Alles draait om de darmen bij de opfok van gezonde kwaliteitsbiggen

Johan Zonderland

Teamleider R&D

06 mei 2022
-
3 minuten

In de biggenopfok draait alles om gezonde darmen. Daarom is een goede voeropname voor het spenen zo van belang. Dit zorgt namelijk voor een betere darmontwikkeling en een soepele overgang na het spenen, mits de biggen in elke fase het juiste voer voor een goede darmondersteuning krijgen natuurlijk.

Goede voeropname voor optimale darmontwikkeling

Onderzoek laat zien dat een hogere voeropname voor het spenen resulteert in een hogere voeropname na het spenen. In de eerste dagen na het spenen is de voeropname belangrijk om de kwetsbare darmen gezond te houden. Bij onvoldoende opname zullen er darmvlokken afsterven waardoor het voer slechter verteerd wordt. Ook kunnen er darmlekken ontstaan, waardoor er schadelijke stoffen in de bloedsomloop terecht kunnen komen.

Tijdig schakelen naar opvolgend voer

Wanneer de eerste dagen na het spenen goed zijn verlopen, breekt er een periode aan waarin biggen de kans moeten krijgen om hun darmen verder te ontwikkelen zonder dat deze overbelast worden. Een stabiele toename van voeropname is in deze periode erg belangrijk (in figuur 1 is dit mooi te zien). Er moet daarom op het juiste moment, afhankelijk van de voeropname, overgeschakeld worden naar het opvolgende voer. Bij al onze premium biggenvoeders zorgen we ervoor dat de gebruikte grondstoffen constant en vergelijkbaar zijn, zodat de overgang naar het opvolgende voer soepel verloopt.

Biggenopfok op onderzoeksbedrijf De Elsenpas

Op het Swine Nutrition Center - De Elsenpas is een goede gezondheid in combinatie met een goede voeropname voor het spenen de basis voor het leveren van kwaliteitsbiggen. In de grafiek is de voeropname na het spenen weergegeven. Deze biggen hadden een geboortegewicht van 1,55 kg en aten per big ruim 100 gram Nurse meel en ruim 800 gram Comfort 2. Na 27 dagen werden deze biggen gespeend en hadden ze een gemiddeld gewicht van 9,1 kg. Deze resultaten vormen een uitstekende basis voor een goede opstart na het spenen.

Figuur 1: Gemiddelde voeropname per dag van 689 biggen in de periode na het spenen

In de eerste twee dagen na het spenen was de gemiddelde voeropname ruim 100 gram per big. In de twee volgende dagen werd deze opname ruimschoots verdubbeld. Daarna loopt de voeropname in een bijna rechte lijn tot ruim 1,3 kg per big in de laatste week van de biggenopfok. Met een gemiddelde groei van 587 gram per dag en voederconversie van 1,37 waren deze biggen 29,7 kg in 62 dagen tijd. Met dit constant voeropnamepatroon waren er dan ook heel weinig gezondheidsproblemen.

Romelko Premium biggenvoeders

Onze opeenvolgende Romelko Premium biggenvoeders worden gemaakt in de gespecialiseerde biggenvoerfabriek in Andel.

Vezels voor een gezonde darmflora

De vezelfractie van de voeders is zeer belangrijk. Vezels zorgen voor een gezonde darmflora. Maar als er in opeenvolgende voeders verschillende vezelbronnen worden gebruikt, dan heeft een big tijd nodig om zich aan te passen. Dit leidt tot een tijdelijke verstoring van de darmfora en zorgt voor een lagere voeropname wat in de periode na het spenen niet gewenst is.

Met gezonde darmen minder diarree

Door te zorgen voor het juiste voer op het juiste moment worden de darmen goed doorbloed, blijven ze gezond en wordt diarree voorkomen. Daarmee voorkom je dat coli’s en streptokokken gaan overheersen en zal ook de uitval worden verminderd.

Succesfactoren voor het opfokken van kwaliteitsbiggen

 •  Een goed geboortegewicht: onderzoek toont aan dat biggen met een hoger geboortegewicht gedurende de rest van hun leven ook een hogere groei hebben.

 •  Een goede voeropname voor het spenen: een hogere voeropname voor het spenen  zorgt voor een betere opstart na spenen.

 • Juiste voerkeuze voor en rondom spenen: de biggen moeten voor het spenen al leren om plantaardige grondstoffen te verteren. Na het spenen moet het voer passen bij de verteringscapaciteit van de big.

 • Een hoog speengewicht: een hoger speengewicht zorgt ervoor dat biggen na het spenen een hogere voeropname en groei hebben en weerbaarder zijn.

 • Zorg voor zo min mogelijk stress: stress zorgt voor onvoldoende doorbloeding van de darmcellen en dat veroorzaakt zeer snelle darmschade.
  Dit doe je door:
  • Optimaal klimaat
  • Lage ziektedruk
  • Voldoende vreet- en drinkplaatsen

 • Op tijd overschakelen: nadat goed is opgestart met premium biggenvoer, moet je op het juiste moment overschakelen naar het aansluitende regulier voer.

Meer weten over Onderzoekscentrum De Elsenpas?

Over de auteur

Johan Zonderland

Teamleider R&D

Heb je vragen of wil je meer weten over het artikel? Stuur gerust een mail.