Vezels de onbekend succesfactor voor vleesvarkens

Rinus Veldhorst

Productmanager vleesvarkens

18 oktober 2023
-
3 minuten

Vleesvarkens moeten voer optimaal kunnen omzetten naar groei. Daarbij is een goed functionerend maagdarmstelsel cruciaal. Een hoge voeropname legt echter extra druk op de maagdarmgezondheid. Daarom is het belangrijk dat de varkens voldoende vezels krijgen en optimaal kunnen blijven groeien. De Heus gebruikt daarvoor de unieke Matrix-wals-technologie.

Niet alles even fijn malen

Maalfijnheid speelt een grote rol bij de darmgezondheid van vleesvarkens. Eiwitbronnen moeten bijvoorbeeld heel fijn zijn gemalen voor een goede opname in de dunne darm. Voor andere grondstoffen, zoals vezels, is juist een wat grote deeltjesgrootte gewenst, zodat deze in de maag en de dikke darm hun werk kunnen doen en deze optimaal kunnen blijven functioneren.

De Heus - Matrix-wals-technologieMet de Matrix-wals-technologie kunnen we per grondstof
 de deeltjesgrootte bepalen door te hameren of te walsen.

Dit zijn de effecten van voldoende vezels

In de vleesvarkenshouderij zorgen vezels voor:

 1. Minder uitval
 2. Een beter immuunsysteem
 3. Gezond darmslijmvlies
 4. Goede mestconsistentie
 5. Gezondere dieren.

 

Poster: Gezonde vleesvarkens presteren beter

Het lijkt zo van zelfsprekend; voor een goed resultaat moeten vleesvarkens hard groeien. En daar moet het voer voor zorgen. Maar wanneer vleesvarkens niet fit zijn, dan kunnen ze nutriënten niet optimaal omzetten in groei en bovendien gebruiken ze energie om wel fit te worden. Het is dus zaak om je vleesvarkens gezond te houden. Op deze poster kun je precies zien hoe het werkt en wat belangrijk is.

Ja, ik wil de gratis poster

Wanneer hebben vleesvarkens extra vezels nodig?

Voor vleesvarkens zijn er drie fasen te onderscheiden. In twee daarvan zijn vezels extra belangrijkvoor vleesvarkens: 

 1. Startfase
  De nadruk ligt op een gezonde opstart. Het vleesvarken heeft veel stress en de maaggezondheid staat onder druk. Extra vezels zijn belangrijk.
 2. Tussenfase
  Het vleesvarken moet zo goed en efficiënt mogelijk groeien. Een minimale deeltjesgrootte en maximale ontsluiting is belangrijk. Vezels spelen een minder grote rol.
 3. Eindfase
  Hier zijn extra vezels in specifieke gevallen ook belangrijk, omdat de maag-en darmgezondheid door de hoge voeropname en de stress van het uitladen onder druk komen te staan.

 

Fotoreportage Tiny van den Berg: Extra vezels in de praktijk

Hoe de Matrix-Wals technologie zorgt voor de juiste vezels

Door de Matrix-Wals-technologie worden grondstoffen niet alleen fijngemalen, zoals in een regulier proces, maar worden vezelrijke grondstoffen ook deels gewalst, waardoor een goede balans ontstaat tussen fijne en grove vezels. Een perfecte samenstelling van voer voor een optimale darmgezondheid en daarmee groei voor jouw vleesvarkens.

Matrix-wals-technologie voor vleesvarkens

Met de unieke Matrix-wals-technologie zorgen we voor precies de juiste vezels in het voer, zodat de maag-darmgezondheid verbetert en de varkens beter kunnen presteren.

Over de auteur

Rinus Veldhorst

Productmanager vleesvarkens

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op.