Grasland verdient aandacht! Ga kijken

23 augustus 2023
-
3 minuten

Hoe ligt het grasland er bij? We hadden een nat voorjaar waarbij soms onder natte omstandigheden op het land gewerkt moest worden. Hierdoor kan het zijn dat het grasland onderhoud nodig heeft. Het is nu de tijd om daar naar te kijken en actie te ondernemen.

Om ook volgend jaar weer een goede grasmat te hebben is het verstandig te bekijken hoe de grasmat erbij ligt. Door bemesten of inkuilen onder natte omstandigheden, kan structuurschade aan de bodem ontstaan zijn. Dit kan ook open plekken opgeleverd hebben. Die groeien vaak dicht met onkruid. Het is dus goed om te kijken welke grassen er staan en hoeveel onkruid er staat. Zo is de zomer zeer geschikt om te wiedeggen tegen ruwbeemd. Dit gras wortelt ondiep en in een droge periode trek je dat er makkelijk uit.

Als je de grasmat bekeken hebt, bepaal je of onderhoud nodig is en welke acties je gaat uitvoeren. Als er nog meer dan 60% goede grassen staan, of kleine open plekken, is wiedeggen en doorzaaien de beste actie. Als er minder dan 60% goede grassen staan, of er is wel sprake van structuurschade, dan is vernieuwen de beste actie. Let op dat op zand en löss grond grasland niet meer vernietigd mag worden na 1 september.  Klik hier om goede grassen en kruiden te herkennen.

Succes met het beoordelen van het grasland. Heb je nog vragen of wil je advies? De specialisten van Agra-Matic Mineraal helpen je graag verder.

Neem contact op met Agra-Matic