Familie van Bijsterveldt wil ieder jaar betere resultaten

Jan van Beers

18 sep. 2023

Familie Van Bijsterveldt houdt op vier locaties pluimvee. In Weelde houden ze op een locatie opfokmoederdieren en op twee andere locaties moederdieren. In Poppel hebben ze een vleeskuikenbedrijf. Ouders Ton en Carla willen stap voor stap wat minder gaan doen op het bedrijf, zodat zonen Rens en Joost, die gekozen hebben voor een toekomst in de pluimveesector, het stokje op termijn over kunnen gaan nemen.

Gekozen voor de pluimveesector

“Van kleins af aan wil ik al thuis op ons pluimveebedrijf gaan werken,” vertelt Rens (28) enthousiast. “Ik heb nooit getwijfeld of ik iets anders wilde gaan doen en tien jaar geleden na mijn landbouwopleiding ingestapt in ons bedrijf.” “Mij interesseerde die pluimvee vroeger helemaal niks. Ik had er zelfs een hekel aan als ik mee moest helpen,” lacht Joost (31). “Maar verkopen vond ik wel leuk. Zo ben ik uiteindelijk bij Belgabroed terechtgekomen in een commerciële functie en vind ik de pluimveesector inmiddels een erg interessante sector. Voor mij is het ideaal om mijn baan te combineren met het werk thuis op ons bedrijf.”

Ieder zijn eigen rol in het bedrijf

Rens is verantwoordelijk voor de 75.000 moederdieren die op twee locaties in Weelde worden gehouden. Ton zorgt voor de 200.000 vleeskuikens op de locatie in Poppel en Carla zorgt voor de 45.000 opfokmoederdieren die worden gehuisvest in Weelde. Joost is in het weekend vaak tussen de vleeskuikens te vinden. Daarnaast hebben ze nog een medewerker in dienst en springt zus Evi bij als dat nodig is. Ton: “We proberen geleidelijk aan de werkzaamheden en verantwoordelijkheden over te dragen. Ik ben er bijvoorbeeld nooit meer bij als er kuikens worden geladen. We willen dat iedereen de gelegenheid krijgt op een eigen rol binnen ons bedrijf. Dat dit niet altijd vlekkeloos verloopt is logisch. We zijn het heus niet altijd met elkaar eens, omdat iedereen op zijn eigen manier wil werken. Maar dat is een proces en inmiddels loopt het eigenlijk wel lekker.”

Joost, Ton, Carla, Evi en Rens van Bijsterveldt: “We proberen niet alleen binnen in de stallen goed te draaien. We vinden het ook belangrijk dat het er van buiten netjes uit ziet.”

Meer invloed op kwaliteit

Rens: “Voorheen werkten we met twee leeftijden moederdieren op de twee locaties. Dan konden we zelf al onze moederdieren opfokken. Maar het werken met twee leeftijden bleek toch lastig in verband met entingen, IB-druk en het behalen van goede resultaten. Nu fokken we een ronde hennen voor een van onze eigen locaties en gaan de andere hennen naar een andere vermeerderaar. Door onze eigen hennen op te fokken, hebben we meer in invloed op de kwaliteit en het entschema van onze moederdieren.”

In ovo voorkomt stress

“Al onze eigen broedeieren verkopen we aan Belgabroed,” vult Joost aan. “Een gedeelte kopen we terug voor ons eigen vleeskuikenbedrijf. Deze laten we via Nestborn uitkomen in de stal, want dat is volgens ons het beste voor de kuikens. De hogere kosten en iets langere ronde wegen niet op tegen de betere resultaten die we hierdoor behalen. Sinds mei vorig jaar zijn we daarnaast gestart met in ovo-vaccinatie (vaccineren in het ei). Hierdoor worden de stress en de entreacties van het vaccineren tijdens de ronde voorkomen. Onze bedrijfsvoering is er helemaal op gericht om de kuikens zoveel mogelijk stressvrij te houden en daardoor betere resultaten te behalen.”

Rens en Joost van Bijsterveld: “We willen ervoor zorgen dat we ieder jaar betere resultaten behalen. We streven ernaar om een zo goed mogelijk product af te leveren. En het werkt gewoon leuk als het goed draait.”

We gaan voor topresultaten

“Onze stallen zijn modern ingericht en alles is goed onderhouden. We blijven investeren in ons bedrijf. In de afgelopen jaren hebben we onder andere gezorgd voor nieuwe ledverlichting en frequentieregelaars, zonnepanelen, daglicht, een pelletkachel, buizenverwarming en warmtewisselaars. Door de installatie van een nieuwe inpakker hebben we nog meer tijd en focus om de eieren te controleren en selecteren,” vertelt Rens. “Mijn doelstelling bij de moederdieren is om ieder jaar beter te worden door te zorgen voor meer eieren én een betere uitkomst. Het is ons streven dat de vleeskuikenhouders gaan vragen naar onze broedeieren. Daarnaast werkt het gewoon leuk als het goed draait.”

Kuikens zwaar afleveren

Joost: “Ook op ons vleeskuikenbedrijf willen we een zo goed mogelijk product afleveren. We hebben ervoor gekozen om de kuikens zwaar af te leveren. Dat verdient het beste, ook al is de bezetting daardoor wat lager. De kuikens worden via de kuikenplanning van De Heus afgezet. Wat de op- en afzetplanning betreft is er altijd veel mogelijk in goed overleg. Soms moeten wij een keer flexibel zijn en soms De Heus. Dat is gelukkig geen probleem voor beide partijen.”

Gekozen voor stabiliteit en continuïteit

Familie Van Bijsterveldt: “De samenwerking met De Heus bevalt goed. Het is fijn om met een sterke partner samen te werken. We kiezen bewust voor stabiliteit en continuïteit.”

Vleeskuikenspecialist Jan van Beers: “Dit is voor beide bedrijven van belang. Als je vertrouwen krijgt, moet je er alles aan doen om dat niet te beschadigen. Als je voor de lange termijn een relatie wilt met je klanten, dan moet je ervoor zorgen dat je het goed doet.”

Toekomst

"Hoe ons bedrijf er in de toekomst uit zal zien is moeilijk te zeggen,” besluit Ton. “We willen graag nog uitbreiden, maar dat zal op de huidige locaties niet makkelijk zijn omdat we midden in het Turnhouts Vennengebied zitten. Een nieuwe locatie bijkopen is nog een optie. Daar hebben we altijd wel interesse in. Maar op dit moment is ons bedrijf nog voldoende groot en doen we ons werk graag. Na jaren van uitbreiden en investeren is het mogelijk om even rustiger aan te doen.”

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Neem contact op met een van onze specialisten uit het team legpluimvee. Zij kunnen je verder helpen met jouw vragen.

Jan van Beers

Specialist vleespluimvee

Wil je meer informatie? Neem dan contact met me op.