Onze mensen

Willem Hovius - Procesoperator

20 juli 2022
-
2 minuten

De productielocaties van De Heus zien er van de buitenkant robuust en imposant uit. De machines in de fabriek bevatten hypermoderne precisie-technologie en worden aangestuurd met geavanceerde software. Echter, er komen niet zomaar mooie brokken uit de fabriek. Daarvoor heb je echte vakmensen nodig. Mensen zoals Willem Hovius (43), procesoperator in de fabriek in Utrecht.

Fijne kneepjes van het vak

Acht jaar geleden solliciteerde Willem bij De Heus als kraanmachinist voor het lossen van de schepen. Echter werd er meteen gevraagd of hij niet liever in de fabriek betrokken wilde zijn bij het maken van veevoer. Het was heel wat anders en in het begin was alles nieuw; machines, knopjes, computerschermen. Stukje bij beetje pikte Willem het op en leerde hij de fijne kneepjes van het vak van zijn collega's op de werkvloer. 

Drie functies ineen

Als procesoperator heeft Willem eigenlijk drie functies ineen. De ene dag zorgt hij als molenaar voor het malen van de grondstoffen. De andere dag moet hij er als perser voor zorgen dat het meel tot mooie brokken geperst wordt en weer een andere dag regelt hij dat de brokken efficiënt in de bulkwagen geladen worden. ''Door die afwisseling is geen dag hetzelfde en dat maakt het werken hier extra leuk,'' aldus Willem. 

Wij verkopen nooit ''nee''. Dat is soms een uitdaging, maar het houdt je scherp!

Kansen om te groeien

''Toen ik hier begon wist ik helemaal niets van het maken van veevoer, maar ik heb hier de kans gekregen om het vak te leren en door te groeien,'' aldus Willem. Onlangs heeft hij samen met andere collega's de opleiding BBL3 (Beroeps Opleidende Leerweg) met succes afgerond. ''Het is een pittige anderhalf jaar durdende opleiding, waarbij je één dag in de week les krijgt en ook nog veel thuis moet doen.'' Toch heeft Willem er geen seconde spijt van. Hij heeft enorm veel geleerd, nieuwe collega's leren kennen en heeft nu nog meer mogelijkheden om verder te groeien. 

Contact met collega's

Op de fabriek werkt Willem nauw samen met zijn directe collega's. Van het contact met collega's van andere De Heus-locaties leert hij ook veel. ''Ik volgde de BBL3-opleiding met verschillende collega's van andere productielocaties. De lesdagen waren telkens in een andere fabriek. Dat is niet alleen leuk, maar daar leer je ook echt veel van.''

Mooie werkdag

Het liefst wordt de productie ver van tevoren ingepland, maar in de prakijk blijkt dat meestal niet zo te werken. Willem: ''Doordat er vaak op het laatste moment besteld wordt, moeten we heel flexibel zijn in de productie. Het is dan soms echt een uitdaging om alles goed op te lossen, maar als het dan lukt om alle bulkauto's vol mooie brokken op tijd naar de klanten te laten rijden, dan geeft dat wel een heel goed gevoel.''

Werken bij De Heus als procesoperator

Bekijk hier onze vacatures voor procesoperator!