Welk tarwegistconcentraat moet je gebruiken?

07 mei 2019
-
2 minuten

Tarwegistconcentraten komen vrij bij de productie van bio-ethanol. Als grondstof gebruikt men tarwezetmelen of enkelvoudige granen (tarwe, triticale, mais en/of rogge). Soms wordt het aangevuld met een suikerrijk product. Aan de gemalen granen worden gisten toegevoegd, deze zetten zetmeel om in alcohol en bacterieel eiwit. De alcohol wordt uit het product gedestilleerd en het restproduct dat overblijft wordt ingedikt tot 20 á 30% droge stof; tarwegistconcentraat.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Tarwegistconcentraat?

Een belangrijke reden voor het kiezen van een bepaalde TGC is de prijs per procent droge stof. Er zijn echter meerdere kenmerken waar rekening mee moet worden gehouden:

Smaak

Tarwegistconcentraten staan niet bekend om hun smakelijkheid. Het aandeel TGC en de combinatie met andere producten in het rantsoen is daarom belangrijk.

Zoutgehalte

Het natriumgehalte van de verschillende tarwegistconcentraten kan behoorlijk variëren, van 2,5 tot wel 20 gram per kilogram droge stof. Let bij je keuze op de combinatie met andere zoutrijke producten, zoals bijvoorbeeld friet, brood en kaaswei. Ook gehaltes van andere mineralen als kalium en fosfor kunnen hoger zijn in bepaalde tarwegistconcentraten.

  • Omloopsnelheid
    Vanwege het hoge eiwitgehalte adviseert het Brijteam om een tarwegistconcentraat binnen drie à vier weken op te voeren. Hierbij is de hoeveelheid droge stof van de TGC in relatie met het aantal dieren en het inmengingspercentage dus belangrijk
  • Toxines
    De grondstof voor tarwegistconcentraten zijn granen of graanbijproducten. Zeker in risicojaren kan een verhoogd gehalte aan mycotoxines in graan een extra risico met zich meebrengen omdat de hoeveelheid mycotoxine zich in de TGC concentreert
  • Kleur
    Door verhitting krijgt tarwegistconcentraat een donkere kleur. Hoe hoger de temperatuur, des te donkerder wordt de kleur van het product. Dit is negatief voor de verteerbaarheid van het eiwit, omdat suikers zich onder andere binden aan het eiwit door de Maillard reactie

Meer weten?

Download dan de tarwegistconcentraattabel met daarin een beschrijving van de verschillende tarwegistconcentraten die er in de markt te verkrijgen zijn met daarbij de belangrijkste nutritionele eigenschappen per herkomst.

Wil je meer informatie naar aanleiding van dit artikel, dan kun je ook altijd contact opnemen met onze brijvoerspecialisten, via brijteam@deheus.com of bel naar 088- 637 0 320.

Download de tarwegistconcentraattabel