Koeien weer in de wei? Pas dan je krachtvoerinstellingen aan!

Jornt Elgersma

Rundveespecialist & expert krachtvoercomputers

02 april 2024
-
1 minuut

De weideperiode staat weer voor de deur. De koeien staan te popelen om het smakelijke, rijke voorjaarsgras op te kunnen vreten. Het vraagt echter wel aandacht om de krachtvoeropname op peil te houden. In de tijd dat de koeien buiten lopen, hebben ze immers geen toegang tot de krachtvoerbox. Vergeet dus niet om de krachtvoerinstellingen daar op aan te passen.

De verschillende krachtvoersystemen hebben allemaal hun eigen manier van instellingen. Bij veel systemen kan de ‘zomerstand’ aangezet worden. Iets wat nog wel eens wordt vergeten…

Daarnaast zijn er vaak tal van instellingen die van belang zijn voor de juiste voergift en -opname. De opties zijn bedoeld om het voor jou als veehouder makkelijker te maken. Doordat er zoveel verschillende opties en instellingen zijn, wordt het er echter niet altijd eenvoudiger op. Vraag je Rundveespecialist gerust om hulp of uitleg bij het optimaliseren van je krachtvoerinstellingen.

 

Bij veel systemen kan de ‘zomerstand’ aangezet worden. Iets wat nog wel eens wordt vergeten…

Jornt Elgersma

Rundveespecialist & expert krachtvoercomputers

Robotmelken

Robotmelken en weidegang blijft een uitdaging. De melkrobot kent geen simpele ‘zomerstand’. Er zijn verschillende manieren om weiden te combineren met robotmelken. Siëstabeweiding (‘s ochtends 3 à 4 uur en ‘s middags weer 3 à 4 uur) is een mooie manier om de robot niet teveel piekmomenten te geven. Hoeveel capaciteit heeft de robot? Werk je met een weidepoort? Staan de deuren de hele dag open? Allemaal factoren om rekening mee te houden om succesvol te weiden met een melkrobot. Onze Rundveespecialisten staan voor je klaar om mee te denken.

Contact met een rundveespecialst
Over de auteur

Jornt Elgersma

Rundveespecialist & expert krachtvoercomputers

Jornt is een rundveespecialist in Zuidoost-Friesland, werkzaam bij De Heus. Hij geldt als de expert op het gebied van krachtvoercomputers. Opgegroeid op een boerderij uitgerust met melkrobots, heeft Jornt een schat aan ervaring verzameld bij diverse melkveebedrijven in zowel Friesland, Canada, de Verenigde Staten als Duitsland.