Familie de Vries uit dijken ziet resultaat van kleine aanpassingen
In het Friese Dijken runnen Durk en Grietje de Vries samen met hun drie dochters Froukje, Marije en Amarens een melkveebedrijf met 80 melkkoeien en het bijbehorende jongvee. Het bedrijf beschikt over 35 hectare grasland en 8,5 hectare maisland. De meeste werkzaamheden, van voeren tot landwerk, doen ze zelf. Ze houden van overzicht en van koeien die lekker in hun vel zitten. Onlangs zijn ze overgestapt naar De Heus en hebben ze wat dingen aangepast. De resultaten zijn aanzienlijk verbeterd.
Overstap naar De Heus
De samenwerking met De Heus is vorig jaar november gestart. Op dat moment liep het niet lekker in de stal. De koeien produceerden weinig, zagen er dof uit en de dierenarts kwam te vaak over de vloer. “Het zat ons niet lekker, de koeien waren niet fit,” zegt Grietje. Voeradviseur Jacky Tuinier van De Heus kwam op een vrijdagmiddag langs en zag direct waar het knelde. “De potentie zat er wel in, maar het rantsoen en de afstellingen klopten niet helemaal,” vertelt Jacky. Samen met de familie werd een plan gemaakt. De dinsdag erop kwam het nieuwe voer in de silo’s en werd het rantsoen aangepast.
Eenvoudig rantsoen, grote verbeteringen Het rantsoen bij familie
De Vries is overzichtelijk opgebouwd: goede kuil, mais, luzerne (1 kilogram per koe per dag) en bierbostel. Het krachtvoer wordt verstrekt via de krachtvoerboxen. Sinds de overstap zijn de voertabellen aangepast en is de krachtvoercomputers opnieuw gekalibreerd. “Het lijkt misschien klein, maar als een paar instellingen niet goed staan, kan dat grote gevolgen hebben,” legt Jacky uit. “De koeien krijgen jaarrond een constant rantsoen. In de zomer wordt er vers gras bijgevoerd.”
Van doffe koeien naar fitte melkgevers
Toen de samenwerking begon, produceerden de koeien gemiddeld 25 kg melk per dag. De dieren zagen er mat uit en waren niet in topconditie. Nu, een jaar later, ligt de productie op 35 à 36 kilogram melk met 4,20% vet en 3,80% eiwit. “Het mooiste is dat we dit doen met gezonde koeien,” zegt Durk. “De dierenarts komt nog maar half zo vaak en dat scheelt flink in de kosten. We hebben weer rust in de stal.”
Melken met plezier
De koeien worden twee keer per dag gemolken in een 2x7 visgraatstal, meestal door Durk zelf. De opbrengst per koe bedraagt nu gemiddeld € 19,80 per dag, tegenover € 4,70 aan voerkosten. Dat levert een stevig saldo op. Ook in liters melk is de vooruitgang duidelijk: 15.000 kilogram meer per maand dan vorig jaar rond deze tijd. “Dat merk je echt in de beurs,” lacht Grietje.
Het draait eigenlijk om drie dingen: goed ruwvoer, stabiel management en een rantsoen dat past bij de koeien.
Succesfactoren
Volgens Jacky draait het om drie dingen: goed ruwvoer, stabiel management en een rantsoen dat past bij de koeien. “Durk en Grietje hebben hun zaken goed voor elkaar. Ze werken consequent en letten op details. Dan komt het resultaat vanzelf.” Durk vult aan: “We hoeven het niet ingewikkeld te maken. Gezonde koeien, een constant rantsoen en goed voer, dat is de basis. En dat betaalt zich uit.”
Jacky Tuinier
Rundvee specialist
Wil je ook graag meer informatie? Neem dan contact op met Jacky!