Onze mensen

Anniek Gerrits - Onderzoekscoördinator

04 januari 2024
-
3 minuten

Op het onderzoekscentrum De Elsenpas in Beuningen werkt Anniek Gerrits (28) als onderzoekscoördinator. Ze is daar direct na haar opleiding Toegepast biologie aan de HAS terechtgekomen. Ze voert nu onder andere metingen uit bij de varkens in de stal en zorgt voor de dataverwerking van de verschillende onderzoeken.

Voeronderzoek op De Elsenpas

Op het Swine Nutrition Centre, zoals het onderzoekscentrum officieel heet, wordt onderzocht hoe varkens op verschillende soorten voer reageren. Het hele jaar door wordt daarbij zowel vleesvarkens, als zeugen en biggen onderzoek naar gedaan. De opzet van de verschillende onderzoeken wordt verzorgd door de R&D-afdeling van De Heus. Vervolgens is het Anniek die de praktische invulling op De Elsenpas regelt.

“Mestmonsters verzamelen en biggen wegen vind ik gewoon superleuk.”

Anniek Gerrits

Met de laptop bij de dieren in de stal

De Elsenpas is een echt varkensbedrijf waarbij de varkens uiteindelijk ook aan de slachterij worden verkocht. Alle onderzoeken zijn dan ook duidelijk gericht op de praktijk. Anniek: ”Het is mooi dat mijn werk andere varkenshouders verder helpt. Voor mijzelf vind ik vooral de afwisseling van werkzaamheden leuk. Ik ben lekker met de dieren bezig, maar zorg er ook voor dat alle data goed ingevoerd worden.”

Lekker varkens wegen Ze moet er zelf een beetje om lachen, maar mestmonsters verzamelen bij de vleesvarkens vindt ze het allerleukst om te doen. Al geldt datzelfde ook voor het nummeren van pasgeboren biggen en het wegen van de gespeende biggen. “Niemand snapt waarom ik biggen wegen zo leuk vindt, maar als je 400 biggen moet wegen, dan kun je gewoon lekker doorwerken en dan vliegt de dag voorbij.” Het is maar goed ook dat ze wegen zo leuk vindt, want op De Elsenpas worden alle dieren doorlopend gewogen. Het is de basis van veel onderzoek.

Op De Elsenpas werkt Anniek vaak lekker tussen de biggen.

Ik voel me gewaardeerd

Niet alleen de werkzaamheden maken haar baan zo leuk. Het zijn ook de collega’s. Anniek werkt met twee vaste collega’s, bedrijfsleider Zias en dierverzorgster Suzan. Daarnaast zijn er meestal wel stagiairs op De Elsenpas aan het werk en zijn er vaak andere mensen van De Heus aanwezig. “We zijn als collega’s goed op elkaar ingespeeld. Dan loopt het ook snel lekker. Bovendien merk je dat je echt onderdeel bent van het De Heus. Er wordt niet alleen in je geïnvesteerd als medewerker, we vormen met z’n allen ook gewoon echt een team. Dat zorgt ervoor dat je met plezier je werkt doet en dat je je gewaardeerd voelt.”