Onze mensen

Wouter Kuipers - Mentorchauffeur

06 februari 2022
-
5 minuten

Chauffeur Wouter Kuipers is 44 jaar en woont in Grave (NB) samen met zijn vrouw en drie kinderen. Wouter werkt nu vijf jaar bij De Heus als bulkchauffeur en is een mentorchauffeur op de locatie Veghel. Voordat hij bij De Heus kwam werken heeft hij, via een uitzendbureau, ruime ervaring opgedaan in de transport. Van bouwmaterialen tot supermarktdistributie, hij heeft heeft het allemaal gezien.

Afwisseling en lekker buiten bezig zijn

Wat Wouter het leukste vindt aan zijn werk bij De Heus? Dat is een combinatie van dingen: de afwisseling, lekker buiten bezig zijn en met het palettransport en de argrarische sector. Dat Wouter een hart heeft voor de argrarische sector is nog een understatement. Zo heeft hij vroeger op de boerderij gewerkt, heeft hij de MAS gedaan richting melkveehouderij en akkerbouw en is hij een tijdje zzp’er geweest in de geitenhouderij. Tot afgelopen zomer heeft Wouter nog wel eens bij de geitenhouderij gewerkt. “Vroeger wilde ik altijd boer worden, het liefste in de melkveehouderij en/of de akkerbouw”, aldus Wouter. Waarom Wouter zijn werk als bulkchauffeur afwisselend vindt? Het is geen kantoorbaan, geen productie, ook al kom je vaak bij dezelfde klanten, het is elke keer weer net anders.

Vroeger wilde ik altijd boer worden, het liefste in de melkveehouderij en/of de akkerbouw

Wouter Kuipers

Mentorchauffeur, Veghel (NB), Nederland

Als bulkwagenchauffeur ben je het eerste aanspreekpunt

Vanuit de locatie in Veghel werken de chauffeurs veel in het zuiden van het land (Limburg, Zeeland, Belgie en de onderkant van Gelderland). Het contact met varkensboeren is vaak net iets minder, die zijn vaak in de stal bezig of lopen buiten rond. "Een aantal klanten komen altijd even naar buiten lopen om een praatje te maken. Op het moment gaat het wat minder in de varkenshouderij en dan zijn de gesprekken net iets anders. Als bulkwagenchauffeur ben je het eerste aanspreekpunt voor de klant, ze zien de bulkwagenchauffeur van De Heus en dan gaan ze daar even mee kletsen. Als je oplet kun je wel signalen opvangen en die kan je weer doorgeven aan bijvoorbeeld de specialist.”

Een gemiddelde dag van Wouter

Wouter werkt in 2-ploegendienst: ‘s Morgens van 5 tot 14.30 uur of van 's middags 14.30 tot 00.00 uur. Meestal rijdt hij drie ritten in een dienst en staat de bulkwagen voorgeladen klaar. Vervolgens werkt hij rustig zijn werk af en probeert hij voor de volgende dienst de auto weer in te laden.

Een fijn ploegje collega's om mee samen te werken

“Het contact met mijn directe collega's is goed, het is een fijn ploegje om mee samen te werken. Los van voor welke werkgever je werkt, je kunt het met elkaar maken of breken.”

 

Wil jij als Chauffeur werken bij ons?

Wil jij geen baas die de hele dag over je schouder meekijkt en door de mooiste landschappen van Nederland rijden? Bekijk dan wat een baan als Chauffeur bij De Heus inhoud.

Meer informatie

Mentorchauffeur: Een vraagbaak voor beginnende collega's

Als mentorchauffeur is Wouter de vraagvaak voor collega's als ze ergens mee zitten. Ook als Wouter de collega's niet direct kan helpen dan kijkt hij of hij hen via een andere weg kan helpen. “In principe ben ik er voor beginnede collega's, dus voor jongens en dames die binnenkomen en helemaal groen het vak ingaan. Ik geef ze duidelijke handvatten mee om het werk te kunnen doen. Uiteraard help ik ook ervaren collega's als zij een probleem hebben.” Mensen helpen zit er goed in bij Wouter, zo helpt hij ook collega's van andere bedrijven die hij toevallig treft en een vraag hebben.

Inwerkperiode van de bulkchauffeur

“Nieuwe collega's krijgen een inwerkperiode. Sommigen kunnen met een week al zelfstandig aan de slag en sommigen hebben iets langer nodig. Na twee weken gaan de nieuwe chauffeurs zelfstandig op pad en dan blijf ik beschikbaar.” Als beginnende chauffeur sta je er dus nooit alleen voor bij De Heus. Wouter wil hier nog een stapje in verder gaan en speelt met het idee om als de chauffeur een tijdje in dienst is als maatje mee te rijden, zodat hij hem/haar tips kan geven. “Mensen hebben hun eigen manier van werken, dat hoeft niet fout te zijn, maar misschien kan het net iets makkelijker.”

Beginnende chauffeurs worden goed begeleidt bij De Heus. “Je kan je werk beginnen met veel handvatten. Je loopt de eerste weken niet overal tegenaan, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het bulktransport is geen vervoer van pallets en doosjes, dus als het mis gaat, gaat het ook goed mis. Het is niet zo dat je kan zeggen ‘oh ik heb de verkeerde pallet meegenomen, ik haal even de andere’. Ook de losomstandigheden zijn anders en dat moet je goed kunnen inschatten. Als je iemand goed begeleidt, haken ze ook niet af op korte termijn en zijn ze gemotiveerd.”

Mensen hebben hun eigen manier van werken, dat hoeft niet fout te zijn, maar misschien kan het net iets makkelijker.

Wouter Kuipers

Mentorchauffeur, Veghel (NB), Nederland

Opleiding en training

Wouter staat ook voor groepen chauffeurs en geeft trainingen. “Zo nu en dan mag ik beginnende en ervaren bulkwagenchauffeurs trainen.” De trainingen worden gegeven vanuit Code95, dit is nascholing van chauffeurs. “De Heus is hier een van de initiatiefnemers in om chauffeurs in diervoedingtransport ook een mooi pakket aan Code95-trainingen te geven die aansluit op het werk. We gaan dieper in op een aantal zaken, zoals de techniek van het lossen, het losproces, de problemen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je het op kunt lossen.”

Wouter vindt het prachtig om mensen te zien groeien. “Zeker als je een training geeft voor een groep, krijg je een bepaalde groepsdynamiek en als trainer heb je daar invloedt op hoe de sfeer is. Het doel is om een zo ontspannen mogelijk sfeer te krijgen.”  

“Ik ben dankbaar dat De Heus mij de kans heeft gegeven om door te groeien als trainer.”

De Heus als werkgever

Het meest unieke aan De Heus vindt Wouter dat je voor een familiebedrijf werkt,er wordt goed voor je gezorgd. De Heus is een fijne werkgever: betrouwbaar en stabiel.

De Heus in drie woorden volgens Wouter:

  • Robuust
  • Familiebedrijf
  • Prettige werksfeer

Vrachtwagenchauffeur