Beter resultaat met Bonsilage

Jurrien Hummel

Rundveespecialist

22 februari 2024
-
4 minuten

Kwalitatief ruwvoer speelt een belangrijke rol in het behalen van een optimaal saldo. Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je kuilvoer haalt? We hebben deze vraag voorgelegd aan twee biologische veehouders met jarenlange ervaring in het gebruik van Bonsilage. Dit conserveermiddel heeft zich onmisbaar gemaakt op talrijke veehouderijen. Bonsilage helpt boeren om het maximale uit hun voer te halen. Lees de ervaringen van Jindrich Hoekstra uit Donkerbroek en Egbert Jan Hilbrants uit Wezup.

‘Standaard protocol’

Jindrich Hoekstra van Hoekstra veehouderij uit Donkerbroek maakt al lange tijd gebruik van Bonsilage. Jindrich vertelt over zijn ervaring en aanpak:

Sinds we van De Heus voeren gebruiken we de inkuilmiddelen van Bonsilage. In het verleden hebben we het altijd gebruikt, het is standaard protocol geworden. Waarom zou je het niet doen? Ik zie het maar zo. Het is net alsof je zegt ik doe geen plastic over de kuil omdat het te duur is. Door de droogte van de laatste jaren zitten we krap in het ruwvoer, alles is nodig. Daarnaast willen we zoveel mogelijk kilogram droge stof uit kuil in onze koeien krijgen, omdat dit aan de andere kant krachtvoerkosten bespaart.

Inkuilen wordt door Loonwerker Veldkamp te Haule gedaan met opraapwagens. Om structuurschade te beperken wordt tegen een meerprijs de bandendruk extra verlaagd. Ten opzichte van hakselen komt de kuil wat grover aan de bult, dit is ook een reden om Bonsilage te gebruiken. De vorming van azijnzuur zorgt voor minder broei bij uitkuilen. Daarnaast rijden we zelf de bult goed na en komt er een dikke laag zand op de bult. Onze loonwerker heeft elke maandag een route met klanten waar ze zand van de bult halen. Dit werkt prachtig.

We zijn overtuigd door het resultaat. Soms hebben we onvoldoende voersnelheid, maar blijft de kuil fris. En dat zien we aan het voerhek: de koeien vreten de friszure kuil graag. Het valt ook op dat de kuil voor het voerhek fris blijft.

Afgelopen jaar werd de 2e snede behandeld met Bonsilage Fit. Hierbij werd naast melkzuur (66 gr/kg ds) en azijnzuur (36 gr/kg ds) ook propyleenglycol (40 gr/kg ds) gevormd. Dit resulteert in een optimale penswerking en meer opneembare energie. Bovendien neemt het risico op pensverzuring en slepende melkziekte af.

Samengevat:

  • Verminder kans op broei
  • Verhoog de opname eigen ruwvoer
  • Bespaar op voeraankoop

 

‘Een verzekering ‘

Sinds 6 jaar maakt Egbert Jan Hilbrants uit Wezup gebruik van Bonsilage om meerdere redenen. Egbert Jan geeft aan te boeren op vochtige grond met veel boomwallen:

Natte plukken gras zitten er wel eens tussen, die komen de conservering niet ten goede, voor mij is Bonsilage een verzekering. Er wordt in eigen beheer ingekuild met snijwagens, dit zorgt voor grover materiaal aan de bult en maakt goed inrijden lastig. Met Bonsilage conserveert de kuil beter en heb ik minder last van broei bij uitkuilen.

Door de droogte van afgelopen jaren hebben we ook hier minder gras gewonnen. Aankoop van kuil is duur en vaak van matige kwaliteit. Alles wat ik zelf heb moet ik zo goed mogelijk benutten, Bonsilage helpt hierbij. Neem bijvoorbeeld deze najaarskuil. Deze natte kuil bevat een hoog ruw as, wat een risico vormt voor de conservering. Aan de pH en het aandeel melk- en azijnzuur is duidelijk te zien dat de kuil super geconserveerd is. Hierdoor is deze kuil een goede aanvulling voor het melkveerantsoen, en bespaar ik hiermee duur eiwitaankoop.

We hebben veel natuurland en grasklaveren daarom maaien we zonder kneusers. De Bonsilage wordt met het doseerapparaat op de snijwagens toegediend in granulaat vorm. De dosering hangt af van de opbrengst per hectare. De dikte van de wiers bepaalt vaak de rijsnelheid en dus dosering. We halen eerst de kanten van elk perceel weg, zo kunnen we schoner werken en wiersen, daarnaast geeft het een mooie verdeling in de kuil. De kuil komt in sleufsilo’s. Daar mag er nog wel eentje bij….

Sinds het gebruik van Bonsilage is de conservering beter. Dit is te zien op de beoordeling van de kuilanalyses. We zien minder broei bij uitkuilen. Nu dek ik ook af met 20 cm zand. Dit werkt perfect. We willen zoveel mogelijk ruwvoeropname aan het hek realiseren, hiervoor moet de smakelijkheid top zijn. De koeien vreten deze kuilen schoon op.

 

Samengevat:

  • Constante kwaliteit 
  • Verhoogd de smakelijkheid
  • Betere eiwitbenutting/minder eiwit aankoop

Is Bonsilage een goede investering?

Jurrien Hummel specialist van De Heus vindt van wel:

Bovenstaande ervaringen laten zien dat er vaak meerdere redenen zijn Bonsilage te gebruiken. Ik merk nog wel dat de praktijk veehouders vaak tegen de kosten van het product aanhikken. Als je de kosten van Bonsilage afzet tegen de waarde die in de kuil zit kan je het gemakkelijk relativeren:

De waarde van kuilgras is €0,20-0,25 per kg ds. 
Er is 1 potje t.w.v. €130 nodig voor 5 ha gras = 26 euro per ha. 
Bij een droge stof opbrengst van 3500 kg ds/ha x €0,20 = €700-875 waarde aan kuil.

De investering bedraagt dus €26 euro op een waarde van €700-875.


Ik ben er daarom ook van overtuigd dat een investering in Bonsilage absoluut winstgevend is. Daarom raad ik het aan om te gebruiken.

Bonsilage bestellen?

Vraag er na bij je rundveespecialist. Bestel je voor 10 mei? Dan profiteer je van onze speciale actie: 10 halen = 9 betalen (tot en met 10-5-2024.)

Over de auteur

Jurrien Hummel

Rundveespecialist