Slepende melkziekte voorkomen: het begint met de droogstand-periode
Aukje Geurtsen
Productmanager rundvee & dierenarts
Slepende melkziekte, ook wel ketose genoemd, is een gezondheidsprobleem dat meestal uit de transitieperiode voortvloeit. Met een optimale droogstandsstrategie kun je slepende melkziekte voorkomen, wat resulteert in een gezondere en productievere koppel.
Begin lactatie is de energiebehoefte hoog. Wanneer de voeropname achterblijft, spreken we van een negatieve energiebalans (NEB). De koe spreekt haar vetreserves aan. Als gevolg van overmatige mobilisatie van lichaamsvet kan slepende melkziekte ontstaan. We zien dan verhoogde concentraties bèta-hydroxyboterzuur (BHBA) en non-esterified fatty acids (NEFA) in het bloed en een verminderde leverfunctie. Het aantal koeien dat last heeft van deze stofwisselingsziekte verschilt per bedrijf
Hoewel slepende melkziekte vrij veel voorkomt, is het belangrijk de (economische) impact niet te onderschatten. Deze koeien hebben een verminderde melkproductie, matige vruchtbaarheid en als gevolg hiervan vaak een lagere levensduur. Ook lopen deze dieren een verhoogd risico op andere aandoeningen zoals mastitis. Dit kost naast veel geld ook werkplezier.
De oorzaak aanpakken met drie tips
Om de gezondheid, productie en vruchtbaarheid van de koeien te optimaliseren is aandacht nodig voor de negatieve energiebalans. Omdat de voeropname begin lactatie vrijwel nooit de hoge behoefte van de koe kan dekken, is bijna altijd sprake van een negatieve energiebalans. Het is wel belangrijk om deze zoveel mogelijk te beperken. In onze eigen praktijkonderzoeken zien we dat slepende melkziekte ontstaat bij een diepe negatieve energiebalans door onvoldoende drogestof opname rondom afkalven. Daarnaast hebben koeien met een te ruime conditie een lagere drogestof opname tijdens de droogstand. Zij mobiliseren meer lichaamsvet in de vroege lactatie en hebben daardoor een hoger risico op het ontwikkelen van slepende melkziekte.
- Zorg voor een hoge drogestof opname tijdens de droogstand door een energiearm en smakelijk rantsoen te voeren. Een hogere opname voor afkalven resulteert in een hogere opname na afkalven.
- Zorg voor een optimale conditiescore voor droogzetten (niet hoger dan 3,5). Voorkom vervetting aan het eind van lactatie.
- Zet koeien niet te lang droog; vaarzen minimaal 6 weken, koeien maximaal 6 weken.
Bij De Heus gebruiken we het TopLac Droogstandsplan om jou te helpen je transitieperiode te optimaliseren met praktische handvaten. Lees meer over TopLac of neem contact op met een van onze specialisten.
Verbeter je grip op de transitieperiode
Lees in de whitepaper hoe TopLac bijdraagt aan een fitte koe die in topconditie aan de nieuwe lactatie start.
Over de auteur
Aukje Geurtsen
Productmanager rundvee & dierenarts
Wil je meer informatie of contact opnemen? Stuur dan een mail.