Onze mensen

Robin van den Berk - Brijvoernutritionist

13 maart 2022
-
2 minuten

Soms lijkt het erop dat duurzaamheid binnen de veehouderij iets is van de laatste jaren. Maar varkens werden vroeger al gevoerd met eten dat bij mensen overbleef. Tegenwoordig verwerken we in alle varkensvoeders reststromen uit humane voedselproductie. Voor brijvoerbedrijven geldt dat er daarnaast ook nog vloeibare bijproducten gevoed worden aan varkens. En daar komt Robin van den Berk (30 jaar) in het spel. Hij bekijkt namelijk wat de voederwaarde is van de reststromen, zodat dat aangevuld kan worden tot een volwaardig rantsoen. Robin is brijvoernutritionist binnen het Brijteam van De Heus voor varkenshouders in Nederland en België.

Studie Dierenwetenschappen

Robin werkt al zeven jaar bij De Heus. Na zijn studie Dierwetenschappen in Wageningen is hij bij De Heus in dienst gekomen. Als brijvoernutritionist combineert hij de kennis van zijn opleiding met de dagelijkse praktijk op varkensbedrijven. ''Ik zit niet alleen op kantoor berekeningen uit te voeren. Ik kom juist ook veel bij klanten in de stal om te kijken en te bespreken of het rantsoen dat ik berekend heb ook doet waarvoor het bedoeld is'', aldus Robin. Sparren met de ondernemer en zijn doelen bespreken hoort hier ook bij.

Onafhankelijk advies over bijproducten

De producten uit reststromen worden bijproducten genoemd. Het zijn producten uit de voedingsindustrie die niet meer voor menselijke consumptie geschikt bevonden worden, maar wel voor varkens. Veel mensen denken dan al snel aan brood- of aardappelproducten, maar ook bij de productie van bijvoorbeeld papier (tarwezetmeel), alcohol (tarwegistconcentraat) en bier (biergist) blijven bijproducten over voor de varkens. Om goed advies te kunnen geven en een gebalanceerd rantsoen samen te kunnen stellen, kan Robin bijproducten laten analyseren in het eigen laboratorium van De Heus. En omdat De Heus zelf geen bijproducten voor varkens verhandelt, kan hij klanten onafhankelijk advies geven over het al dan niet aankopen en gebruiken van deze producten.

Boven op het nieuws in de grondstoffenhandel

Robin en zijn vier collega's van het Brijteam houden zich ook intensief bezig met de grondstoffenhandel rond brijvoer. Het gaat dan om droge producten, zoals bijvoorbeeld tarwe, gerst en soja. Robin: ''We werken regelmatig samen met onze inkoopafdeling. Zij hebben als geen ander zicht op de werldwijde grondstoffenmarkt. Samen kunnen we onze klanten van actuele informatie en advies voorzien, zodat ze zelf kunnen afwegen of het verstandig is om te kopen, of bijvoorbeeld een voorverkoop af te sluiten.''

Flink aanpakken

De Heus is inmiddels een grote organisatie, maar het Brijteam voelt voor Robin als een mooi klein clubje professionals dat dicht bij de klanten staat. ''Binnen het team is het wel flink aanpakken, maar iedereen neemt zijn eigen verantwoordelijkheid en je krijgt veel ruimte om je eigen richting te bepalen.'' Al met al geeft het werk hem veel voldoening. Robin: ''Uiteindelijk draait het allemaal om tevreden klanten en een goede samenwerking met collega's en dat is dik in orde bij het Brijteam.''

 

 

Werken bij De Heus

Bekijk onze vacatures en vind de vacature die bij jou past!