Hoe kun je de kalveropfok optimaliseren?

19 september 2018
-
3 minuten

Door een goede start bij de kalveropfok is het mogelijk het rendement van je melkkoeien te verhogen. Daarom staat in deze aflevering van ‘De visies van…’ de volgende vraag centraal: hoe kun je de jongveeopfok optimaliseren? Aan het woord komen: Mark van der Heijden (voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer), Herbert Bouwers (directeur Alpuro Breeding) en Annemarie van den Berg (melkveehouder).

Mark van der Heijden, praktiserend dierenarts en voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer

“Het belangrijkste bij de kalveropfok is de focus op biestvoorziening: verstrek de biest veel, vaak, vers en vlug. Omdat een kalf zonder immuniteit wordt geboren, zijn de eerste uren essentieel om daar iets aan te doen. Dan staan de darmen open voor de afweerstoffen die met de biest meekomen. De beste start geef je dus direct na de geboorte.”

'De beste start van het kalf geef je direct na de geboorte’

“Zorg er verder voor dat het kalf in een schone ruimte wordt geboren en daarna wordt overgebracht naar een eenlingbox, waar je het de eerste 14 dagen in de gaten kunt houden. Let hierbij goed op de voeding en zorg voor een passende overgang naar melkvoeding. Overigens begint een optimale jongveeopfok al vóór de geboorte: het is belangrijk om de droogstaande koe van voldoende vers voer en mineralen te voorzien, zodat het kalf gezond en met een fatsoenlijk geboortegewicht ter wereld komt.”

Mark van der Heijden

Herbert Bouwers, directeur Alpuro Breeding

“Uitval, medicijngebruik, groei, kosten van het voerpakket, arbeidsuren, arbeidsgemak: allemaal factoren die je goed onder de loep moet nemen als je je jongveeopfok wilt verbeteren. Als je deze factoren goed in beeld hebt en hieruit blijkt dat de opfok nog niet optimaal is, kun je wel 30 tot 40 procent extra groei halen. En wanneer je de afkalfleeftijd terugbrengt van 27 naar 22 maanden, scheelt je dat weer 5 maanden opfokkosten.”

'Als de jongveeopfok niet optimaal is, kun je wel 30 tot 40 procent extra groei halen’

“Hierbij is het belangrijk om open en eerlijk naar je eigen opfok te kijken en hulp in te schakelen waar nodig. Ouders gaan met hun baby ook naar het consultatiebureau om te kijken of de baby gezond is en goed groeit. Het is niet gek voor een melkveehouder om gebruik te maken van een externe expert die met een frisse blik naar de jongveeopfok kijkt.”

Herbert Bouwers

Annemarie van den Berg, melkveehouder

De focus bij kalveropfok ligt voor mij op de eerste 2 weken: na die tijd loopt het meestal vanzelf wel. Hierbij is het heel belangrijk om de biest erin te krijgen, ook al is dat wel eens moeilijk. Sommige kalveren hebben meteen door hoe ze moeten drinken, terwijl ik met andere soms dagen moet ‘vechten’. Naast het voeren van de kalfjes vind ik het erg belangrijk om ze goed te observeren. Daar heb ik veel van geleerd, waardoor ik – als er iets aan de hand is – het nu sneller signaleer.

'De focus bij kalveropfok ligt voor mij op de eerste 2 weken’

Daarnaast heb ik veel geleerd van anderen, van collega-melkveehouders tot specialisten. Ik vind het goed om hun ervaringen en visies te horen, zodat ik niet bedrijfsblind word. Ik probeer ook vaak nieuwe producten of dingen uit, bijvoorbeeld met medicijnen. Op dit moment gebruik ik een supplement voor de eerste biest, waarvan ik het idee heb dat de kalfjes makkelijker gaan drinken. Door zulke dingen te proberen, kom je verder.”

 

Annemarie van den Berg

Lees verder in het blog van Annemarie wat ze in de dagelijkse praktijk tegenkomt en hoe ze dit oplost: “Niet alle kalfjes willen vaak en veel biest drinken.” 

Zo geef je jouw kalveren de start die ze verdienen

Productmanager Mieke van de Pas geeft in deze videoreportage een aantal handige tips voor het optimaliseren van de startfase van de jongveeopfok. Hierbij zoomt ze in op de onderwerpen ‘huisvesting’ en ‘biestmanagement’. En met onze praktische checklist kun je ook zelf hiermee aan de slag gaan. 

Doorpraten over de mogelijkheden om de opfok te optimaliseren? Stel gerust je vraag aan onze rundveespecialist Edwin van Werven via: 06 50 66 56 87 of ewerven@deheus.com.