Bakkerij-producten in ons hoogwaardig varkensvoer

Zo maken wij optimaal gebruik van reststromen

Van reststroom tot hoogwaardig vleesvarkensvoer

Wij zijn ervan overtuigd dat gezonde vleesvarkens het hoogste rendement opleveren. Hoogwaardig voer vormt daarvoor de basis. Reststromen van hoge kwaliteit, zoals bakkerij-producten, kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Samen met FeedValid zorgen we ervoor dat deze optimaal in onze voeders verwerkt worden. Zo maken we niet alleen goed varkensvoer, maar dragen we ook bij aan het verduurzamen van onze sector.

De eerste ingangscontrole

Overtollige broden, chocolade, chips, koek en rijst uit de menselijke voedselketen, komen bij FeedValid binnen en worden daar tot hoogwaardige grondstoffen voor diervoeders getransformeerd. Van alle reststromen wordt bij binnenkomst gelijk al gecontroleerd of ze voldoen aan de gestelde voorwaarden rondom verpakkingswijze, kwaliteit en hygiëne.  

Nauwkeurige kwaliteitscontrole

Na een eerste ingangscontrole worden van alle producten monsters genomen en worden ze nog een keer keer nauwkeurig op kwaliteit gecontroleerd. Dit gebeurt omdat de reststromen nu deel uitmaken van de productieketen voor diervoeders. Met deze extra controle wordt ervoor gezorgd dat alles voldoet aan de kwaliteitseisen voor onder andere GMP+ en FSA-certificering.

Hygiënische opslag

De grondstoffen liggen voor verwerking in hygiënische opslaglocaties. De omstandigheden van de opslag worden nauwlettend gemonitord, zodat de producten altijd koel en droog bewaard worden.

Veel capaciteit om brood te drogen

FeedValid heeft een van de grootste brooddrogerijen van Europa. Grondstoffen met een hoog vochtpercentage, zoals brood en brooddeeg, worden hier gedroogd. Deze droge producten kunnen heel specifiek bij verschillende diergroepen worden ingezet. Ook verwerkt FeedValid producten zoals koek en chocolade. Deze worden zonder drogingsstap na het uitpakproces gemengd tot een energierijke en smakelijke grondstof.  

Eindcontrole en vervoer naar De Heus

Voordat de ingrediënten naar De Heus gaan, vindt er nog een eindcontrole plaats. Bij deze eindcontrole worden de nutritionele waardes vastgelegd met behulp van NIR-apparatuur. Daarna wordt de vrachtwagen volgeladen en vertrekt deze naar de voerfabriek.

De verwerking in onze voerfabrieken

De bakkerij-producten komen per vrachtwagen aan bij onze voerfabrieken. Daar is alles gericht op een optimale gezondheid van de varkens. Wij geloven namelijk dat gezonde vleesvarkens het hoogste rendement opleveren. Met dat als uitgangspunt is alles in en rond onze fabrieken erop ingericht om zo efficiënt mogelijk hoogwaardig voer te produceren.

Goede en snelle analyses om de nutritionele waardes te bepalen

Voordat de bakkerij-producten verder de fabriek ingaan en verwerkt worden, onderwerpen we ze in ons eigen laboratorium eerste aan een uitvoerige analyse. In principe zijn alle nutritionele waarden van de grondstoffen die we inkopen bekend, maar voor de zekerheid nemen we altijd monsters die we controleren op vocht, zetmeel, eiwit- en vetgehalte.Matrix-wals-technologie

Voor de productie van het voer maken we ook gebruik van onze Matrix-wals-technologie. Specifieke grondstoffen kunnen hierdoor grover toegevoegd worden in het voer. Dit verbetert de maagdarmgezondheid. We kunnen daardoor zelf kiezen welke grondstoffen we grover in het voer verwerken, zodat alles perfect verteerd wordt en dit niet ten koste gaat van de voerconversie.

De grove vezels zijn goed te zien

De Matrix-wals-technologie doet duidelijk zijn werk.

Lees alles over onze Matrix-wals-technologie

Expanderen voor goede benutting

Alle productielijnen die we gebruiken voor vleesvarkensvoer zijn uitgerust met expanders. Expanders zorgen voor een betere voorvertering omdat de zetmeelrijke grondstoffen, zoals bakkerij-producten, ontsluiten (voorkoken). Een expander verwarmt het voer door stoom en daarnaast wordt de druk verhoogd. Dit zorgt ervoor dat grondstoffen gaan ontsluiten en beter opgenomen kunnen worden.

De geperste pellets krijgen een mooie coating

Nadat de pellets zijn geperst, worden ze gecoat, zodat ze een goede hardheid krijgen en slijtvast worden.

De varkens groeien goed op dit hoogwaardig voer

Bakkerij-grondstoffen zijn kwalitatief zeer goede grondstoffen. Door deze in ons voer te verwerken krijgen we zeer hoogwaardig vleesvarkensvoer. Voor de varkens smaakt het niet alleen extra goed, ook zijn de nutrienten optimaal ontsloten, waardoor ze door het varken maximaal gebruikt kunnen worden voor groei. Uiteraard is groei niet alleen afhankelijk van voer, maar goed voer is wel het uitgangspunt en daar kunnen wij voor zorgen.

Goede mest met zichtbare vezels

Met de Matrix-wals-technologie zorgen we voor precies de juiste hoeveelheid vezels voor de varkens. En omdat de dieren daardoor op darmniveau gezond zijn, Is de mest en het mestgedrag duidelijk anders. De vezels in het rantsoen zorgen ervoor dat de maag en vooral ook de dikke darm, optimaal functioneren. De mestconsistentie verbetert hierdoor en de dieren laten de mest niet overal lopen. Hierdoor zie je duidelijk vezels in de mest en schonere, drogere hokken die sneller en makkelijker schoon te spuiten zijn.

Meer weten over ons assortiment vleesvarkensvoer?

Antoine Dijkhoff

Verkoopleider varkens