Home / Kennisbank / Nederlandse vleespluimveesector

Nederlandse vleespluimveesector heeft een zeer goed toekomstperspectief

- Nederlandse vleeskuikenhouders mogen trots zijn op hun sector, vindt Jean Spreuwers, Sectorhoofd Vleespluimvee van De Heus. “Zij helpen de wereld te voeden met de meest efficiënte en milieuvriendelijke wijze van vleesproductie. Het perspectief voor de sector is erg positief, de export van pluimveevlees groeit.”

De wereldbevolking groeit explosief. In 2011 schatte de Verenigde Naties de wereldbevolking op zeven miljard mensen. De verwachting is dat in 2050 het totaal aantal mensen op aarde is gegroeid naar negen miljard. De vraag is dan of de wereld in staat is om deze twee miljard extra monden te voeden. Het is een grote uitdaging voor alle voedselproducerende landen, waaronder Nederland, om voedselschaarste te voorkomen en te zorgen dat mensen geen honger hebben.

Voedselproductie moet stijgen

Om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden moet de totale landbouwproductie met 60 procent stijgen. Elk jaar is 200 miljoen ton vlees en 1.000 miljoen ton granen meer nodig. Het is maar zeer de vraag of de groei in het voedselaanbod de snel toenemende vraag naar voedsel kan bijbenen. Daarnaastverandert door de stijgende welvaart het consumptiepatroon, waardoor mensen meer dierlijke eiwitten gaan consumeren. Ook is wereldwijd de beschikbaarheid van goede landbouwgronden en water beperkt. En steeds meer landbouwgrondstoffen, die ook geschikt zijn voor voedselproductie, worden gebruikt voor alternatieve energie (biobrandstoffen). Ten slotte neemt door een veranderend klimaat het risico op mislukte oogsten toe. ‘Noordwest Europa heeft het ideale klimaat en bodemgesteldheid om voedsel te produceren. Het is dus onze morele plicht om dat potentieel volledig te benutten’, vindt Spreuwers. ‘Daarin is ook een belangrijke rol weggelegd voor onze vleeskuikenhouders. Want zij zijn topsporters in het produceren van relatief goedkoop dierlijk eiwit, waar de wereld dringend behoefte aan heeft.’

Goed perspectief vleeskuikensector

De Nederlandse vleeskuikensector heeft vanwege genoemde wereldwijde ontwikkelingen een zeer goed toekomstperspectief. Van alle landbouwhuisdieren zetten vleeskuikens het meest efficiënt voer om in vlees. Naast een zeer efficiënt voergebruik, is het produceren van pluimveevlees ook nog het meest milieuvriendelijk. De ecologische voetafdruk van de productie van pluimveevlees is ruim 50 procent lager dan die van het produceren van andere vleessoorten. Pluimveevlees is verreweg de goedkoopste dierlijke eiwitbron, zowel wat CO2-uitstoot als wat waterverbruik en energiebehoefte betreft. ‘De Nederlandse vleespluimveesector staat wereldwijd aan de top met een goed georganiseerde productieketen, veel kennis en (technische)innovaties. Daar kunnen onze vleeskuikenhouders hun voordeel mee doen’, aldus Spreuwers. Zo hebben twee van de drie toonaangevende fokkerijorganisaties, Ross en Cobb, hun belangrijkste onderzoekscentrum in ons land.
Nederland is de grootste exporteur van broedeieren ter wereld. Door jarenlange investering in kennis leveren Nederlandse broederijen dagelijks miljoenen kuikens die stuk voor stuk een groeipotentieel hebben van 60 tot 70 gram per dag. Deze hoge groeipotentie wordt wereldwijd nergens gehaald. Onze producenten van broedmachines zijn met hightech innovaties wereldwijde marktleiders. Hetzelfde geldt voor producenten van slachtapparatuur, zoals Stork en Meyn. Vleeskuikenhouders produceren elk jaar met minder voer meer vlees. Ondanks het verbod op diermeel en de beperkingen in het antibioticagebruik lukt het toch om het genetisch potentieel van de kuikens maximaal te benutten. ‘We hebben het dichtste slachterijnetwerk ter wereld, waardoor we gedwongen streven naar maximale efficiëntie en concurrentie. Nederlandse vleeskuikens worden aan zeven van de tien grootste retailers wereldwijd verkocht, te weten Tesco, M&S, Ahold, Delhaize, Carrefour, Metro en McDonald’s.’

Geloven in samenwerken

De veevoederindustrie heeft veel nutritionele kennis, waardoor ze voor een lage kostprijs uiterst efficiënte voeders kan produceren. De benodigde techniek wordt geleverd door marktleiders in de machinebouw voor veevoederproductie. Dierenartsen hebben veel kennis en ervaring die inzetbaar is om ziekten te bestrijden, maar minstens zo belangrijk is de kennis om ziekten te voorkomen. Nergens ter wereld zijn zulke grote concentraties aan gevogelte dan in Nederland. ‘Legkippen, opfokkippen, vleeskuikens, kalkoenen, eenden, moederdieren, zwanen en ganzen. Alles komt door mekaar voor en haal dan maar het maximale uit uw dieren. En houdt met eenheden van 100/200/300 en meer duizenden vleeskuikens de dieren maar eens gezond met een minimaal antibioticumgebruik. Toch lukt dat door het hoge kennisniveau in Nederland, niet alleen in dierziektebestrijding, maar juist ook in het voorkomen van ziekten.’ Ook voor de bouw en inrichting van stallen, financieringen en advies staat Nederland wereldwijd aan de top. ‘De wereldwijde vraag naar de ‘best beschikbare techniek’ wordt altijd beantwoord vanuit ons land.’
De Heus is in Nederland marktleider in pluimveevoeders en gelooft sterk in samenwerking met andere partners in de productiekolom. ‘We werken doelbewust samen met fokkerijorganisaties, broederijen, slachterijen en dierenartsen die onze visie op de sector delen en zich sterk maken voor de sector. Wij geloven in een mooie toekomst van onze vleespluimveesector en werken er elke dag aan, omdat we graag zien dat vleeskuikenhouders bij ons het beste af zijn. Veel van onze vleeskuikenspecialisten werken al langer dan 15 jaar bij ons en hebben veel kennis en ervaring. Daar kunnen vleeskuikenhouders absoluut hun voordeel mee doen.’

Maatschappelijke discussie

De productie van pluimveevlees ligt soms onder vuur, aangewakkerd door berichten van actiegroepen in de media en dat creëert ‘wantrouwen’ bij consumenten. ‘Het lijkt er soms op of deze actiegroepen als enige doelstelling hebben om de intensieve veehouderij te laten verdwijnen, zonder de gevolgen daarvan onder ogen te zien’, zegt Spreuwers. ‘Wij zijn niet blind of doof voor maatschappelijke ontwikkelingen en willen daar volledig aan meewerken. Maar het is daarbij wel belangrijk dat initiatieven gericht op dier- en milieuvriendelijkerproductiewijzen financieel uit kunnen voor pluimveehouders. Onze ‘beschaving’ steunt op de wetenschap. We zijn wat we zijn als gevolg van wetenschappelijke methodes gebaseerd op feiten en niet op basis van vooroordelen en emotie. Wetenschap is het enige geschikte instrument om te verzekeren dat we meer kunnen doen dan bevestigen wat we al wisten. Men kan dan ook de sector niet afrekenen op de zogenaamde ‘fouten’ uit het verleden. Wij werken mee met de wetenschap om te evolueren naar gezond pluimveevlees met nog meer garanties op voedselveiligheid. De gerealiseerde reductie van het antibioticumverbruik met 50 procent in 2013 ten opzichte van 2009 is hier een mooi voorbeeld van.’

Koester de sector

‘De Nederlandse vleespluimveesector moet zich verder ontwikkelen door zogenoemde ‘open innovatie’, zo kunnen we Nederland uitbouwen tot de ‘Chicken Valley’ van de wereld. De open innovatie, waarbij we samen, als volledige productiekolom, nieuwe producten, systemen en methoden gaan ontwikkelen, staat voor de deur. Essentieel hiervoor is om elkaar te vinden rond een doelstelling waarbij iedereen te winnen heeft. Een coalitie van doeners, die zoeken naar een gemeenschappelijke weg en nauwkeurig de valkuilen in beeld brengt. Tevens moet iedereen in de sector zich gedragen als ambassadeur en open staan voor de consument, zijn vertrouwen behouden, niet beschadigen en indien nodig terug zien te winnen. We moeten vooral lokaal initiatieven nemen om burgers te laten zien wat we doen. Zo kunnen zij hun inzicht bijstellen; we hebben immers niets te verbergen. Als we ook hier in slagen wacht ons nog een ‘gouden’ toekomst.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.