Transitieproblemen verminderen? Denk eens aan een KAB-strategie...

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

17 januari 2022
-
3 minuten

Een gezondere veestapel en geld besparen. Dat is waar iedere veehouder naar streeft. Door te focussen op een goede transitieperiode tussen de lactaties is dit mogelijk. Met een vernieuwende Kation Anion Balans strategie (KAB-strategie) breng je deze besparings- en gezondheidsdoelen binnen handbereik.

Een goede KAB-strategie in de droogstand voorkomt (subklinische) melkziekte en de negatieve gevolgen hiervan in de volgende lactatie. Dit levert een gezondere veestapel op en er kan een aanzienlijke hoeveelheid geld worden bespaard door het rantsoen van de koeien goed uit te balanceren. .

Veel veehouders gebruiken de KAB-strategie om de incidentie van (subklinische) melkziekte, oftewel laag bloedcalcium, te beperken. De strategie houdt in dat anionische zouten aan het voer worden toegevoegd tijdens de twee weken voor afkalven. Dit leidt tot een betere calciumstofwisseling (het proces waarbij het lichaam de concentratie van calcium in het bloed op het juiste peil houdt) Als gevolg daarvan hebben de koeien rond het afkalven een hogere bloedcalciumspiegel.

KAB verlagen in close-up

De KAB is de balans tussen de positief geladen ionen (kationen) natrium en kalium enerzijds en de negatief geladen ionen (anionen) chloor en zwavel anderzijds.  Een hoge KAB zorgt ervoor dat het hormoon PTH, dat verantwoordelijk is voor de calcium stofwisseling minder goed functioneert.

Onder Nederlandse omstandigheden wordt er veel gras gevoerd. Gras bevat vaak veel kalium en hierdoor is de KAB vaak hoog. Dit maakt dat de focus op de KAB in Nederland van groot belang is.

Uit eigen onderzoek, in samenwerking met Wagening University, hebben we koeien ingedeeld in 3 groepen op basis van de KAB voor afkalven. Uit dit onderzoek komt duidelijk naar voren dat een lage KAB in de close-up leidt tot meer beschikbaar calcium voor de koe rondom afkalven (zie figuur 1). Daarnaast kwamen er in de groep met de lage KAB ook de minste ziekte gevallen voor na afkalven, zoals ketose en mastitis.

De Heus Voeders_Rundvee_Melkvee_TopLac_KAB_strategie.jpgFiguur 1. Het effect van het voeren van een controle- (CON), gemiddelde (MED) of lage (LOW) KAB-strategie op het seriumcalcium rond het afkalven

 

Per saldo

Koeien met (subklinische) melkziekte hebben een grotere kans om andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Dit betekent dat voorkomen beter is dan genezen, en onderstreept hoe belangrijk het is om de juiste voedingsbalans voor je veestapel te vinden. Het verlagen van de KAB is hiermee een van de sleutelfactoren voor een goed transitiemanagement.

Lees meer over het TopLac droogstandsplan of neem contact op met een van onze specialisten. 

Verbeter je grip op de transitieperiode

Lees in de whitepaper hoe TopLac bijdraagt aan een fitte koe die in topconditie aan de nieuwe lactatie start.

Over de auteur

Aukje Geurtsen

Productmanager rundvee & dierenarts

Wil je meer informatie of contact opnemen? Stuur dan een mail.