Kritisch, vooruitstreven met passie voor techniek

Rens van Berkel

09 dec. 2025

In het Brabantse Den Hout runnen Paul en Marieke Verhoef-Kuijpers een modern vleeskuikenbedrijf. Wat ooit begon als het familiebedrijf van Mariekes ouders, is uitgegroeid tot een toekomstgerichte onderneming met oog voor innovatie, duurzaamheid en balans tussen werk en privé. Samen hebben Paul en Marieke twee jonge kinderen, Meike en Bram.

Van familiebedrijf naar toekomstbestendige onderneming

Marieke groeide op het vleeskuikenbedrijf op, maar koos voor een andere richting. “Ik heb onderwijskunde gestudeerd, dus de overstap naar de agrarische sector was niet vanzelfsprekend,” lacht ze. Dat veranderde toen ze verkering kreeg met haar buurjongen Paul, die opgroeide op een melkveebedrijf aan de overkant van de weg. Het boerenleven was hem dus niet vreemd. Paul, werktuigbouwkundige met ervaring in de machinebouw en internationale verkoop, wilde onderzoeken of het houden van vleeskuikens iets voor hen was. “Ik ben toen bij verschillende vleeskuikenhouders in de omgeving gaan meelopen,” vertelt Paul. "Zo kon ik ontdekken of een pluimveebedrijf bij mij paste en tegelijkertijd meer over de sector leren."

 

Langzaam groeide hun interesse in het overnemen van het vleeskuikenbedrijf. Ze onderzochten de mogelijkheden en haalbaarheid van een overname van het ouderlijk bedrijf. “We zagen kansen, maar er moest ook veel gebeuren,” vertelt Paul. “Het bedrijf was verouderd en er moest geïnvesteerd worden om toekomst te hebben.” Na een langdurig vergunningstraject konden ze uitbreiden. Inmiddels houden Paul en Marieke 81.000 kuikens volgens het 1 ster Beter Leven concept, maar de vergunning laat het ook toe om 139.000 reguliere kuikens te houden. “We wilden een modern, geautomatiseerd bedrijf waarmee we flexibel kunnen werken. We wonen niet bij de stallen en hebben beide nog een baan naast het bedrijf, dus automatisering was een voorwaarde,” aldus Marieke.

Paul en Marieke bouwden twee nieuwe stallen met uitloop en stapten over naar het 1 ster beter leven concept.

Techniek als tweede natuur

Met Pauls technische achtergrond zit innovatie in het DNA van het bedrijf. Zo heeft hij zijn luchtwassers zelf bouwkundig uitgetekend en ontwikkelde hij een eigen warmtewisselaar voor pluimveestallen, die inmiddels zijn ondergebracht in zijn bedrijf Kuveko. “Ik heb altijd gewerkt aan technische concepten. Toen ik bij andere vleeskuikenhouders zag hoe wisselaars werkten en hoe lastig het was om ze schoon te maken, dacht ik: dit kan beter. Inmiddels draaien onze systemen op meerdere bedrijven,” zegt hij trots. “Onze warmtewisselaars onderscheiden zich door hun modulaire opbouw, waardoor ze flexibel aan te passen zijn aan de ventilatiecapaciteit, beschikbare ruimte en regelgeving. Ook is reiniging eenvoudig en efficiënt dankzij het hygiënische ontwerp, wat bijdraagt aan een optimale stalhygiëne. Bovendien zijn de systemen compact, nemen ze weinig ruimte in beslag en zijn ze eenvoudig te plaatsen.”

Duurzaam ondernemen en oog voor de omgeving

Paul en Marieke lopen voorop in emissiereductie. Hun bedrijf is uitgerust met luchtwassers, ionisatietechniek voor fijnstofreductie, zonnepanelen en warmteterugwinning. “We willen niet alleen voldoen aan de regels, maar ook iets goeds doen voor de omgeving,” zegt Marieke. “Je hebt als ondernemer een verantwoordelijkheid richting je buren.” Hoewel die duurzame keuzes veel investering vragen, staan ze er volledig achter. “Het kost geld, maar het voelt goed. En uiteindelijk creëer je ook meer zekerheid voor de toekomst.”

 

Kritisch en vooruitdenkend

Wat hen typeert? “We zijn kritisch en nieuwsgierig,” zegt Paul. “We willen snappen hoe dingen werken, niet alleen doen wat een adviseur zegt.” Marieke vult aan: “We vragen altijd door. Of het nu om techniek, administratie of vergunningen gaat. Je moet weten waar je over praat om goede keuzes te maken.” Die houding bracht hun ver. “We werken graag samen met mensen die bij ons passen: betrokken, betrouwbaar en net zo vooruitstrevend,” zegt Marieke. “Als het niet klikt, durven we ook te wisselen.”

Dat is het leuke aan ondernemen: steeds iets verbeteren en zien wat er nóg beter kan.

Paul en Marieke Verhoef-Kuijpers

Vleeskuikenhouders, Nederland

Waarom gekozen voor De Heus?

Paul en Marieke waren voorheen klant van Coppens Diervoeding. “Daar waren we altijd heel tevreden over. Toen werden ze overgenomen door De Heus, en we zijn nog steeds tevreden. Het loopt lekker met de kuikens, de gewichten zijn goed en terugkijkend op de afgelopen jaren hebben we eigenlijk nooit echt problemen gehad.” “Daarnaast zijn we erg blij met onze adviseur Rens van Berkel. Hij heeft zelf een vleeskuikenbedrijf, dus kunnen we met hem bespreken hoe hij dingen aanpakt.” Dat maakt zijn advies extra praktisch en betrouwbaar. “Of het nu gaat om voer bestellen of technische aanpassingen, we kunnen snel met hem schakelen.”

Blik op de toekomst

Stilzitten past niet bij Paul en Marieke. Hun blik is continu op vooruitgang gericht. “We willen blijven ontwikkelen, ook met Kuveko Systems,” vertelt Paul. “We bouwen nu verder aan nieuwe producten zoals stofafvangsystemen.”

Daarnaast willen ze dichter bij het bedrijf gaan wonen en verder investeren in duurzame energie. Marieke: "We hebben hier een prachtige locatie met veel techniek en data, ideaal om nieuwe ideeën te testen.”

Over opvolging hoeven Paul en Marieke voorlopig niet na te denken. "We willen onze kinderen vooral meegeven dat je hard moet werken als je iets wilt bereiken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ze verder kijken dan hun eigen vertrouwde wereldje. Hoewel wij allebei geen agrarische opleiding hebben, hebben juist onze opleidingen en werkervaring buiten de sector ons veel gebracht: kennis, ervaring én een open blik. Dat helpt ons om de uitdagingen die op ons pad komen vol vertrouwen aan te gaan."

Rens van Berkel

Klimaat- en vleespluimveespecialist

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.