Onze mensen

Wichard Bieze - Group Director Human Resources

07 december 2022
-
2 minuten

Wichard groeide op in Malawi en verhuisde naar Nederland om bedrijfseconomie te studeren. De overstap naar een carrière bij Human Resources lijkt misschien onverwacht. Maar Wichard ontdekte al snel dat menselijk gedrag een van de meest fascinerende (en minst controleerbare) aspecten van een bedrijf is.

De mens is eindeloos fascinerend

Op het moment van interviewen is Wichard Bieze slechts een maand in dienst bij De Heus als Group Director Human Resources. Hij neemt hiermee het stokje over van Isolde Eleveld. Als student aan de Universiteit Rotterdam richting bedrijfseconomie, was een carrière in HR niet direct voor de hand liggend. Toch heeft Wichard zijn draai als HR professional gevonden. 

Internationale jeugd

Geïnspireerd door de peace corps (John F. Kennedy) vertrokken zijn ouders in de jaren 60 naar Afrika, waardoor Wichard opgroeide in Malawi. Tot op een zeker moment de scholingsmogelijkheden nihil werden en hij in Nederland verbleef voor school en studie. “Mijn ouders zijn Nederlands maar hebben een groot deel van hun werkzame leven in Afrika gewoond. Voordat ik zelfstandig woonde, heb ik veel tijd doorgebracht op internationale scholen. Met studenten die overal en nergens vandaan kwamen. Je levert iets in omdat ik alleen in de vakanties bij mijn ouders was, maar het heeft mijn leven ook zeker verrijkt.”

Van bedrijfseconoom naar HR professional

“In Rotterdam volgde ik het werkcollege Human Resources. Later zette ik een programma op vanuit de Universiteit om Internationale studenten te plaatsen in een financiële functie. Bijvoorbeeld bij grote bedrijven of banken. Vanuit dat programma kreeg ik ook te maken met recruitment, branding, begeleiding en selectie van studenten. Ik was me er toen nog niet zo bewust van dat dit zo dicht tegen HR aanlag.”

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!

Toen werd Wichard benaderd door Philips, die ook studenten via hem in dienst hadden. Daar werd hij aangenomen om een management development programma op te zetten. En werd hij verder opgeleid in het HR vakgebied. Naast een studie (propedeuse) psychologie die Wichard in het verleden volgde, was het bruggetje naar HR compleet.

Mensen en gedrag blijven mij eindeloos boeien. Veel facetten van een onderneming zijn tastbaar. Denk aan: productie, financiën, marketing en R&D. Dit is vaak meetbaar en in zekere zin onder controle te houden. Terwijl de vraag ‘wat beweegt mensen’ het minst controleerbaar is. Hoe kan ik iemand binden, waaraan wint hij of zij motivatie, wat is het effect van beloning op gedrag? Deze onderwerpen vind ik fascinerend.”

Een warm bad

Hoewel Wichard geen kennis heeft kunnen maken met Isolde, ervaart hij zijn eerste periode bij De Heus als zeer positief. De manier waarop hij is ontvangen door collega’s was erg prettig. “Je stapt in een rijdende trein, dat maakte het soms overweldigend, al kan ik zeggen dat ik echt in een warm bad gestapt ben. Mensen voelen zich hier echt onderdeel van het bedrijf. De familiaire sfeer is denk ik wel echt iets typisch voor dit bedrijf. Daarnaast zie je dat men erg gehecht is aan de autonomie en vrijheid om te ontwikkelen. Zelf ervaar ik die ruimte ook.” 

“Ik had ook het geluk dat er twee conferenties plaatsvonden in mijn eerste drie weken. De Global HR conferentie en de Management Meeting in Amsterdam. Hierdoor had ik meteen een overzicht van HR Global en de business/ internationale strategie. De timing kon wat mij betreft niet beter.”

Wie zijn we als De Heus?

“We spreken vaak uit dat we ondernemend, lichtvoetig, niet bureaucratisch, risicobereid en no-nonsense zijn. Ik vind het belangrijk dat de dingen die wij vanuit HR doen, ook passen bij onze identiteit. Je wil dat iemand tijdens zijn loopbaan bij De Heus het gevoel heeft dat de dingen die wij doen, ook kloppen met wie wij zijn. Welke beloningen passen daarbij? Hoe binden we mensen? Of hoe differentiëren wij onszelf op de arbeidsmarkt? Dat zijn vraagstukken die voor mij nu prioriteit hebben om in te verdiepen. Wij hebben bijvoorbeeld geen behoefte aan eindeloze formulieren met heel veel stappen. We zijn ondernemend, dus houden we van korte processen. Zo zorgen we ervoor dat hetgeen wat wij uitdragen, ook waargemaakt wordt in de beleving van de mensen die bij ons werken.”