Hoogwaardig biggenvoer en kennis helpen speendip voorkomen

Saskia van Zon

Productmanager zeugen & biggen

12 mei 2024
-
3 minuten

Het spenen is een kritieke fase in het leven van jonge biggen. Ze veranderen dan namelijk van omgeving, hokgenoten en voeding op één dag. Voor een soepele overgang zijn twee zaken noodzakelijk: hoogwaardig biggenvoer en kennis van het speenproces (leren eten en verteren van (vast) voedsel). Wij hebben het proces uitvoerig onderzocht en geven je graag wat tips.

Big moet leren eten

Bij het leren eten moet de big ondervinden hoe je (vast) voedsel eet. Het kauwen op (gepelleteerd) voer of het opnemen van brijvoeding is namelijk een hele andere beweging voor de kaak dan het drinken van melk uit de uier. Daarnaast moet de big ondervinden dat het veilig is om (vast) voedsel te eten en dat er geen negatieve gevolgen zijn, zoals buikpijn of een negatieve smaak.

Dit is waarom een gespecialiseerde biggenvoerfabriek noodzakelijk is

In onze biggenvoerfabriek in Andel worden alleen biggenvoeders geproduceerd. De fabriek is daarom volledig ingericht voor het produceren van biggenvoer voor de jongste biggen én voor voeders na het spenen. Voor een jong big dat vast voedsel moet leren eten en verteren zijn positieve ervaringen met voer van groot belang.

 

100% op biggen afgestemd
De specialisatie van de fabriek zorgt ervoor dat we heel gericht de beste en smakelijkste grondstoffen kunnen gebruiken, die 100% zijn afgestemd op de vertering van de biggen. Ook het productieproces voor de korrels, kruimel en het meel is aangepast, zodat het altijd exact aansluit op de leeftijd en het leerproces van de big.

 

Onze gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel
Onze gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel.

 

 

 

 

Neem een kijkje in onze biggenvoerfabriek

Enzymen aanmaken om te leren verteren

Naast leren eten, moeten biggen ook leren verteren. Waar ze in de kraamstal voornamelijk zeugenmelk drinken, krijgen ze na het spenen biggenvoer waar niet alleen zuivel in zit, maar ook plantaardige grondstoffen. Dat is voor de biggen een grote verandering. Vóór het spenen verteren ze voornamelijk lactose en vet en na het spenen worden er vezels en zetmeel verteerd. Door al in de kraamstal het juiste voeren te geven, zal het verteringsstelsel van de big in een vroeg stadium enzymen aanmaken die nodig zijn om de plantaardige grondstoffen goed te kunnen verteren.

 

De Heus - Activiteit verteringsenzymen

Automatische voersystemen zorgen voor hogere voeropname

Al vanaf 24 uur na de geboorte is het mogelijk om biggen bij te voeren door gebruik te maken van vloeibare voeders. Vloeibaar voer is makkelijker op te nemen voor een jonge big dan vast voer en zorgt daardoor voor een hogere opname. Daarnaast toont onderzoek aan dat bij vloeibaar voer meer biggen uit een toom al voor het spenen hebben gegeten dan biggen die alleen droogvoer hebben gehad. Door het voer te verstrekken via een automatisch voersysteem, zorg je ervoor dat het voer constant aanwezig en vers is.

Zo werkt het bij ons in de praktijk

 

Anne Haessen runt een gesloten varkensbedrijf met 340 zeugen met biggen en voert Nurse Milk en Nurse meel via cups in de kraamstal.

Bekijken foto's

Premium biggenvoeders; Nurse meel en Nurse milk

Heel veel grondstoffen zijn niet geschikt voor jonge biggen. Bovendien gaan lang niet alle grondstoffen probleemloos door een automatisch voersysteem. Daarom heeft De Heus Nursemilk (kunstmelk) en Nursemeel (prestarter) ontwikkeld. Door hoogwaardige en zeer fijn gemalen zuivel- en zetmeelgrondstoffen te kiezen, sluiten deze producten nauwkeurig aan op de behoefte van de big én de eisen van het voersysteem. Door een droog product in een aparte kom erbij te voeren krijg je een optimale combinatie van een hoge voeropname en het leren eten van vast voedsel.

4 TIPS: Bijvoeren in de kraamstal

1. Plaats van het voerbakje

Plaats het voerbakje van de biggen bij het hoofd van de zeug, zonder dat de zeug erbij kan. Biggen leren namelijk van hun moeder. Wanneer ze haar zien eten zullen ze zelf ook eerder geneigd zijn om voer op te nemen op dezelfde plek.

 

2. Vers voer

Zorg meerdere keren per dag voor vers voer en laat oud voer niet in de bakken liggen. In de foto's hieronder zie je hoe vol het bakje mag zijn om oud voer en verspilling te voorkomen.

 

De Heus - Voerbak speenproces

 

3. Hygiëne

Zorg voor goede hygiëne in het automatisch voersysteem. Het product mag niet zuur ruiken en smaken. De nursemilk- en nursemeel-producten hebben een pH van circa 5,5 na het aanmaken. Dit mag in de eerste 24 uur maximaal 1 pH-punt zakken.

 

4. Meet de voeropname in de kraamstal

De voeropname in de kraamstal is vaak onbekend, terwijl het heel belangrijke informatie is. Een hoge opname voor het spenen geeft een andere passende voerstrategie dan biggen met een lage opname (figuur 1). Begin bij een moeizaam speenproces eens met het meten van de voeropname in de kraamstal en bespreek dit met je specialist.

 

De Heus - Normen voeropname voor het spenen

 

Wil je meer weten over ons assortiment premium biggenvoer?

Ik kan je van alles vertellen over bijvoorbeeld onze Nurse Milk, of Nurse Meel in combinatie met automatische voersystemen.

Lars van de Bovenkamp

Verkoopleider varkens

Over de auteur

Saskia van Zon

Productmanager zeugen & biggen