Biologische leghennen en pioenrozen: een mooie combinatie

Mark Rouwenhorst

13 jun. 2025

Arjen en Lydia Knulst hebben in het Zeeuwse Stavenisse een biologisch legpluimveebedrijf dat ze combineren met de teelt van pioenrozen. In 2012 zijn ze gestart met het houden van leghennen.

Op zoek naar een extra tak

“We teelden op ons bedrijf van oudsher bloemzaden, vroege aardappelen en pioenrozen”, vertelt Arjen. “In 2010 hadden we een slecht jaar en waren we op zoek naar een aanvulling op ons bedrijf. Dit moest goed te combineren zijn met de teelt van de pioenrozen. De oogst zorgt voor een arbeidspiek in mei en juni. Dan hebben we wel tachtig mensen aan het werk. We zochten iets waar het hele jaar werk in was en waar we gedurende het hele jaar inkomen uit konden genereren. Onze keuze viel op biologische leghennen.”

 

Geïnvesteerd in biologische leghennen 

“In 2012 hebben we een stal gebouwd voor 12.000 biologische leghennen”, vervolgt Lydia. “We hebben voor biologische hennen gekozen omdat het kleinschalig is. Met een gering aantal dieren kun je toch een prima inkomen hebben. We hadden ook kunnen kiezen voor 30.000 vrije uitloophennen, maar dan was de totale investering nog vele malen groter en daar zagen we tegenop.”

"De eieren zijn onze boterham, de pioenrozen zorgen voor het beleg.”

Een mooi gezinsbedrijf

“Inmiddels zijn we gestopt met het telen van bloemzaden en vroege aardappelen, en hebben we in 2019 nog stalruimte bijgebouwd voor 6.000 leghennen. We hebben nu een mooi gezinsbedrijf. Arjen zorgt vooral voor de hennen, en ik doe de administratie en ben daarnaast regelmatig in de stal of het eierlokaal te vinden. Zoon Eduard (27 jaar) zit sinds kort bij ons in de maatschap. Hij werkt voorlopig één dag per week thuis en voor de rest buitenshuis. De vader van Arjen komt nog bijna elke dag de eieren mee rapen, ook al is hij al 82 jaar.” 

 

Geen ervaring met leghennen

“We hadden eigenlijk helemaal geen ervaring met leghennen. Alles was nieuw voor ons. We waren dan ook erg blij dat we in het voortraject om een legkippenbedrijf van de grond te krijgen, heel veel begeleiding kregen van De Heus. Er moeten dan zóveel keuzes gemaakt worden. Het was voor ons een gigantisch grote stap en dat kun je niet alleen. Gedurende de eerste ronde hebben we veel overleg gehad, dit deden we echt samen met de leghennenleverancier, de dierenarts en de specialisten van De Heus”, blikt Arjen terug. “Nu denk ik weleens: ‘Poeh, we hebben wel gedurfd’. Maar we hebben er nooit een dag spijt van gehad.”

Het is altijd weer spannend wat voor hennen je in de stal krijgt.

Arjen Knulst

Legpluimveehouder

We willen kwaliteitseieren leveren

Op de vraag wat ze belangrijk vinden op hun bedrijf antwoordt Arjen: “We willen altijd kwaliteitseieren leveren en technisch zo goed mogelijk draaien. Ik wil daarom graag even vermelden dat het top is hoe legpluimveespecialist Mark Rouwenhorst dit koppel en het vorige koppel mee heeft opgestart en hoe hij ons begeleidt. Dat wordt gewaardeerd. Mark heeft geen 9-tot-5 mentaliteit. We overleggen regelmatig in de avond hoe de dag verlopen is. In het begin van een ronde komt hij iedere week langs om de voortgang van het koppel mee in de gaten te houden. Als het eenmaal loopt zien we hem eens in de twee à drie weken. Het is prettig om te weten dat er iemand met kennis en kunde achter ons staat.”

De opstart is telkens een uitdaging

 “Verder word ik gelukkig van een vaste structuur en van een bedrijf dat er altijd netjes en opgeruimd bijligt. Maar doordat je met levende dieren werkt is het niet vanzelfsprekend dat het in de stal elke dag hetzelfde verloopt. Ik ben daarom altijd alert. Vooral tijdens de opstart van een koppel. Het is altijd weer spannend wat voor hennen je in de stal krijgt en een uitdaging om de opstart vlekkeloos te laten verlopen. Een andere uitdaging is dat er steeds meer regeltjes bijkomen. Zo moet het voer sinds 2022 100% biologisch zijn en mogen de meters in de wintertuin niet meer meegerekend worden met het totale leefoppervlakte van de hennen. Om te voorkomen dat we 4.700 hennen minder mogen houden, hebben we geïnvesteerd in een geïsoleerde wand in de wintergarten.”

Minimaal drie weken leegstandsperiode

Lydia: “Om een goede start te kunnen maken is de leegstandsperiode voor ons belangrijk. De stal wordt dan eerst bezemschoon gemaakt waarna een schoonmaakbedrijf de stal schoonspuit. Hierna controleert en repareert de stalinrichter alle onderdelen, zoals de mest- en eierbanden. Zelf voeren we dan kleine reparaties uit en vervangen we de lampen als dat nodig is. Daarna wordt de stal ontsmet en gaat de stal op slot tot de nieuwe hennen komen. Dan is alles weer schoon en netjes en zijn we klaar om de hennen voor de volgende ronde te ontvangen. De leegstandsperiode duurt bij ons minimaal drie à vier weken. We pakken onze tijd om alles klaar te maken voor de volgende ronde.”

Verder optimaliseren

 “Het draait lekker op ons bedrijf en we focussen ons vooral op het verder optimaliseren van alles. We hebben voorlopig geen uitbreidingsplannen. Al willen we nog wel investeren in accu’s om de energie van onze zonnepanelen op te kunnen slaan. Verder zijn we eigenlijk gewoon tevreden met ons bedrijf”, besluit Arjen.

 

Wat goed is, is goed

“Zoals je merkt houden we niet van verandering”, lacht Lydia. “We werken nog steeds met dezelfde bedrijven samen als in het begin. De hennen komen van Ter Heerdt, al zijn we inmiddels overgestapt van bruine op witte hennen omdat die efficiënter en economisch gunstiger zijn. De eieren gaan naar Roel van Zetten en het voer komt van De Heus. Wat goed is, is goed.”

Mark Rouwenhorst

Specialist legpluimvee

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.