Goede resultaten behalen doe je met z'n allen

Gerald Top

05 apr. 2024

De Veluwse Aspergeboerderij in Otterlo is een echt familiebedrijf met 25.000 freilandkippen. Wilco van den Broek (42 jaar) en zijn vrouw Petra (41 jaar) wonen met hun drie zoons (11, 14 en 15 jaar) op hetzelfde erf als de ouders van Wilco; Gert en Ada van den Broek. Naast het produceren van eieren, teelt de familie ook asperges en kersen. Deze worden verkocht in hun eigen boerenlandwinkel.

Goed klimaat in freilandstal

In 2016 werden twee oude scharrel­ schuren gesloopt en in 2017 is een moderne freilandstal teruggebouwd. Het is een robuuste stal van 100 meter met drie Jansen Inside volières erin. “De stal heeft technisch altijd goed gedraaid”, vertelt Wilco. “Ook het klimaat dat gestuurd wordt door gelijkdruk ventilatie bevalt goed.” De stal is redelijk hoog gebouwd met voldoende ruimte boven de volières. De inkomende lucht van de inblaaskokers kan dus met gemak boven de dieren naar de zijwanden worden geblazen zonder dat de hennen in de tocht zitten.

Droog strooisel

“Het strooisel is gelukkig ook in de herfst en winter altijd droog. Dit komt doordat de warme lucht uit de nok continu naar beneden wordt geblazen. Daardoor zijn de kippen én de eieren schoon. En dat vinden we belang­ rijk, want de eieren zijn natuurlijk wel ons eindproduct. We streven altijd naar kwaliteit,” vult Petra aan. Ook in de zomer is het klimaat trouwens goed doordat er extra ventilatie­ capaciteit is geïnstalleerd in de stal.

 

Goede resultaten

Ik wil dat alles netjes, schoon en goed nagekeken is. Als de kippen het goed doen, dan zitten wij ook lekker in ons vel en wordt er meer verdiend. We kopen onze kippen al 18 jaar via Ter Heerdt en dat bevalt goed. Een goede start van een koppel begint immers bij het begin, bij het opfokbedrijf. Samen met het voer en begeleiding van De Heus behalen we mooie resultaten.”


Alles moet kloppen

Op de vraag hoe het komt dat er goede resultaten worden behaald zegt Wilco het volgende: “Je doet het met zijn allen. Ik wil een team om me heen waarmee ik goed kan samenwerken. De hennen, het voer en het management; alles moet kloppen. In het begin van de ronde zit ik er echt bovenop. 

Ik wil dat alles netjes, schoon en goed nagekeken is. Als de kippen het goed doen, dan zitten wij ook lekker in ons vel en wordt er meer verdiend. We kopen onze kippen al 18 jaar via ter Heerdt en dat bevalt goed. Een goede start van een koppel begint immers bij het begin, bij het opfokbedrijf. Samen met het voer den begeleiding van De Heus behalen we mooie resultaten.

Goede resultaten

Het huidige LSL lite koppel heeft 64 weken boven de 90% gelegd.

Kansen zien

Gerald: “Wilco en Petra zijn geen standaard­ ondernemers. Ze zien veel kansen en hebben daarom ook verschillende bedrijfstakken opgestart in de afgelopen jaren. Alleen één ding staat centraal en dat is kwaliteit. Of het nu om de eieren, asperges of kersen gaat, ze willen een goed product leveren.”

Afzet eieren

Petra: “De eieren worden verkocht aan Eierhof Hennes GmbH en we verkopen ze natuurlijk ook in onze eigen boerenlandwinkel. We zijn in 1998 met de huisverkoop begonnen. In het begin verkochten we asperges en zelfgemaakt ijs. In 2004, toen deze ruimte te klein werd, hebben we de koeienstal weggehaald en er een schuur voor in de plaats gezet. Hier staan de machines  en ander apparatuur voor de asperges. Vooraan in de schuur hebben we een recent gerenoveerde winkel waar we tegenwoordig het hele jaar door producten verkopen. We halen de producten zoveel mogelijk rechtstreeks en vers van de producenten."

Taakverdeling

“Ondanks de verschillende takken op ons bedrijf hebben we niet echt een vaste taak­ verdeling”, vervolgt Petra. “Het is langzamer­ hand zo gegroeid dat de een de kippen doet en de ander de winkel. Dat gaat eigenlijk vanzelf zo en dat werkt voor ons goed. In het hoogseizoen werken we wel met extra tijdelijke arbeidskrachten voor het aspergesteken, de kippen, de kersen en de winkel. Ook onze kinderen en de ouders van Wilco helpen mee als het druk is.

Toekomstplannen

“Wat de toekomst betreft hopen we eigenlijk dat we gewoon door te kunnen boeren zoals we nu doen. We willen wat we doen ook goed doen. En we hoeven niet persé meer dieren te houden,” zegt Petra. “Maar we maken ons soms ook wel zorgen over de toekomst als pluimveehouder. Dit komt met name door het Natura­2000 gebied dat op nog geen 700 meter afstand ligt van ons bedrijf. Toch zien we de toekomst zonnig in. We zijn met onze zonnepanelen zelfvoorzienend sinds 2018. We hopen hier nog vele jaren met plezier en in gezondheid te mogen boeren.”  

Familie van den Broek

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de legpluimveesector? Meld je dan aan voor onze digitale legpluimvee nieuwsbrief, onze biologische nieuwsbrief of ons magazine De Vooruit!

Gerald Top

Specialist Legpluimvee

Wil je meer weten over de opstart van legkippen? Neem dan contact met me op.