Zo geef je jouw kalveren de start die ze verdienen

19 september 2018
-
3 minuten

De start van een jong kalf is van essentieel belang voor een goede ontwikkeling tot vaars. Door een goede start bij de kalveropfok is het mogelijk het rendement van je melkkoeien te verhogen. Productmanager Mieke van de Pas: “Als je het in het begin laat zitten, haal je het later nooit meer in.”

'Een goed begin is het halve werk, zo ook bij de kalveropfok’

“Tijdens de startfase van de kalveropfok leg je de basis voor de productie van je toekomstige melkkoeien. Het geven van een optimale start begint al bij het afkalven. Omdat het kalf nog geen weerstand heeft, is het belangrijk dat het in een schone omgeving ter wereld komt.”

Op pad met productmanager Mieke

Waar moet je nog meer op letten als het over kalveropfok gaat? We gingen op pad met Mieke om dit in beeld te brengen. In onderstaande video gaat ze dieper in op de onderwerpen ‘huisvesting’ en ‘biestmanagement’:

Mieke van de Pas

Check: voeding, hygiëne, huisvesting en biestmanagement

Als de jongveeopfok binnen je bedrijf niet optimaal is, kun je soms wel 30 tot 40 procent minder groei halen. Factoren als voeding, hygiëne, huisvesting en biestmanagement spelen hierbij een grote rol. Download onze praktische checklist om te kijken hoe je met deze factoren om kunt gaan, om zo je opfok te verbeteren.

Op zoek naar meer mogelijkheden om je jongveeopfok te verbeteren?

Heb je vragen over kalveropfok of ben je op zoek naar mogelijkheden om je opfok te optimaliseren? Neem vrijblijvend contact op met onze rundveespecialist Edwin van Werven via: 06 50 66 56 87 of ewerven@deheus.com.