Onze mensen

Maikel Smook - Procesoperator in Dalfsen

13 april 2023
-
4 minuten

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de Heus mengvoeder Feijen in Dalfsen heeft overgenomen. Hoog tijd om eens af te spreken met een werknemer en hem aan het woord te laten!

Maikel is een van de operators bij Feijen. Hij woont iets buiten Hoonhorst, een dorpje op een paar minuten afstand van de fabriek. Naast zijn werk gaat hij graag met zijn vrienden op stap of pakt hij een filmpje in de bioscoop. Ook gaat hij in zijn vrije tijd graag airsoften en probeert hij het sporten weer wat op te pakken.

Jong, maar met de nodige ervaring

Hiervoor deed hij een opleiding Transport & Logistiek in Zwolle. “Helaas was dat niet helemaal mijn ding. Ik ben na de opleiding verder gaan kijken en kwam de vacature voor Operator bij Feijen tegen. Daar was geen extra diploma voor nodig, want je werd intern opgeleid. Ik dacht: Ik probeer het en zie wel waar het schip strandt.”

En met succes, want inmiddels werkt hij er bijna vijf jaar. Voor iemand met 25 jaar levenservaring is dat een flinke poos! “Er zit veel uitdaging in dit werk. Soms zijn er storingen, waarbij je oplossingsgericht te werk gaat. De fabriek moet zo snel mogelijk weer draaien. Wij doen zelf veel onderhoud. Dan is het handig als je een beetje technisch inzicht hebt. De automatisering van de fabriek is altijd in ontwikkeling. Wij zijn daar als operators veel mee bezig. Een klein stukje ICT zit er dus ook bij. De combinatie van deze drie punten maakt dat ik het werk als operator erg leuk vind!”

Een klein team met harde werkers

Bij Feijen werken ze in twee ploegen. Omdat er momenteel maar een aantal operators zijn, werkt Maikel vaak met dezelfde collega. “Er is geen verdeling in taken. We doen met twee man de inname, de productie en de bulkverlading. We spreken vaak van tevoren af wie welke taak iets meer op zich neemt, maar we hebben geen aparte perser, menger of bulkverlader. Omdat we vaak met dezelfde collega werken, zijn we goed op elkaar ingespeeld en werkt dit eigenlijk heel fijn.”

Sinds kort werken ze weer in ploegen van acht uur. Daarvoor was het negen uur per ploeg, maar dat werd regelmatig wat meer. Dit wordt uiteraard altijd netjes overlegd. “We hebben momenteel een kleine club operators en het werk moet toch af. Ik vind het zelf niet erg om hier en daar wat extra uren te maken. Het werk is leuk en uitdagend en je spaart er iets harder door!”

“Na de overname door de Heus is er wel wat werk naar andere fabrieken gegaan om ons iets te ontlasten. We zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat we weer wat meer aan kunnen. Op dit moment worden er drie nieuwe operators opgeleid. In iedere ploeg zitten één of twee jongens die we aan het inwerken zijn. We proberen het onszelf wel een beetje makkelijk te maken, dus hebben we ze een theorieboek over de besturing gegeven. Zo kunnen ze zelf al veel leren over de betekenis van symbolen e.d.”

“Misschien dat we op den duur wel in drie ploegen gaan werken. Ik heb zelf geen ervaring met het werken in drie ploegen. Nu werk je in de avonddienst ook vaak tot laat. Met een derde ploeg word je altijd na een vast aantal uren afgelost. Ik denk dat je met een drie-ploegen-systeem meer rust op de werkvloer creëert.”

Een werkgever met toekomstperspectief

“De overname door de Heus was in eerste instantie geen reden om een fles champagne open te trekken. Dat lag niet aan de Heus. Bij een overname weet je wel wat je had, maar niet wat je krijgt. Tot nu toe zijn mijn ervaringen met De Heus zeer positief. De Heus biedt zelf opleidingen aan die mij interessant lijken en die ik graag zou volgen. Ook zou ik wat cursussen willen doen om mij te verbreden in mijn vakgebied. De Heus is een partij die voor de komende tijd genoeg werk kan garanderen, dus het biedt stabiliteit. Onze fabriek gaat al een poosje mee, dus een aantal machines zijn wat verouderd. Zo bedienen wij de persen nog handmatig, terwijl dit bij de meeste fabrieken via de automatisering gaat. De Heus gaat flink wat investeren in onze fabriek. Binnenkort kunnen wij automatisch persen en komt er een doseringsinstallatie voor weiconcentraat. Deze investeringen brengen zowel meer gemak als de uitdaging om met nieuwe machines te werken.”

Wil jij als Operator werken bij ons?

Wil je alles uit onze pers, meng, bijstort en bulklading machines halen en gaat kwaliteit voor jou boven alles? Bekijk dan wat een baan als Operator bij De Heus inhoud.