Legpluimveebedrijf is klaar voor de toekomst

27 juli 2020

Het bedrijf ligt prachtig bij het plaatsje Heemserveen in de gemeente Hardenberg. Een grote tuin met damherten omgeeft de woning en daarachter staan de vier stallen. Aan de weg bevindt zich een gebouw met een eierautomaat. “We verkopen daar onze eieren en ook producten van een zuivelboerderij uit de buurt”, vertelt Jenneke. “Het is leuk dat hier mensen komen en zo hebben we ook veel contacten, nu op minstens anderhalve meter natuurlijk. In deze corona-tijd horen we vaker hoe blij mensen zijn dat ze hier lekkere eieren kunnen kopen. Ze vinden het ook leuk om de kippen in de volière te zien.” Jenneke vindt het daarom extra jammer dat de open dag, die ze na de renovatie hadden gepland, niet doorgaat. “Daar had ik mij echt op verheugd”, zegt ze. “We laten op een andere manier van ons horen en misschien komt er nog een gelegenheid om te laten zien hoe we het doen.” In elk geval vindt Jenneke het belangrijk om het bedrijf en de producten op een positieve manier aan de samenleving te laten zien.

Van beun- naar volièrestallen

Er staan vier stallen op het bedrijf. Oorspronkelijk waren het traditionele beunstallen met in totaal 83.000 leghennen. Twee stallen waren al eens gemoderniseerd en voorzien van een volière. De derde kreeg dit jaar een Vencomatic-volière, met Q-Perch, een systeem dat besmetting met bloedluizen voorkomt. Aan de onderzijde van de zitstokken bevinden zich elektrische barrières die luizen doden, zodat ze niet bij de hennen komen. Het aantal hennen stijgt dankzij de huidige renovatie naar ongeveer 100.000. Opvallend is dat in de nieuwe stal zich twee houderijsystemen bevinden: de ene helft van de stal is een scharrelsysteem (1-ster Beter Leven Keurmerk). De hennen in de andere helft beschikken over een  uitloop. De eieren van deze laatste groep hebben het 2-ster Beter Leven Keurmerk. Het voersysteem, de watervoorziening en het klimaatsysteem zijn allemaal vervangen en gemoderniseerd.

We hebben nu twee houderijsystemen in een stal

“Eén stal staat nog leeg”, zegt Jenneke. “We zijn bezig om onze milieuvergunning aan te passen zodat we ook deze kunnen vernieuwen. Dan komt het aantal hennen op 120.000, het maximale aantal dat kan bij het Beter Leven Keurmerk.” Dit keurmerk brengt weliswaar hogere kosten met zich mee, maar zorgt ook voor een hogere opbrengstprijs. De familie verwacht dat het werken in een gerenoveerde stal, de kostprijs en daarmee de winstmarge, ten goede komt. Jenneke: “Hoe het prijstechnisch zal gaan kun je van tevoren wel bedenken; de werkelijkheid ervaren we de komende jaren.”


Tweeling op het bedrijf

Pas sinds enkele maanden is het duidelijk dat André en Dirk, de tweelingzonen van Jenneke en Hergen, gezamenlijk het bedrijf overnemen. Ze zijn 22 jaar. André vertelde drie jaar geleden al dat hij belangstelling had om dit te doen. Hij volgde een speciale opleiding hiervoor in Horst. Daarnaast werkte hij op een ander bedrijf. Na enige tijd vroegen zijn ouders hem op het ouderlijk bedrijf te komen helpen. Dirk werd vrachtwagenchauffeur, maar gaf afgelopen winter te kennen ook graag op het bedrijf te komen werken. De familie voerde lange gesprekken, onderling en met adviseurs. Uiteindelijk viel de beslissing en besloten de broers samen het bedrijf over te nemen. Ze hebben beiden een vrachtwagenrijbewijs en kunnen op die manier nog bijverdienen als dit zo uitkomt.

Geleidelijke overname

“Het is onze bedoeling om het bedrijf geleidelijk over te dragen aan André en Dirk”, zegt Jenneke. “Zo doe ik nu de boekhouding en over een tijdje zullen mijn zoons dit van mij overnemen. We dragen nu nog samen de verantwoordelijkheid, maar in de toekomst zal dit voor rekening komen van André en Dirk.” Jenneke werkt erg graag op het bedrijf en zij is ook van plan om dit lang te blijven doen. “Zo lang ik nog een goede rol kan spelen, blijf ik dit met plezier doen. We hebben 30 jaar lang gewerkt om het op te bouwen en ik kan zeggen dat er iets goeds staat. Iets waar we trots op mogen zijn. Het is mooi dat onze kinderen hiermee weer verder kunnen.”