Onze mensen

Jost de Graaff - Productmanager Vleespluimvee

15 september 2019

Jost de Graaff is productmanager vleespluimvee voor de Nederlandse en Belgische markt. Dat betekent dat hij, samen met zijn collega, het voerassortiment voor de verschillende soorten vleespluimvee beheert. Als onderdeel van zijn studie dierwetenschappen heeft hij voor zijn master de richting diervoeding gekozen. Na zijn afstuderen is Jost bij het traineeprogramma van De Heus gestart en, na een periode als onderzoeker, uiteindelijk productmanager bij de sector vleeskuikens geworden.

Wat doet een productmanager precies?

De productmanager zorgt ervoor dat de vleeskuikenvoeders bijdragen aan de  technische en financiële doelen van de klant. Ons vorige sectorhoofd omschreef onze taak eens als: “gewoon elke dag goed voer maken”. Veel ingewikkelder is het misschien ook wel niet. Dat hier toch elke dag hard voor gewerkt moet worden komt vooral doordat de vleeskuikenmarkt enorm dynamisch is. Veranderende genetica, wisselend klimaat en diergezondheid, aangepaste regels; allemaal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Op basis van al die factoren wordt een raamwerk gemaakt met eigenschappen waar het voer aan moet voldoen. De afdeling formulatie zorgt er vervolgens voor dat de voeders aan de eisen van dit raamwerk voldoen, maar natuurlijk ook tegen een goede prijs. Daarbij houden ze rekening met de samenstelling van de grondstoffen die op dat moment in de fabriek liggen, want ook de voederwaarde van grondstoffen kan wisselen.

Benieuwd naar een traineeship bij De Heus?

Ons Traineeship

Voersamenstelling

Uit de praktijk komt wel eens de vraag waarom een voer niet gewoon constant is van grondstof samenstelling. Dat is natuurlijk wel mogelijk, maar niet met het maximale technische resultaat. Omdat grondstoffen over de tijd van samenstelling veranderen worden inkomende partijen continu geanalyseerd in ons eigen lab. Wanneer de binnengekomen soja bijvoorbeeld lager is van eiwitgehalte is het noodzakelijk de voersamenstelling hiervoor te corrigeren. De correcties die gemaakt worden zijn klein, maar noodzakelijk. Anders zou het voer in zo’n situatie plotseling minder eiwit bevatten en daar gaan de dierprestaties onder lijden. Onze uitdaging is juist die prestaties constant te houden, of eigenlijk keer op keer weer een beetje beter!

Alle schakels in beeld

De productmanagers vleespluimvee zorgen ook voor het voer voor de moederdieren en de grootouderdieren. Dit brengt grote voordelen met zich mee. Sinds de komst van de verschillende (supermarkt)concepten zijn er veel meer genetische lijnen in de markt. Veranderingen in genetica hebben wij geen invloed op, maar door ook het voer voor deze schakels te beheren zijn veranderingen wel sneller in beeld. Zo kunnen we vroegtijdig proeven plannen om de behoeftes van de nieuwe lijnen vleeskuikens te testen. Daarmee kunnen we al ervaring opdoen met de nieuwe genetica voordat de uiteindelijke kuikens op grote schaal bij de vleeskuikenhouder in de stal komen.

Werken bij De Heus

Als productmanager heb ik het erg naar mijn zin bij De Heus. Vooral omdat ik als product manager kan bijdragen aan het technische resultaat bij de klant. Zo ben ik geregeld met de buitendienst op pad om de situatie in de stallen te bekijken. Maar heb ik daarnaast ook veel contacten met verschillende partijen, zowel extern als intern. Zo heb ik bijvoorbeeld veel contact met R&D. Meestal bespreken we resultaten van proeven of juist mogelijkheden om nieuwe vragen uit de praktijk te beantwoorden. Kortom: Ik zit bij De Heus prima op m’n plek en leer elke dag nieuwe dingen. Hier zijn ook in de toekomst zijn volop mogelijkheden om me verder te ontwikkelen!

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!