Van bakker naar varkensboer

23 jan. 2023

In 2017 is Franky Peeters met zijn vrouw Cindy een gesloten biologisch varkensbedrijf begonnen in Balen, in het Belgische Antwerpen. Tot die tijd runden ze een bakkerij. Iedere dag zorgden ze voor verse broden, sandwiches, pistolets en heerlijk gebak. Ze werkten vaak ‘s nachts, ‘s ochtends vroeg, hele weekenden en feestdagen. Ze maakten lange dagen en er was weinig tijd voor het gezin.

Carriereswitch

Varkens waren niet helemaal vreemd voor Franky. Zijn ouders hadden vroeger namelijk een vleesvarkensbedrijf. Vader had echter liever niet dat zoonlief boer werd. Dus werd hij bakker. Na de verkoop van de bakkerij deed zich de kans voor om een gangbaar varkensbedrijf aan te kopen. Na een landbouwopleiding in de avonden en een stage op een biologisch varkensbedrijf, besloten ze de uitdaging aan te gaan. Het bedrijf werd omgevormd tot een biologisch zeugenbedrijf.

Verbouwing voor biologische richtlijnen

In 2018 was de vergunning rond en zijn ze begonnen met de ombouw naar biologisch. Ze deden alle werkzaamheden zelf en lieten het asbest-dak vervangen. In de zomer van 2019 kwamen de eerste TN70-gelten op het bedrijf en in februari 2020 zijn de eerste biggen geboren. Momenteel telt het gesloten bedrijf 58 biologische zeugen en 460 biologische vleesvarkens. De opvolging staat al in de startblokken. Zoon Jochen (27 jaar) helpt naast zijn werk bij een loonwerker vaak mee op het bedrijf.

Alle dieren op stro

Alle diergroepen staan op stro en kunnen zich continu naar binnen en buiten bewegen. Jaarlijks wordt zo’n 90 ton stro verbruikt. Het is daarom niet gek dat Franky’s lievelingswerktuig op de boerderij zijn shovel is. Dit is wel zo gemakkelijk om alle hokken uit te mesten en te voorzien van vers stro. Tijdens de verbouwing hebben ze er rekening mee gehouden dat alle hokken gemakkelijk uitgemest moeten kunnen worden. Op de kraamhokken na, kan alles machinaal uitgemest worden.

Zwitserse zeugen

Met 12 gespeende biggen per worp en een worpindex van iets meer dan 2, zijn de resultaten goed. Na de opstart met de TN70-lijn, zijn ze geroteerd naar Topigs 50 en momenteel kiezen ze voor het Zwitsers landras. De eerste zeugen hiervan hebben reeds geworpen met goede resultaten. Het zijn rustige zeugen in het kraamhok met goede moedereigenschappen. Ze geven veel biggen en brengen ze vlot groot. En niet onbelangrijk in de biologische houderij; ze staan stevig op hun benen. Familie
Peeters teelt zelf biologisch grasklaver als ruwvoer voor de zeugen.

Bio afzet

De vleesvarkens gaan naar het slachthuis van Aubel. Anders dan in Nederland, is Franky geen lid van de Groene Weg die het aantal biologische varkens reguleert en de afzet garandeert. Dit moeten ze allemaal zelf beheren. Ze zijn afhankelijk van de goodwill van de slachterij. De biovarkens van Franky gaan hoofdzakelijk via het slachthuis naar supermarktketen Delhaize. Sinds de oorlog in Oekraïne en bijbehorende crises, is de afzet van de varkens lastig. De vraag naar biologisch varkensvlees in de winkels is namelijk verminderd. De vleesprijs bleef hierdoor laag, terwijl de voerkosten fors zijn
gestegen.

Een droom is uitgekomen

Ondanks deze teleurstellende financiële situatie in 2022, is Franky blij om eindelijk boer te zijn. Zijn droom is uitgekomen. Hij heeft zijn hart gevolgd en van zijn hobby zijn werk gemaakt. Elke ochtend staat hij opgewekt op. Dit vindt hij het mooiste moment van de dag. Als de rest van de wereld stilaan wakker wordt, is hij al bezig tussen zijn dieren. De nacht waarin de meeste zeugen moeten biggen, moet Cindy hem een nachtje missen. Dus ‘s nachts werken en lange dagen maken doet hij nog steeds, maar het is duidelijk dat hij zijn werk doet met enorm veel passie en plezier.

 

We wensen Franky, Cindy en hun gezin veel succes met alles wat ze doen en nog willen ondernemen