Masterclass varkensvoer produceren: de expander
Investering in geavanceerde machine is cruciaal voor kwaliteit
Dagelijks maken we bij De Heus vrachtwagens vol varkensvoer van hoge kwaliteit. Maar het efficiënt produceren van topkwaliteit is niet eenvoudig. Daar is een zeer geavanceerde voerfabriek voor nodig. De machine die daarbij echt waarde toevoegt, is de expander. Maar wat is een expander eigenlijk?

maken echt het verschil
Een extra stap in het productieproces
Het productieproces van voer begint met het afwegen en malen, of walsen van grondstoffen. Vervolgens wordt het gemengd in de menger, waarna er korreltjes van geperst worden. Om een goede korrel te kunnen persen, is stoom nodig. Daarmee blijven de kleine grondstofdeeltjes namelijk aan elkaar plakken. Bij De Heus hebben we in de varkensvoerfabrieken geïnvesteerd in een extra stap. Het voer wordt daarmee een extra keer voorbewerkt voordat er een korrel van geperst wordt. Al het voer gaat namelijk door de expander. De technische toepassing van een expander is niet nieuw, maar vergt wel extra investeringen en aansturing. Voor De Heus is het een heel bewuste keus om erin te blijven investeren.

De werking van de expander
Voordat het voer de expander in gaat, loopt het door de conditioner. Dit is een grote buis, waarin schoepen ronddraaien en het product mengen. Tijdens dit proces wordt een eerste hoeveelheid stoom toegevoegd. Vervolgens komt het persmeel in de expander. Dit apparaat is een grote schroef die door een buis loopt waar het voer doorheen loopt, via speciale vernauwingen (nozzles) wordt er stoom ingespoten. De druk op het persmeel wordt verhoogd door een hydraulische gestuurde kogel die als een soort tegenwerking op de schoepen werkt. Via grote hydraulische cilinders kan de druk in de kogel ingesteld worden. Het voer komt dan tussen de rand van de buis en de kogel naar buiten. Hierdoor ontstaat er mechanische frictie. In combinatie met stoom zorgt dit voor een flinke temperatuursverhoging.
Het ontsluiten van zetmeel, maakt dat voer makkelijker te verteren is voor het varken, dit komt de voederconversie ten goede.
Positieve effecten van expanderen
De temperatuursverhoging heeft verschillende effecten: zetmeelhoudend materiaal zal (deels) ontsluiten, bacteriën worden gedood en het persmeel zal veel makkelijker door een korrelpers gaan. Aan het uiteinde van de expander komt het persmeel in grote platen/ brokken uit de expander. Dit wordt via een breker weer gebroken zodat, er een mooi rul meel ontstaat. Dit meel gaat vervolgens door de korrelpers waar het uiteindelijk een herkenbare korrel wordt.
Hogere temperatuur met minder stoom
Om goed te kunnen ontsluiten en tegelijkertijd het voer hygiënisch te maken, is er een hoge temperatuur nodig. Dit kan door het toevoegen van stoom. Veel stoom zorgt echter ook voor vocht in de korrel. Dit vocht is niet wenselijk in verband met houdbaarheid van de korrel. Het voordeel van een expander is dat er met minder stoom (energie) juist meer temperatuur gehaald kan worden. Vergelijk het maar met een warmtepomp, die met minder gebruik van energie toch voor een hoger rendement zorgt. Een voldoende hoge temperatuur is niet alleen voor ontsluiting noodzakelijk, ook voor het afdoden van onwenselijk bacteriën, zoals Salmonella en Entero’s is het noodzakelijk dat voer voldoende lang een hoge temperatuur heeft gehad. Dit zorgt uiteindelijk voor minder problemen in de stal.
De expander heeft een belangrijke rol in energiereductie. De expander werkt als een soort warmtepomp, met veel minder energie wordt het persmeel veel meer verhit.
Grove vezels goed voor vleesvarkens
Een ander voordeel van een expander is dat de structuur van de grondstoffen beter in tact houdt, zeker ten opzichte van methodes die veel intensiever moeten persen. De grofheid van voer blijft beter behouden, waardoor er met behulp van onze Matrix-wals-technologie heel goed te sturen is op de maag-darmgezondheid van het vleesvarken.
Belangrijke voordelen van expanderen
Een vleesvarken merkt zelf niets van het geëxpandeerd voer, maar het heeft weldegelijk belangrijke voordelen. Dit begint in de maag, waar de juiste deeltjesgrootte behouden blijft voor optimale maag-darmwerking. Schadelijke bacteriën zoals Salmonella’s en Entero’s zijn afgedood, dus daar hoeft het varken zijn natuurlijke barrière niet voor te gebruiken. Als het voer vervolgens in de darm terecht is gekomen, is het afbreken van het zetmeel veel makkelijker. Vergelijk het met mais of popcorn. Popcorn is ook ontsloten. Dit zorgt uiteindelijk voor een beter rendement. Uiteindelijk zorgt de expander voor beter voer, een efficiënte productie en een verantwoorder gebruik van fossiele brandstoffen.
Over de auteur

Rinus Veldhorst
Productmanager varkens
Wil je meer informatie? Dan kun je Rinus bellen (06 - 524 959 54), of gewoon een mailtje sturen.