De vier transitiefases: Hoe zorg je voor probleemloos afkalven en een goede start van de lactatie?
Aukje Geurtsen
Product Manager
Elke melkveehouder onderschrijft het grote belang van de overgang tussen lactaties. Juist in de transitiefase leg je de basis voor de komende lactatie. Met onze 4-fasen, bewezen succesvolle, Toplac droogstands aanpak, maken jij en je veestapel het verschil van de ene lactatie tot de volgende, en de volgende, en de volgende...
1. Droogzetfase, laatste weken van de lactatie
De droogzetfase is de fase om dé juiste basis te leggen voor de volgende lactatie. Doel van deze droogzetfase is om de juiste lichaamsconditie van de koe te bereiken. Aansturing van het rantsoen op de conditie van de koe in de tweede helft van de lactatie is noodzakelijk. Een body-conditiescore (BCS) van 3,0 - 3,5 (op een schaal van 1 tot 5) is het meest ideaal bij droogzetten. Het preventief bekappen van de klauwen is in deze periode gewenst.
2. Far-off / herstelfase, eerste 4-6 weken droogstand
In deze herstelfase van de droogstand is het van belang om het uierweefsel rust te geven, zodat het kan herstellen voor de volgende lactatie. Om dat te bereiken is een gebalanceerd rantsoen nodig. Behandel uw dieren indien noodzakelijk met droogzetters. Zorg voor een goede hygiëne en een maximale bezetting van 90%. Ook is een hoge droge-stofopname uit ruwvoer van essentieel belang..
Verbeter je grip op de transitieperiode
Lees in de whitepaper hoe TopLac bijdraagt aan een fitte koe die in topconditie aan de nieuwe lactatie start.
3. Close-up / voorbereidingsfase laatste 2 weken droogstand
Het doel van deze voorbereidingsfase is om afkalfproblemen te voorkomen en een goede lactatiestart te bewerkstelligen. Een uitgebalanceerd rantsoen in deze periode, zal je veel werk besparen. Een verlaging van de Kation- en Anionbalans (KAB) voorkomt subklinische melkziekte. De hoge opnames en concentratie van het rantsoen vermijdt een negatieve energiebalans (NEB) en voorkomt slepende melkziekte.
4. Lactatiestartfase, eerste 3 weken van de lactatie
In de lactatiestartfase is het realiseren van een probleemloze lactatiestart het doel. De drogestofopname, die tijdens de droogstand op een hoog niveau is gehouden, moet in deze fase nog verder omhoog. Met de Startlactatie-voeders realiseer je een goede melkproductie met een hoog eiwit % in de melk.
Lees meer over ToplacOver de auteur
Aukje Geurtsen
Product Manager