Home / Kennisbank / Kalveren fit de winter door

Kalveren fit de winter door

- In de herfst- en wintermaanden zijn kalveren vaak gevoeliger voor gezondheidsproblemen. De grootste boosdoeners zijn vocht en tocht. Virussen en bacteriën zijn gebaad bij een vochtige omgeving. Bij vochtig weer worden kalveren dus sneller besmet en steken elkaar ook gemakkelijk aan. Tocht is een luchtstroom die veelal een lagere temperatuur heeft dan de staltemperatuur. Doordat de lucht kouder is, zakt deze snel en komt op de kalveren terecht. Een snelgroeiend kalf produceert warmte en vat door middel van tocht gemakkelijk kou.

Tips om kalveren fit de winter door te helpen:

1. Hygiëne

De allerbelangrijkste voorwaarde voor gezonde kalveren is schoon en netjes werken. Denk aan het drinkgerei, de hokken, maar ook het verversen van het voer. Naast schoon houden, is droog houden evenzeer belangrijk. Zorg voor een extra dikke laag droog en schoon stro.

2. Goede weerstand

Een goede biestvoorziening is van levensbelang. Goede biest (>22% brix) bevat volop antistoffen die het kalf beschermen in de eerste periode. Een goede biestkwaliteit begint al in de droogstand. Biest dient direct na kalven uitgemolken te worden, anders loopt de kwaliteit terug. Dan dient het ook direct aan het kalf verstrekt te worden, anders neemt de darmwand minder antistoffen op. OmniGen ondersteunt het natuurlijke immuunsysteem en draagt bij aan een verbeterde weerstand. Kies daarom kalverproducten die OmniGen bevatten. Ook het enten van droge koeien tegen bijv. Rota- en Coronavirussen, kan helpen om de kalveren te beschermen. Deze koeien maken door het enten meer antistoffen aan die via de biest in het kalf terecht komen.

3. Extra energie

Bij temperaturen onder de 10°C adviseren we meer of geconcentreerdere melk te voeren. Verhoog de concentratie, bijvoorbeeld van 150 g/L naar 160 g/L. Kalveren verbruiken immers veel energie om zich warm te houden. Kalverdekjes helpen ook (mits ze droog zijn!). Houd tijdens het aanmaken van de melk er ook rekening mee dat deze sneller afkoelt. Zorg dat je de drinktemperatuur op 40°C houdt.

4. Ventilatie

Onder ventilatie verstaan we het afvoeren van oude gebruikte lucht, die vervangen wordt door verse lucht. Verse lucht is schoon en bevat veel zuurstof. Kijk zelf eens naar je kalverstal en vraag je af: ‘Waar komt de verse lucht binnen en waar wordt de oude lucht afgevoerd?’ Maar ook: ‘Hoe komt de verse lucht binnen en hoe vers is deze? Waar loop je risico op tocht? Is er een microklimaat aanwezig?’ Bekijk deze zaken eens met je Rundveespecialist.

Kijk voor meer informatie over kalveren op Kaliber Jongvee Plan of Kalf Garant. Of neem contact op met een van onze Specialisten.

Deze website maakt gebruik van cookies

Alle websites van De Heus Voeders gebruiken cookies en vergelijkbare technieken. We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed en veilig werken en analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te geven. Marketingcookies worden geplaatst om u gepersonaliseerde sector relevante informatie te tonen in plaats van algemene.

Als u op ‘Akkoord‘ klikt, stemt u in met het plaatsen van alle cookies. Of klik op de knop ‘Verander uw cookie-instellingen‘ om uw voorkeuren te wijzigen.


Lees het cookiebeleid van De Heus Voeders voor meer informatie over cookies.