Vezels voor betere prestaties

Matrix-walsen voor vleesvarkens

Rinus Veldhorst

Productmanager vleesvarkens

Wil je alles weten over vezels voor vleesvarkens?

Neem contact op met Rinus

Vezels, de onbekende succesfactor

De laatste jaren is er een toenemende aandacht voor de rol van vezels in relatie tot gezondheid en prestaties van vleesvarkens. Het is een onderwerp waar veel onderzoek naar wordt gedaan. Resultaten van dit onderzoek tonen het belang van voldoende vezels. De Heus gebruikt de unieke Matrix-wals-technologie om precies de juiste vezels in het voer te krijgen.


Wat is Matrix-wals-technologie?

Met de unieke Matrix-wals-technologie maken we onderscheid in de behandeling van eiwit- en zetmeelrijke grondstoffen die fijn in het voer moeten komen en vezelrijke grondstoffen die we grof in het voer willen hebben. Zo wordt de maag-darmgezondheid verbeterd, zodat de varkens beter kunnen presteren.

Alleen de fysieke vorm van het voer is anders

Met Matrix-wals-technologie verandert de samenstelling van het voer niet, maar wel de fysieke vorm. Om de juiste mix van grondstoffen met verschillende deeltjesgrootte te kunnen maken, gaat per grondstof het deel dat fijngemalen moet worden via de hamermolen en de vezelrijke delen over de walsen. Dat resulteert in een voer waarvan de verschillende onderdelen van de grondstoffen op de juiste plek in het maag- en darmstelsel hun werk kunnen doen.


Minder oplopers door vezels

De laatste jaren zien we in de markt geregeld bedrijven die last hebben van oplopers. Dat komt doordat de gemiddelde voeropname behoorlijk is opgelopen. Deze hoge voeropname is goed voor de groei, maar zet extra druk op het verteringsapparaat en vergroot de kans op problemen. Het is daarom voor bedrijven die een mooie hoge voeropname hebben, belangrijk om de maag- en darmgezondheid goed in de gaten te houden.

 

  • Betere maag-darmgezondheid
  • Minder uitval

Fotoreportage bij Tiny van den Berg

Vleesvarkenshouder Tiny van den Berg uit Volkel heeft al geruime tijd ervaring met extra vezels in het varkensvoer. Hij wil niet meer zonder. We zijn daarom bij hem langs geweest. Bekijk de fotoreportage en lees wat hij er zelf over zegt.

Bekijk de fotoreportage