij de visie van het bedrijf passen. Geert: “Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Belgische Pietrain zeug, gekruist met een Deense Duroc. De smaak is boven verwachting; vast van structuur en met de juiste vet-spierverhouding.”

Varkenshouden doe je er niet zomaar even bij

Het houden van varkens past mooi op de zorgboerderij, maar er komt toch best wel wat bij kijken. Er is niet alleen veel administratieve rompslomp, maar ook het slachten van de scharrelvarkens is niet evident. Geert: “Onze manier van varkens houden is echt anders. De dieren lopen altijd buiten, dus je moet het domein en de weide goed afsluiten met stroomdraad.” Ook moeten ze er goed op letten dat er in de zomer voldoende verkoeling is en in de winter een warm bedje van stro.

Genieten van de rust en stilte

Elke ochtend opnieuw geniet Geert van de rust en stilte bij de dieren of op het land. Helemaal als hij de dag kan beginnen met zijn favoriete stukje hespenspek. “Als de zeugen moeten biggen, kan ik altijd rekenen op Kelly van De Heus. Ze heeft al meermaals een dagje vrij genomen om de Pietrain zeug te helpen met de bevalling. Na afloop gaan we dan natuurlijk wel even lekker zitten met een kop koffie en een heerlijke koek.”

Uitdagende tijd

Geert beleeft vele mooie momenten op zijn bedrijf, maar desondanks is het afgelopen jaar ook voor hem uitdagend geweest door de stijgende voeder- en energieprijzen. Ook de verkoop- en verwerkingskosten zijn fel gestegen, wat een hogere verkoopprijs noodzakelijk maakte. Desondanks zijn ze erg content met de weg die ze gekozen hebben. “De varkens zijn een echte meerwaarde op onze boerderij. Ik kan ze alleen maar aanraden. En degene die de kans hebben om in de korte keten te starten; gewoon doen!”

Kelly Verbiest

Specialist varkens

Wil je ook graag hulp van specialist varkens, Kelly Verbiest? Neem dan contact op.


Gerelateerde onderwerpen: