Terugblik Kijk op Gras deelnemer Thomas Hanenberg

28 okt. 2020

Dit jaar namen voor het eerst twee biologische melkveehouders deel aan Kijk Op Gras . Eén van hen is Thomas Hanenberg. Hij runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 85 koeien op de rivierklei in het land van Maas en Waal. “Voor biologische begrippen streven we naar een hoge melkproductie,” aldus Thomas. “Het doel is om een 305 dagen productie van 9.000 kg melk te realiseren. Daarbij is een duurzame veestapel superbelangrijk. We kruisen onze koeien met Montbéliarde en Holstein en focussen op levensduur. Oudere koeien geven uiteindelijk gewoon meer melk.”

"Ik kwam erachter dat mijn gevoel lang niet altijd klopt."

Thomas Hanenberg, biologische melkveehouder


Thomas is enthousiast over zijn deelname aan Kijk Op Gras. Hij geeft aan dat het wekelijks meten van de grasgroei en de analyses van het verse gras hem veel meer gebracht hebben dan hij vooraf dacht. “Ik ben er het hele seizoen veel mee bezig geweest en heb er ook heel veel uitgehaald. Normaal maak je een schatting en stuur je op gevoel. Ik kwam er nu achter dat je gevoel lang niet altijd klopt. De cijfers verrasten ons soms echt. Dat geldt zowel voor de kwaliteit als voor de hoeveelheid. We hebben bijvoorbeeld een perceel wat al zo’n 20 jaar oud is en we dachten dat het tijd werd dat het op de schop zou gaan. Nu we de grasgroei echt gingen meten, kwamen we er echter achter dat dit perceel bijna de hoogste grasgroei realiseerde!

Reageren op gras

We hebben dit jaar echt op de cijfers gestuurd. Eerst reageerden we op de koeien en dan redeneerden we toch vaak dat ze het buiten maar moesten halen. Nu reageerden we op het gras en dan ben je toch een stapje voor. Zo zijn we binnen meer energie bij gaan voeren, wat we anders waarschijnlijk niet gedaan hadden. Zo voorkom je dat de koeien je laten zien dat je bij moet sturen. Dat helpt echt enorm in de bedrijfsvoering.

Meer weten? Ga naar Kijk op Gras


Gerelateerde onderwerpen: