Moderne ondernemers in de kop van Noord-Holland

Hendrik Veldema

01 okt. 2025

Aan de rand van Middenmeer runt Erik Weel samen met zijn broer Marcel een grootschalig vleeskuikenbedrijf met 365.000 vleeskuikenplaatsen. Op dit moment houden ze zo’n 310.000 kuikens. Samen met een vaste bedrijfsleider zorgen Erik en Marcel dat het bedrijf goed draait. Ook de volgende generatie kijkt al voorzichtig mee. Daan, de zoon van Marcel, helpt regelmatig mee in het bedrijf en is langzaamaan aan het verkennen of hij in de toekomst een rol in het bedrijf wil spelen.

De broers Weel zijn opgegroeid in een ondernemend gezin. Hun vader, inmiddels 79 jaar oud, legde de basis en denkt nog elke dag mee. Erik en Marcel vullen elkaar goed aan. Marcel is dagelijks in de stallen te vinden en Erik houdt zich voornamelijk bezig met de cijfers. “Dit is alweer de 77ste ronde in deze stallen” zegt Erik. Naast zijn werk op het vleeskuikenbedrijf is hij ook eigenaar van een bioscoop in het dorp. Een opvallende combinatie, die vooral laat zien dat Erik echt ondernemend is.

Slimme techniek vraagt scherpte

De vleeskuikenhouderij van de broers is grotendeels geautomatiseerd en wordt zorgvuldig preventief onderhouden. Per ronde komen er twee of drie mensen om alles na te lopen. Hoewel de techniek veel werk uit handen neemt, vraag het systeem om nauwkeurigheid. “Als het systeem het niet doet op het moment dat het moet, ben je te laat. We proberen elke ronde weer een stapje beter te worden. Soms gaat de focus er even af en dan zet Hendrik Veldema, onze vleeskuikenspecialist, mij weer op scherp.”

Ik ben wel bezig met wat de markt vraagt en wat zinvol is om te doen. Met Hendrik overleg ik of we nog wel in het goede segment zitten. Moeten we een ander ras gaan houden? Of een ander voertype? Op dit moment zitten we op het goede wagonnetje.

Erik Weel

Vleeskuikenhouder, Nederland

Erik Weel

Bewuste keuzes voor werkplezier en gezondheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen het bedrijf. Zonnepanelen, houtpelletkachels, frequentieregelaars en ledverlichting zorgen voor een zo laag mogelijke milieubelasting. “Maar duurzaamheid gaat voor ons verder dan techniek. Het gaat ook over sociaal welzijn. Dat onze medewerkers tijd hebben voor hun gezin, dat wij zelf op vakantie kunnen en dat we met plezier blijven werken.” Dat het sociale aspect voor Erik minstens zo belangrijk is zie je terug in keuzes als deze. “We laden één keer per ronde uit in plaats van twee keer. Dat betekent iets minder kilo’s vlees, maar wél meer rust. Dan kun je ook eens een weekend vrij nemen of naar een voetbalwedstrijd gaan.” Ook op het gebied van diergezondheid kiest Erik voor rust en regelmaat. “We laten kuikens al in het ei vaccineren. Dat kost iets meer, maar zorgt voor een stabielere gezondheid. Minder ziekte betekent minder stress voor mens en dier.”

Waarom gekozen voor De Heus?

De broers werken al jaren samen met De Heus als voerleverancier. Erik geeft aan heel bewust te hebben gekozen voor De Heus vanwege de betrouwbare en betrokken rol in de keten. “Ik waardeer de samenwerking in de keten, zonder dat De Heus de keten domineert. Ze denken mee, anticiperen op trends en zoeken voortdurend naar vernieuwing, zonder daar overhaast in te zijn. Dankzij hun brede netwerk en goede voelsprieten in elke fase van de vleeskuikenketen weten ze de juiste schakels te verbinden.”

Kuikenstal als databron

Op de vraag wat Erik het mooiste vindt aan zijn werk heeft hij meteen een antwoord klaar: “Data-analyse. Voordat ik de stal in loop, loop ik eerst naar de computer om te kijken of er afwijkingen zijn. Als er iets ongewoon is ga ik in de stal gericht zoeken of ik het kan vinden.” Hij vervolgt: “Ik denk dat veel anderen een afwijking zien in de stal en dan gaan checken of de computer dat ook aangeeft. Ik doe het andersom.” Die datagedreven manier van werken helpt hem om problemen vroegtijdig te signaleren. “Die dieren praten niet, maar ze produceren wel data. Dat vind ik mooi.”

Ondernemen in een landschap vol regels

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Regelgeving blijft een grote uitdaging. “Je kunt jaren bezig zijn met een vergunning. Als je die dan uiteindelijk hebt, is het beleid weer veranderd. Dat maakt plannen lastig.” Desondanks kijkt Erik liever vooruit dan achterom. “Wij zijn positief opgevoed. Je moet blijven kijken naar wat wél kan. De wereld verandert, de sector verandert, en als ondernemer moet je meebewegen.”

Toekomstplannen en opvolging

Binnen het bedrijf wordt volop gekeken naar de toekomst. “De vergunningsaanvraag voor nieuwe stallen vlak in de buurt ligt klaar, met een strik eromheen. We wachten op instructies vanuit Den Haag”. Samen met zijn broer wil Erik stallen bouwen om 220.000 1-ster Beter Leven vleeskuikens te gaan houden. Of de volgende generatie straks in het bedrijf stapt is nog niet zeker. “Daan is nog aan het onderzoeken wat hij leuk vindt. Als hij interesse heeft, is hij van harte welkom. En als hij iets anders kiest, is dat ook prima. Het belangrijkste is dat hij doet wat bij hem past.”

Hendrik Veldema

Specialist vleespluimvee