Home / Kennisbank / Met weinig stikstof in de kringloop veel melken - Goed boeren in de Druivenstreek

Met weinig stikstof in de kringloop veel melken - Goed boeren in de Druivenstreek

- In de Druivenstreek, op een steenworp van Brussel, baat Jean-Pierre Vanderlinden samen met zijn vrouw Greta, zoon Gerben, dochter Elien en schoonzoon Tom een melkveebedrijf uit in Huldenberg. Op deze plaats is het al de derde generatie Vanderlinden die het bedrijf runt. In 1972, na de bouw van een nieuwe stal, zijn er zes vaarzen gekocht in Nederland. Door embryotransplantatie en doorgedreven selectie hebben ze momenteel een mooie veestapel.

Prijskamp

Jean-Pierre is een fokker die leeft voor zijn dieren. Echt gelukkig is hij dan ook pas als hij goed kan scoren met een vaars op de prijskamp. Toen het drie jaar geleden wat minder liep, aarzelde hij dan ook geen moment om een oude bekende, die juist de overstap naar De Heus gemaakt had, te bellen. Het was zijn huidige adviseur Peter Beliën.

Jean-Pierre Vanderlinden aan het werk op de boerderij

Duurzaam

Na wat aanpassingen aan het rantsoen kregen ze de koeien terug op de rails. Toch constateerden ze samen iets afwijkends. De koeien van Jean-Pierre konden met een laag ureumgehalte in de melk toch veel produceren, en dat bleef zo. Zo produceerden ze bijvoorbeeld met een gemiddeld ureumgetal van 13 bijna 34 liter gemiddeld. En die getallen zijn nu al drie jaar vrij constant. De koeien zijn gezond en de veearts komt zelden. Dit zie je ook terugkomen in zijn kringloop. Maar wel op voorwaarde dat er in de analyses van zijn drijfmest maar 2,8 stikstof (N) te vinden is. In de voorgaande jaren zijn er steeds residubepalingen N geweest op zijn percelen en niet een keer zijn de toegelaten waarden overschreden. ”Ik denk dat dit toch duurzaam is,” zegt Jean-Pierre. “Misschien is gans de landbouwsector wel duurzamer bezig dan dat we vermoeden.”

Rantsoen

Het rantsoen bestaat uit snijmais, graskuil (bevat gras-klaver en luzerne), CCM, gist en Rucom. Als krachtvoer wordt de Booster (met toegestaan bypass-vet) sinds oktober ingezet. Het ruwvoermanagment is gedreven. Zo wordt aan de kuilen Bonsilage toegevoegd. Broei is namelijk Jean-Pierres grootste vijand. Er kan maar vier keer per jaar gemaaid worden gezien de hellingen en de blijvende weiden bevatten oudere grassoorten. In de zomer mogen de koeien op vrijwillige basis buiten in de weide, maar Jean-Pierre constateert dat zijn koeien liever de stal opzoeken.

Aangenaam verrast

Jean-Pierre is aangenaam verrast door de kwaliteit van de brok van De Heus. Gezien de afstand tot Utrecht worden de bestellingen steeds correct en snel geleverd. Ook waren Greta en Jean-Pierre ten zeerste gecharmeerd door de ontvangst en het persoonlijk gesprek met Co de Heus op de relatiedagen in Wijk bij Duurstede. Het familiaal karakter van het bedrijf De Heus kwam duidelijk bovendrijven volgens Jean-Pierre. De aandachtspunten voor de komende jaren zijn vooral de gehaltes en de netto opbrengst, maar wel zonder de gezondheid van de koeien en het werkplezier van Jean-Pierre in gevaar te brengen.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.