Onze mensen

Laura Vernooij – Specialist vergunningen Agra-Matic

11 juli 2022
-
3 minuten

Opgegroeid op een agrarisch bedrijf was Laura Vernooij (26) al van huis uit betrokken bij de bedrijfsprocessen en keuzes die werden gemaakt in het bedrijf. Momenteel is Laura bezig om haar studie bedrijfskunde Food & Agri af te ronden. En werkt ze sinds 01 februari 2022 als Specialist vergunningen bij Agra-Matic.

Weg naar Agra-Matic

Via haar zusje is Laura terechtgekomen op de afdeling Order Entry bij De Heus (moederbedrijf van Agra-Matic). In eerste instantie was dit een zomerbaantje, maar uiteindelijk is Laura langer gebleven totdat ze haar visum had geregeld voor Canada. In Canada ging Laura aan de slag als Indoor Production Manager bij een Nederlands akkerbouwbedrijf. Maar de baan was niet helemaal wat ze zocht. Terug in Nederland belde ze Eric Boorsma (Hoofd Order Entry) op om te vragen of er nog iemand nodig was op de afdeling. Een aantal weken later werd Laura gebeld, ze hadden namelijk inderdaad iemand nodig.

Na 90 dagen in dienst bij De Heus had Laura een evaluatiegesprek met Mirjam (HR Business Partner). Mirjam kwam met het voorstel of een functie als Specialist bij Agra-Matic niet iets was voor Laura. Na wat gesprekken met andere Specialisten, zoals Brenda en Mark, besloot Laura om Specialist vergunningen te worden bij Agra-Matic.

De eerste weken als Specialist: Luisteren en vragen stellen

De eerste paar weken komt er veel informatie op je af. Op een gegeven moment komt er een soort kantelpunt, je weet dan meer en daardoor krijg je meer inzicht. Het werk als Specialist begint vooral met veel luisteren en lezen, elke dinsdag is er een kennisoverleg. Hierin worden actuele zaken besproken, bijvoorbeeld een uitspraak of een casus van een klant waarmee je bezig bent en of je ergens tegenaan loopt. Ook wordt de recente wet- en regelgeving besproken.

 

In de eerste paar weken dacht ik echt ‘waar hebben ze het over’. De materie is zo complex, ik snap heel goed dat een agrariër de hulp inschakelt van een adviesbureau.

Het werkt heeft te maken met bedrijfsontwikkelingen, dus vergunningen aanvragen. ‘’Ik maak bijvoorbeeld berekeningen zoals ammoniak-, fijnstof- en geurberekeningen. Deze berekeningen vormen de basis voor de vergunningaanvraag en daarbij behorende rapportages voor de gemeenten of provincie, wat ik aanlever aan de adviseur.’’

De adviseur komt bij de klant en die heeft een vraag. De adviseur stelt dan samen met de klant een plan op. De specialist gaat vervolgens uitwerken wat er mogelijk is. Soms past het niet en kijken ze samen met de adviseur hoe het wel zou passen. Geen één persoon heeft alle kennis in huis. Iemand kan net een ander inzicht hebben dan jij.

Uitdagingen in de markt

‘’Op dit moment is het stikstofverhaal datgene wat de sector vooral bezighoudt. Dit zorgt voor grote uitdagingen, waarvoor innovatieve oplossingen moeten worden bedacht. Er verandert veel op het gebied van wet- en regelgeving. Het moeilijke hiervan is, is dat de wet een paar jaar later weer kan veranderen. Tijdens het uitwerken van het plan wil je ervoor zorgen dat het voldoet aan de wet- en regelgeving. Helaas verandert in de tussentijd het speelveld wel eens. Daarom is het voor ons een uitdaging om de ondernemer zo goed mogelijk te adviseren.’’

Kenmerken specialist

Omdat je veel bezig bent met berekeningen en vergunningsaanvragen vraagt het werk nauwkeurigheid. Daarnaast ben moet je tegen chaotisch werk kunnen. Er komt altijd wel wat tussen je werkzaamheden door. Je moet goed kunnen schakelen maar het leuke daarvan is wel dat je niet de hele dag aan één project werkt.

Waarom het werk als specialist bij Agra-Matic zo leuk is

‘’Ik vind het leuk dat je toch bezig bent binnen de agrarische sector. Het is heel gezellig op de afdeling, er heerst een open sfeer en je hebt veel leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. Je werkt hard maar er is ook tijd voor een grapje’’.

Open: Wanneer je een vraag hebt, kan je deze aan iedereen stellen en iedereen neemt de tijd om het uit te leggen. Het is laagdrempelig en iedereen is bereid om je te helpen. Wel word je af en toe in het diepe gegooid, maar als je vragen hebt dan word je geholpen. Je wordt niet 100% aan het handje meegenomen, het is eerst proberen.  

Leermogelijkheden: Laura had zelf nog nooit een geurberekening gemaakt, hier mag ze dan ook veel tijd voor nemen. De eerste 2 jaar ben je in opleiding als specialist. Er zijn namelijk veel dingen die je moet leren.

‘’Ik kan hier veel leren en ik vind dit een leuke sector om in te werken. Ik heb zelf een achtergrond in pluimvee, maar nu ben je weer op een andere manier met de sector en de verschillende andere sectoren bezig. Daarbij leer je dagelijks weer wat nieuws.’’

Agra-Matic in drie woorden

  • Actueel
  • Chaotisch
  • Gezellig

Werken bij Agra-Matic

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!