Home / Kennisbank / De veranderende kijk op kip in de EU

De veranderende kijk op kip in de EU

- Onder invloed van milieuwetgeving, eisen aan dierwelzijn en het groeiende bewustzijn voor gezonde en veilige voeding is de consument steeds meer bereid om extra te betalen voor voeding die duurzaam geproduceerd wordt. Als vleespluimveesector moeten wij op deze ontwikkelingen inspelen.

Meerwaarde

Doordat de mondiale bevolking de komende 25 jaar explosief zal groeien zullen steeds meer consumenten vlees eten. Maar hoewel vleeskuikenvlees de goedkoopste bron van dierlijke eiwitten zal zijn, zal de vleespluimveesector in de lage landen niet kunnen overleven wanneer we enkel de laagste kostprijs als concurrentiemiddel kunnen uitspelen.

In een aantal landen ontwikkelt de pluimveevleesproductie namelijk explosief. Binnen de EU is Polen de laatste drie jaar uitgegroeid tot de grootste producent en ook in Oekraïne is de productie in volle ontwikkeling. In de lagekostenlanden, zoals USA, Brazilië en Thailand, breidt de productie eveneens fors uit. Op kostprijs zullen we het nooit van deze landen kunnen winnen. Het is daarom belangrijk om ons product betaalde meerwaarde te geven.

Meebewegen

De wereld verandert razendsnel. Informatie en kennis zijn altijd en overal direct beschikbaar. Daardoor neemt de onzekerheid toe, nemen spanningen toe en zijn er steeds onverwachte ontwikkelingen. Voorheen veranderde alles veel geleidelijker en konden de mensen zich aanpassen. Tegenwoordig gaat alles enorm snel en wie niet volgt blijft achter. Als pluimveehouder moeten we dus flexibel zijn en de markt kunnen en durven volgen.

Transparantie

Zoals reeds aangegeven verandert de Europese consument. Hij wil steeds meer weten over hetgeen hij eet en over de oorsprong van zijn voeding. Daarop moeten wij inspelen door op een transparante wijze samen te werken met onze partners in de productiekolom. Dan kunnen we beter inspelen op de veranderende markt en extra vraag creëren naar onze producten.

Spreid uw kansen

De Heus gelooft dat we als totale productiekolom het lokale aanbod nog beter moeten afstemmen op de lokaal groeiende en veranderende vraag naar pluimveevlees. We bieden daarom ondersteuning voor alle concepten, zodat we als sector alle marktsegmenten kunnen bedienen. Daarmee worden we minder afhankelijk van de export buiten de EU, wordt de import beperkter en kunnen we blijven investeren in een gezonde sector die nog kan groeien.

Samenwerken in de keten

Als vleespluimveehouders moeten we voor ogen houden dat we de andere schakels in de productiekolom echt nodig hebben. We zijn slechts een onderdeel in de totale productiekolom. Zowel de moederdierenhouders, broederijen als opfokkers moeten eveneens rendabel kunnen werken en de mogelijkheid behouden om te investeren in de nodige aanpassingen. We zijn er dus zelf bij gebaat als we met onze partners in de keten samenwerken.

Positieve toekomst

We hebben in onze productiekolom best wat uitdagingen. Maar wanneer we erin slagen om die uitdagingen het hoofd te bieden, dan is er voor elke pluimveehouder nu en in de toekomst een ‘gezonde’ boterham te verdienen.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.