Van koeienboer naar rundveespecialist bij De Heus: Het verhaal van Jacky Tuinier
Op zijn achttiende nam Jacky het melkveebedrijf van zijn ouders over en breidde het uit tot een bedrijf met 150 koeien. Achttien jaar lang werkte hij op het melkveebedrijf. Toch maakte hij in 2019 de keuze om te stoppen. “We konden het niet meer rondrekenen en ik zag te weinig mogelijkheden om het bedrijf toekomstbestendig te maken”, vertelt hij nuchter.

Na twee jaar achter een bureau bij een agrarisch boekhoudkantoor, merkte Jacky dat hij de praktijk te veel miste. “Het was mooi werk, maar die vier muren… ik wilde weer naar buiten, met boeren in gesprek en op de erven rondlopen.” Via Mets, de broer van zijn zwager, kwam hij in contact met De Heus. In 2022 startte Jacky als specialist rundvee bij De Heus.
Boerenervaring als troef
Jacky merkt dat zijn achtergrond als boer hem een streepje voor geeft. “Boeren merken dat ik weet waar ik over praat, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Dus ik ken de praktijk. Dat maakt het makkelijker om snel tot de kern te komen en oplossingen te bedenken die werken.”
Zijn dagen zijn afwisselend. “Elke ochtend melk ik nog steeds bij een groot melkveebedrijf in de buurt. Daarna ga ik op pad voor De Heus. Ik heb zo’n 50 klanten, bijna allemaal binnen een halfuur met een uitschieter naar een uur, dat maakt het makkelijk om snel langs te gaan als er iets speelt.”
Je blijft dicht bij de sector, maar zonder de 24/7 druk van een eigen bedrijf.
Samen stappen zetten
Wat Jacky het meeste energie geeft? “Het maken van stappen met boeren. Bijvoorbeeld een klant die van 27 naar 37 liter per koe gaat en die vooruitgang ook weet vast te houden. Dat vind ik prachtig. Ik ben altijd op zoek naar verbeteringen die geld opleveren én praktisch haalbaar zijn.”
Die aanpak levert niet alleen tevreden klanten op, maar soms ook bijzondere momenten. “Ik heb weleens meegemaakt dat een boer achter me aanreed toen ik van het erf vertrok. Ik dacht eerst dat ik iets verkeerd had gezegd, maar hij stapte uit om te zeggen dat ik per se zijn voeradviseur moest worden. Zijn zoon was er nog niet helemaal over uit, maar hij zei: “blijf volhouden, jij snapt het spelletje”. Dat zijn de mooiste complimenten. We hebben nog steeds een hele fijne samenwerking.”
Werken bij De Heus
Volgens Jacky is De Heus een werkgever waar je als (voormalig) boer goed op je plek zit. “Je krijgt veel vrijheid om je werk op je eigen manier te doen, zolang je maar presteert. Bovendien heb ik een leidinggevende die me vertrouwt en ondersteunt, dat maakt een wereld van verschil. Daarnaast hangt er een goede werksfeer en ik heb ik leuke collega’s. Dat geeft energie!
“Als je de praktijk kent en graag met collega-boeren aan de slag gaat om resultaten te verbeteren, dan is dit werk fantastisch. Je blijft dicht bij de sector, maar zonder de 24/7 druk van een eigen bedrijf.”
Ook werken bij de Heus? Bekijk hier de vacatures!